Α. Λοβέρδος, ο αγαπημένος των δημοσκοπήσεων..

 


Το 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Τελικά τη μάχη κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι η εικόνα υπεροχής του Ευ. Βενιζέλου ήταν τεχνητή και στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ.

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων τότε έγινε σημείο αναφοράς για τους πολιτικούς επιστήμονες και μαζί με την εικονική πραγματικότητα που κατασκευάστηκε πριν από το δημοψήφισμα του 2015 είναι το παράδειγμα που αναφέρεται σε κάθε σχετική συζήτηση για να αναδειχθεί η απόσταση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική δυναμική και της παρουσίασή της σε πίνακες μετρήσεων.

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ή διαμορφώνουν την πραγματικότητα; Συμβαίνουν και τα δύο. Πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστο και χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης και αναζήτησης των κοινωνικών τάσεων. Αλλες χρησιμοποιούνται για να ευνοήσουν έναν υποψήφιο ή ένα κόμμα.

Εχει σημασία ποιες ερωτήσεις και με ποιον τρόπο τίθενται, η στάθμιση του δείγματος, όπως επίσης η αμεροληψία της ανάγνωσης που ακολουθεί.

Σε σχέση με τη μάχη για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, είναι προφανές ότι όποιος εμφανίζεται ως φαβορί αποκτά πλεονέκτημα, γιατί πολλοί ψηφοφόροι έχουν την τάση να ακολουθούν τον πρώτο ως ικανότερο να εγγυηθεί την επιτυχία της παράταξης.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι αντιφατικές με την έννοια ότι στη GPO η αναμέτρηση μεταξύ των τριών πρώτων (Ανδρουλάκης-Λοβέρδος-Παπανδρέου) εμφανίζεται αμφίρροπη, ενώ στην Opinion Poll ο Α. Λοβέρδος εμφανίζεται να "σαρώνει".

Την Παρασκευή -εκτός απροόπτου- θα ψηφιστεί στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει όσα σχετίζονται με τις "λίστες Πέτσα" και τις δημοσκοπήσεις.

Θα περίμενε κανείς να υπάρχει αυτοσυγκράτηση ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή για θέματα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, το διακύβευμα που προωθείται είναι σημαντικότερο από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται για ένα πολύπλοκο και πανίσχυρο σύστημα εξουσίας που παλεύει για την κυριαρχία του με κάθε μέσο. 


tvxs

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου