Καλπάζει η παγκόσμια οικονομία..

 

Η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Cebr προβλέπει ότι το 2022 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 100 τρισ. δολάρια και πως η Κίνα θα αναδειχθεί μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ ● Κίνδυνος ύφεσης το 2023 ή το 2024 αν δεν ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 100 τρισ. δολάρια το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, ενώ η Κίνα θα αναδειχθεί μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Cebr (Centre for Economics and Business Research) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται δριμύτερη μετά το φρενάρισμα που της προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και ξεπερνά το όριο των 100 τρισ. δολαρίων το 2022, δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Η νέα εκτίμηση συνάδει με την αντίστοιχη πρόβλεψη του ΔΝΤ και αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την υγειονομική κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού και τα προβλήματα των αλυσίδων εφοδιασμού. Το 2020, όταν ο πλανήτης είχε δεχτεί το πρώτο χτύπημα από τον Covid-19, το παγκόσμιο ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 3 τρισ. δολάρια στα 84,5 τρισ. δολάρια, ενώ φέτος αναμένεται να προσεγγίσει τα 93,8 τρισ. δολάρια.

H Cebr προβλέπει ακόμη ότι η Κίνα θα υποσκελίσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2030, αντί του 2028 που προέβλεπε πέρυσι. Για την άλλη μεγάλη οικονομία της Ασίας, την Ινδία, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τη Γαλλία την επόμενη χρονιά και τη Βρετανία το 2023 ανακτώντας τη θέση της ως 6ης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το 2031, έναν χρόνο αργότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, η Ινδία θα είναι σύμφωνα με τη Cebr η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βρετανική συμβουλευτική εκτιμά ακόμη ότι η ανοδική τάση που εμφανίζει η Γερμανία θα της επιτρέψει να ξεπεράσει την Ιαπωνία σε όρους παραγόμενου προϊόντος το 2033. Επίσης η Ρωσία θα είναι ώς το 2036 η 10η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ η Ινδονησία 9η μεγαλύτερη ώς το 2034.

Η Cebr προβλέπει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 2 τρισ. δολάρια ετησίως ώς το 2036. Η συρρίκνωση αυτή, σύμφωνα με τη συμβουλευτική, θα είναι απόρροια της μετακύλισης του κόστους των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να απεξαρτηθούν από τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο το σημαντικότερο ζήτημα που θα κληθούν να διαχειριστούν στην τρέχουσα δεκαετία οι οικονομίες του πλανήτη θα είναι ο πληθωρισμός.

Ο αντιπρόεδρος της Cebr Ντάγκλας Μακ Ουίλιαμς προειδοποίησε μάλιστα ότι αν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να ελέγξουν τα μη παροδικά στοιχεία του πληθωρισμού, τότε ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα ύφεση το 2023 ή το 2024.


Μπαμπης Μιχαλης 


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου