ΚΒΑΣ - ΤΟ ΕΘΝΙΚΌ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΌ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ..
Το κβας είναι ελαφρώς αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από την ζύμωση ψωμιού από σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι.Αυτή η τεχνολογία παρασκευής ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν "τον οίνο από κρίθης γινόμενο" που στις περιγραφές που συναντούμε στις πηγές είναι ποτό που μοιάζει με μπύρα και κβας.Μέχρι το δέκατο πέμπτο αιώνα στη Ρωσία ήταν γνωστά 500 είδη κβας. Στη Ρωσία το ποτό αυτό είναι γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια και ήταν δημοφιλές σε όλα τα στρώματα του λαού. Το κβας  άρεσε σε όλους, κι όπως λένε στη Ρωσία " Το κβας το αγαπούνε όλοι από τον τσάρο μέχρι τους μουζίκους! ". 
Από τα παλιά χρόνια το κβας παρασκευαζόταν σε κάθε σπίτι. Η κάθε οικογένεια είχε μια δική της, κάπως ξεχωριστή οικογενειακή συνταγή. Κάποιοι προσέθεταν  διάφορα αρωματικά όπως μέντα ή διάφορα  μούρα ενώ οι πιο πλούσιοι έδιναν άλλη γεύση στο κβας προσθέτοντας  σταφίδες.
Σήμερα το εμφιαλωμένο  κβας εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές ποτό και παρασκευάζεται με πρόσθετα γεύσης, από χυμούς φρούτων και μούρων.
 Το κβας επίσης χρησιμοποιείται ως βάση για την κρύα σούπα οκρόσκα η οποία περιέχει πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά και κρέας . 
Τη δεκαετία του 90 το κβας είχε να αντιμετωπίσει πολυεθνικές εταιρείες όπως την  Pepsi και την coca cola που εισέβαλαν στη Ρωσία με ελκυστικές συσκευασίες και επιθετικές διαφημίσεις εκατομμυρίων . Την περίοδο εκείνη η κατανάλωση του κβας περιορίστηκε σημαντικά, ωστόσο αργότερα  μερικές Ρωσικές εταιρείες  προώθησαν  κβας με καινούργιες γεύσεις, σε σύγχρονες, ελκυστικές συσκευασίες. 
Σήμερα το κβας αφού άντεξε το σκληρό ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές εταιρείες, παράγεται και συσκευάζεται αλλά και εξάγεται από πολλές ρωσικές εταιρείες, και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στη Ρωσία συνεχίζοντας μια παράδοση πολλών αιώνων.
Fb : Thanassis Avgerinos (Афанасий Авгеринос)
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου