Ευρώπη – Covid 19: Σε άλλες χώρες ρεκόρ κρουσμάτων και σε άλλες χαλάρωση μέτρων..

 


Αντιφατική η εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων και άλλες, όπως η Δανία, προχωρούν σε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Πολωνία συγκεκριμένα ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου 53.420 νέα κρούσματα COVID-19 σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καταγράφοντας –μαζί με την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία—το υψηλότερό της ποσοστό μολύνσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω του παραλλαγμένου στελέχους της μετάλλαξης Όμικρον.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα, ακόμα και πάνω από 60.000», δήλωσε εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα δήλωσε στην ιστοσελίδα interia.pl ότι το ιδιαιτέρως μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ευθύνεται αυτή τη στιγμή για το 40% περίπου των νέων μολύνσεων.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση, η Πολωνία προχωρά σε εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων αλλά και σε νέους περιορισμούς με τις πολωνικές Αρχές να ανακοινώνουν πως μεγαλύτερες τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας επιστρέφουν από αύριο σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Δανία έκανε γνωστό πως σκοπεύει να άρει όλους τους εναπομείναντες εγχώριους περιορισμούς κατά της COVID-19 την ερχόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας παρόμοιες ανακοινώσεις που έκαναν η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Η σκανδιναβική χώρα χαλάρωσε τους περιορισμούς πριν από δύο εβδομάδες έπειτα από ένα λονκντάουν διάρκειας ενός μήνα, επιτρέποντας την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των χώρων μουσικών εκδηλώσεων, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν, όπως οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα εστιατόρια και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε ανέφερε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τις συστάσεις που εξέδωσε χθες, Τρίτη, μια επιτροπή ειδικών για άρση όλων των περιορισμών έως την 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει και κοινοβουλευτική έγκριση.

Τα νυχτερινά κέντρα θα μπορούν να ξανανοίξουν και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ μετά τις 10.00 το βράδυ ενώ οι πελάτες δεν θα χρειάζεται να δείχνουν εμβολιαστικά πάσο στην είσοδο. Οι πολίτες που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μπορούν να παίρνουν το λεωφορείο χωρίς την υποχρέωση να φορούν μάσκα και τα καταστήματα θα μπορούν να άρουν τους περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που βρίσκονται εντός τους.

Αν οι αλλαγές εγκριθούν, οι μοναδικοί κανόνες που θα παραμείνουν σε ισχύ θα είναι εκείνοι για τα τεστ και την απομόνωση κατά την είσοδο στη Δανία, που θα παραμείνουν σε ισχύ για άλλες τέσσερις εβδομάδες.

Η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα παρόμοιες αποφάσεις για την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, παρ΄όλο που ο αριθμός των μολύνσεων λόγω Όμικρον παραμένει υψηλός.

Σημειωτέων ότι και το lockdown της Αυστρίας για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 πρόκειται να λήξει τη Δευτέρα διότι η πίεση στα νοσοκομεία έχει χαλαρώσει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους στην Αυστρία δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση απειλής για μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν το θεωρούν πλέον απαραίτητο.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /kathimerini.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου