Οι κύριες φυτικές ενώσεις στις οποίες οφείλει η τομάτα την αντικαρκινική της δράση είναι:

Λυκοπένιο. Μια κόκκινη φυτική ένωση και ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία. Η κατανάλωση αυτής της φυτικής ένωσης με πηγή λίπους μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση του έως και τέσσερις φορές. Ωστόσο, δεν απορροφούν όλοι το λυκοπένιο με τον ίδιο ρυθμό. Τα προϊόντα ντομάτας - όπως το κέτσαπ, ο χυμός, ο πολτός και οι σάλτσες ντομάτας - είναι οι πλουσιότερες διατροφικές πηγές λυκοπενίου στη δυτική διατροφή, παρέχοντας πάνω από το 80% του διαιτητικού λυκοπενίου.

Παρόλο που τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας είναι υψηλότερα σε λυκοπένιο, συνιστάται να καταναλώνετε φρέσκες, ολόκληρες ντομάτες όποτε είναι δυνατόν.

Β καροτίνη. Ένα αντιοξειδωτικό που συχνά δίνει στα τρόφιμα μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας.

Ναριγκενίνη (Naringenin). Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που ανιχνεύτηκε στο δέρμα της ντομάτας και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και προστατεύει από τη φλεγμονή. Έχει αναφερθεί ότι η ένωση αυτή προκαλεί κυτταροτοξικότητα σε καρκινικά κύτταρα στους ιστούς του μαστού, του στομάχου, του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, κατάσταση εξαιρετικά σημαντική. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από τη λειτουργία ερευνάται ακόμα με έντονο ενδιαφέρον.

Χλωρογενικό οξύ. Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με αυξημένα επίπεδα.

Ωμή, ψητή ή βραστή, μη διστάσετε να κοκκινίσετε τα πιάτα σας και να θρέψετε τα κύτταρα σας.