Έπειτα από σαράντα ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων και με τις κυρώσεις να πέφτουν βροχή εκατέρωθεν, οι ελλείψεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά δείχνουν τα… δόντια τους και βάζουν στην πρέσα εκατομμύρια νοικοκυριά.
►Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της ημέρας στο live της efsyn.gr
Σε αυτό το πλαίσιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε σήμερα πράξη την απειλή του και έβαλε φωτιά στο ενεργειακό «φιτίλι» υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο η Ρωσία απαιτεί από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν τις αγορές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Η κίνηση δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η Μόσχα είχε προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση, όμως μέχρι χθες φαινόταν πως ο Πούτιν μπορεί να κάνει κάποια βήματα πίσω.
Τελικά, με το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα το αίτημα ενεργοποιείται άμεσα, από την 1η Απρίλιου, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσει η κάνουλα της ρωσικής ενέργειας για όσους δε συμμορφωθούν.
Τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ θα σταματήσουν να ισχύουν, εάν δεν τηρηθεί η πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έδωσε εντολή για το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών στην Gazprombank.
«Η Ευρώπη ξεπουλιέται εις βάρος των πολιτών της»
«Προκειμένου να αγοράσουν [οι μη φιλικές χώρες] ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Και από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμένες αρχής γενομένης από αύριο, 1η Απριλίου», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της χώρας του.
«Οι παγκόσμιες αγορές πέφτουν και η αξία των μετοχών των αμερικανικών οπλοβιομηχανιών αυξάνεται. Κεφάλαιο ρέει στις ΗΠΑ, στερώντας άλλες περιοχές του πλανήτη πόρους ανάπτυξης», είπε και αναφερόμενος στην προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να ξεπουληθούν» υπονομεύοντας «μόνοι τους την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Παίρνουν δωρεάν το ρωσικό φυσικό αέριο
«Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αγνοήσει τα συμφέροντα των πολιτών της» είπε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος για να υπογραμμίσει «η Δύση πού έχει παγώσει τους λογαριασμούς της Ρωσίας, στην πραγματικότητα, παίρνει το ρωσικό φυσικό αέριο δωρεάν. Εμείς προμηθεύουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές με τους φυσικούς μας πόρους- σε αυτή την περίπτωση το φυσικό αέριο- το παραλαμβάνουν, μας πληρώνουν με ευρώ, τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι παγώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι εμείς προμηθεύουμε μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, στην ουσία δωρεάν. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Οργισμένες αντιδράσεις από Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία
«Έχουμε κοιτάξει τα συμβόλαια, οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ και δολάρια, το είπα στον Πούτιν και έτσι θα μείνει» ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος συμπλήρωσε πως «η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να σταματήσει μέσα στο έτος».
Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος από τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, οι οποίοι ανέφεραν μεν ότι δεν έχουν δει το διάταγμα Πούτιν, ωστόσο έκαναν λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της Μόσχας και μη αποδεκτή παραβίαση των συμφωνιών.
Για το θέμα συνομίλησαν τηλεφωνικά απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ντράγκι και ο Σολτς συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες «αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές». Οι δυο ηγέτες, παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ενιαία προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αρνητική ήταν η απάντηση και από το Λονδίνο μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον να επισημαίνει ότι η Βρετανία εν έχει κανένα πλάνο να πληρώσει φυσικό αέριο σε ρούβλια. «Δεν πρόκειται να ερευνήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά.
Δυτικός αξιωματούχος, πάντως, εκτιμά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αυξάνοντάς τις σε άλλα μέρη του κόσμου.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και αέριο στη δυτική Ευρώπη και, ακόμη και αν σε κάποιο χρονικό διάστημα καταφέρουν (οι Ρώσοι) να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τα ανατολικά, στην Κίνα και την Ινδία, αυτό δεν θα αντικαταστήσει τις πωλήσεις που κάνουν ήδη στη δυτική Ευρώπη», είπε ο αξιωματούχος αυτός ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα περάσουν τέτοιου είδους απειλές, νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικά επιζήμιο για το ρωσικό κράτος», πρόσθεσε, την ώρα που ο Πούτιν έκανε ανακοινώσεις.
Αμερικανικό ντεμαράζ με το πετρέλαιο
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα μια ιστορική απόφαση για τις ΗΠΑ, καθώς έδωσε εντολή σε αύξηση μαμούθ στην ημερήσια διάθεση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τους επόμενους έξι μήνες στις ΗΠΑ θα αντλούνται ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα, η μεγαλύτερη ποσότητα στην ιστορία, με στόχο να ανακοπεί το ράλι των τιμών. Η αποδέσμευση αυτή του μαύρου χρυσού αναμένεται να χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».
Ο Τζο Μπάιντεν επέρριψε την ευθύνη για την αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμερικανικές εταιρείες που κερδοσκοπούν ήδη ανεβάζοντας τις τιμές, αλλά κρατώντας σταθερή την παραγωγή.
«Πολλοί άνθρωποι δεν αγοράζουν πια ρωσικό πετρέλαιο. Απαγόρευσα τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εδώ στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί στήριξαν αυτή την απόφαση γιατί ήταν σωστή. Όμως είπα ότι αυτό θα έχει κόστος. Τώρα οι αυξήσεις στην τιμή πετρελαίου του Πούτιν έχουν αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς. Οι τιμές μας ανεβαίνουν εξαιτίας των πράξεων του Πούτιν, δεν υπάρχει η απαραίτητη προσφορά και εάν θέλουμε πιο χαμηλές τιμές θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου» είπε χαρακτηριστικά.
Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου να πληρώσουν σε ρούβλια οι ξένοι αγοραστές για ρωσικό αέριο αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις..
Και στο βάθος επισιτιστική κρίση
Το δεύτερο τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα είναι η επισιτιστική κρίση που ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της, καθώς, εκτός από το κομμάτι των κυρώσεων, Ουκρανία και Ρωσία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών (και όχι μόνο) στον κόσμο.
Εξαιτίας του πολέμου η Ουκρανία εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει φέτος να μαζέψει σοδειά και να εξάγει τις τεράστιες ποσότητες που τροφοδοτούν όλο τον πλανήτη. Στον αντίποδα η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλιέλαιου και ηλιόσπορου έλαβε η ρωσική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τις 15 Απριλίου μπαίνει πλαφόν 1,5 εκατομμυρίου τόνων ηλιέλαιου και 700.000 τόνων ηλιόσπορου και αυτό θα ισχύσει έως τις 31 Αυγούστου.
Οι προειδοποιήσεις πληθαίνουν, ενώ σήμερα ο ΟΗΕ χρησιμοποίησε μελανά χρώματα για να περιγράψει την κατάσταση αναφέροντας πως η κρίση θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου