Πόλεμος και ενεργειακό κόστος παγώνουν τον τουρισμό..

 


Με αρκετή επιφυλακτικότητα και ανησυχία τόσο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία όσο και του ήδη αυξημένου ενεργειακού κόστους βλέπουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου στην Αθήνα, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ακυρώσεις από τις υφιστάμενες κρατήσεις και ότι η εικόνα των κρατήσεων είναι παγωμένη, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον αντίκτυπο του ενεργειακού κόστους, σημειώνοντας ότι έχει τριπλασιαστεί για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Αυτό είπε είναι κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα το 2023, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και φέτος τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Μάλιστα, τόνισε ότι για το 2023 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές στα συμβόλαια που υπογράφουν με τους tour operators, για να μπορούν να είναι βιώσιμες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ παρατήρησε πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, μια και η τουριστική βιομηχανία βαδίζει σε «αχαρτογράφητα νερά», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της λέγοντας ότι και φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κρίνουν τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι και φέτος η χρονιά θα τρέξει χέρι-χέρι με την Covid.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι στα ελληνικά αεροδρόμια τα Slots (οι θέσεις για τα αεροπλάνα) είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019, ενώ η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών αγορών και ήδη καταγράφεται μεγάλη δυναμική από Αγγλία.

Η αγορά της Σκανδιναβίας φαίνεται ότι πάει καλά, ενώ και η γερμανική αγορά που είναι συντηρητική θα δείξει τις επόμενες εβδομάδες πως θα πάει. Πάντως από την TUI τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Παράλληλα συνεχίζεται η δυναμική που έχει η Ελλάδα στην αγορά της Αμερικής, ενώ και φέτος 9 πτήσεις θα συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Ερωτηματικό για την Ελλάδα είναι αγορά της Πολωνίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και το σκέλος του οδικού τουρισμού, αν κατά πόσο δηλαδή οι δυνητικοί επισκέπτες από τις βαλκανικές κυρίως αγορές και φέτος θα ταξιδεύσουν προς Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, για τον κ. Ρέτσο το καλό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι φέτος να πλησιάσει τα μεγέθη του 2019. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα την παρούσα στιγμή. Όπως και το αντίθετο, συμπλήρωσε. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για αυτό το αισιόδοξο σενάριο, εξήγησε ο κ. Ρέτσος.

Στο μεταξύ, στην πυραμίδα των αιτημάτων του ΣΕΤΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τον κ. Ρέτσο να κάνει λόγο για υπέρβαση της κόκκινης γραμμής που είχε θέσει ο Σύνδεσμος. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι πλέον συγκροτήματα με δεκάδες δωμάτια, που προφανώς προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, εκμεταλλεύονται τη γκρίζα ζώνη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και αντί να δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχεία, επιλέγουν το δρόμο της βραχυχρόνιας, όπως εξήγησε. Το ελληνικό κράτος χάνει έσοδα από ΦΠΑ κλπ και την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο ο ΣΕΤΕ παρουσιάζει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με 36 προορισμούς να έχουν χαρτογραφηθεί ως προς τις υποδομές τους, τα τουριστικά προϊόντα που μπορούν να αναπτύξουν κλπ και ήδη αυτό το σχέδιο έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό και τους περιφερειάρχες της χώρας. Με βάση το σχέδιο του ΣΕΤΕ, έως το 2030 φιλοδοξία είναι τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τα 27 δισ. ευρώ και οι επισκέψεις στην Ελλάδα να ανέλθουν σε 50 εκατ. επισκέψεις.


efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου