Μεγάλη αύξηση στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων – Instagram και διαδίκτυο ανάμεσα στους παράγοντες..

 


Μεγάλη αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στελέχη της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και καθηγητές δερματολογίας που μίλησαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο «Εαρινές Ημέρες της ΕΔΑΕ» που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από σήμερα έως και την Κυριακή 17 Απριλίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γιάννης Μπάρκης μιλώντας για το συνέδριο που εστιάζει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και στις παθήσεις που εκδηλώνονται στην πρωκτογεννητική περιοχή, τόνισε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση λόγω της δραστηριότητας των ανθρώπων, στον τρόπο που επιλέγουν συντρόφου αλλά και της οικονομικής κρίσης και την επιρροή της στην κοινωνία.

Μετά την εμφάνιση του AIDS τη δεκαετία του 80’ οι σεξουαλικές συμπεριφορές και συνήθειες είχαν αλλάξει παγκοσμίως, ωστόσο μετά την ανακάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται πως ο κόσμος μείωσε τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνει. «Την δεκαετία το 90’ είχαν μειωθεί πάρα πολύ τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), καθώς λόγω της εμφάνισης του AIDS οι άνθρωποι πρόσεχαν ιδιαίτερα. Όταν όμως βρέθηκε τρόπος αντιμετώπισης και με φαρμακευτική αγωγή επεκτάθηκε ο μέσος όρος ζωής όσων νοσούν, υπήρξε μια νέα χαλάρωση. Συγκεκριμένα, από το 2000 και έπειτα βλέπουμε αυτή την άνοδο ξανά» δήλωσε η Ηλέκτρα Νικολαΐδου, καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Ν. «Αντρέας Συγγρός».

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε αύξηση των ΣΜΝ, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Στα κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV). Η πρόσφατη, στην Ελλάδα, επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για τον HPV –εκτός από τα κορίτσια– και στα αγόρια 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας. Η έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό γιατρό, τον Δερματολόγο, οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση και συμβάλλει τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους» τόνισε η κ. Νικολαϊδου.

Ανάμεσα στους λόγους της αύξησης των ΣΜΝ, ο καθηγητής Δερματολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Α’ Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο επισήμανε πως σημαντικό ρόλο πλέον παίζει και το διαδίκτυο. «Οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και μπορούν να αποκτήσουν επαφές, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει σήμερα και το διαδίκτυο, όπου γνωρίζουν συντρόφους που είναι άγνωστοι για αυτούς και δεν ξέρουν να έχουν κάποιο νόσημα» επισήμανε ο καθηγητής. Για παράδειγμα η ανεύρεση ερωτικού συντρόφου μέσω Instagram και η ερωτική επαφή μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονται καλά, μπορεί να επιφέρει κινδύνους για μετάδοση ΣΦΝ, όπως λένε οι ειδικοί.

Αύξηση 262% των αισθητικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα

Ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος Σωτήρης Θεοχάρης, αναφερόμενος στις πράξεις Αισθητικής Επεμβατικής Δερματολογίας για επίλυση προβλημάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής, σημείωσε την αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα. «Τα τελευταία χρόνια, ο δερματολόγος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα θεραπευτική πρόκληση. Ολοένα και πιο συχνά γίνεται αποδέκτης αιτημάτων, κυρίως γυναικών αλλά και ανδρών, για επεμβατικές θεραπείες ανάπλασης της πρωκτογεννητικής περιοχής, τόσο για τη βελτίωση της εικόνας όσο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας. Στην εξαετία 2012 – 2018 υπήρξε μια αύξηση κατά 262% των ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων στα έξω γεννητικά όργανα» ανέφερε

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης οι αισθητική επέμβαση μπορεί να αποτελεί και η αποτρίχωση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη των επεμβάσεων για την ομαλοποίηση του αιδοίου, ανάπλαση κόλπου και της πρωκτικής περιοχής. «Οι μικρότερες ηλικίες επηρεάζονται από όσα βλέπουν στο διαδίκτυο και ζητούν να αλλάξουν πράγματα λόγω της σύγκρισης που κάνουν. Ωστόσο, η ανάπλαση κόλπου μπορεί για κάποιες γυναίκες να αποτελεί ανάγκη και λόγω βίαιης εμμηνόπαυσης» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις

Ο ακαδημαϊκός υπότροφος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας ΕΔΑΕ, Δημήτρης Σγούρος αναφερόμενος στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στον καρκίνο των γεννητικών οργάνων, εξήγησε: «Τα έξω γεννητικά όργανα σε άνδρες και γυναίκες δεν αποτελούν το πιο συχνό σημείο εντόπισης δερματικού καρκίνου. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά γίνονται όλο και συχνότερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην καθυστερημένη διάγνωση αυτών των νεοπλασιών, καθώς η κλινική τους εικόνα υπό μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων μπορεί να “ξεγελά” στα αρχικά τους στάδια».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Σγούρος στους άνδρες είναι πιο ασυνήθιστος ο καρκίνος του πέους με συχνότητα 1 περιστατικό/100.000 πληθυσμού. «Αντιθέτως, στις γυναίκες ο καρκίνος του αιδοίου είναι η 4η συχνότερη μορφή γυναικολογικού-ουροποιητικού καρκίνου. Οι παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί στα δύο φύλα, με συχνότερους τη χρόνια λοίμωξη με στελέχη του ιού HPV υψηλού κινδύνου, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τις χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες (π.χ. σκληρός και ατροφικός λειχήνας). Ο ρόλος του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου είναι τριπλός, αποτελώντας τη μοναδική ειδικότητα που μπορεί να χειριστεί πλήρως το σύνολο των περιστατικών ΣΜΝ στα έξω γεννητικά όργανα: α) Πρόληψη μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, β) Έγκαιρη διάγνωση των διαφόρων τύπων καρκινωμάτων με σημαντικότατη τη συμβολή ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, γ) Άμεση θεραπεία με τη βοήθεια της Δερματοχειρουργικής».

Η κ. Ζωή Απάλλα, αν. καθηγήτρια Δερματολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα νέα φάρμακα, στα νέα εμβόλια, καθώς και στο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. «Η αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας, μας φέρνει πολλά νέα φάρμακα που αφορούν κυρίως τις φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Τα νέα φάρμακα είναι ασφαλή, εύκολα στη χρήση και επιτυγχάνουν ένα απολύτως καθαρό δέρμα, το οποίο αλλάζει τη ζωή των ασθενών που τα λαμβάνουν. Σε επίπεδο εμβολίων έχουμε πλέον στη διάθεσή μας το 9-δύναμο εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, που προστατεύει όχι μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και από τα οξυτενή κονδυλώματα. Γίνεται συνήθως σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Πλην των εφήβων, ακόμη και ορισμένα ενήλικα άτομα (έως 45 ετών) που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αφού πρώτα μιλήσουν με τον Δερματολόγο τους. Σημαντική “άφιξη” αποτελεί το νέο, απόλυτα ασφαλές, ανασυνδυασμένο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα που προστατεύει από την εμφάνισή του και από το βασανιστικό άλγος που κάποτε μπορεί να τον ακολουθεί».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Ιωαννίδης, εξήγησε με λεπτομέρειες ορισμένες εννοιολογικές πτυχές σχετικά με τα αυτοάνοσα – αυτοφλεγμονώδη δερματικά νοσήματα: «Εάν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο την αιτιολογία μιας δερματοπάθειας, θα καταλήξει με το συμπέρασμα ότι η δερματοπάθειά του συνιστά “αυτοάνοσο” νόσημα. Αυτοάνοσα, όμως, είναι μόνο τα νοσήματα κατά τa οποία ο οργανισμός αναγνωρίζει στοιχεία της επιδερμίδας του ως ξένα και παράγει αντισώματα εναντίον τους. Τα αντισώματα προσκολλώνται στην επιδερμίδα και προκαλούν εξανθήματα που χαρακτηρίζουν τις δερματοπάθειες αυτές, όπως κυρίως ο ερυθηματώδης λύκος, η πέμφιγα και το πομφολυγώδες πεμφιγοειδές. Στις υπόλοιπες δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος), η λεύκη κ.ά., παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζει το δέρμα, χωρίς την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονται “αυτοφλεγμονώδη” και σε αυτά ανήκουν τα περισσότερα και τα συχνότερα νοσήματα του δέρματος, πλην αυτών που οφείλονται σε μικρόβια, ιούς και μύκητες. Σήμερα διαθέτουμε φάρμακα τα οποία αδρανοποιούν συγκεκριμένα μόρια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτών των δερματοπαθειών και δεν συνοδεύονται από σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Όσα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο

«Η Δερματολογία – Αφροδισιολογία εξελίσσεται συνεχώς, εμπλουτίζεται με νέα φάρμακα και νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και είναι η μόνη ειδικότητα που μπορεί να δώσει αξιόπιστες και αποτελεσματικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις, όχι μόνο στα ΣΜΝ αλλά και σε όλα τα παθολογικά και αισθητικά προβλήματα του δέρματος, σε όποιο σημείο του σώματος και αν βρίσκεται αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναφερθούν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα ΣΜΝ, θα υπάρξουν εξειδικευμένες ομιλίες και εισηγήσεις για τα αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη νοσήματα της πρωκτογεννητικής περιοχής, καθώς επίσης και για τις σύγχρονες βιολογικές θεραπείες των νοσημάτων αυτών, αναφορές στις προκαρκινικές αλλοιώσεις και στις νεοπλασίες των γεννητικών οργάνων και στα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, καθώς και πράξεις αισθητικής και επεμβατικής δερματολογίας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γιάννης Μπάρκης αναφερόμενος στο συνέδριο «Εαρινές Δερματολογικές μέρες της ΕΔΑΕ».

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, η οποία κατά τον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους εφήβους, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κ. Δερμεντζοπούλου υπογράμμισε ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν πρέπει να αποτελούν θέμα ταμπού στη σημερινή εποχή, καθώς –όπως είπε– «η Γνώση είναι Ελευθερία».

«Η δημόσια υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό ισχύει με πολύ πιο εμφατικό τρόπο στις ημέρες μας, όπου η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές ανθρώπων και υποδομών και δημιούργησε την ανάγκη να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση της υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσουμε τις δομές υπηρεσιών υγείας, ενώ ταυτόχρονα θεωρούμε υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, που παράγουν οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και για όλους τους πολίτες» σημείωσε η κ. Δερμεντζοπούλου.

sinedrio-edae-2.jpg


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου