Επιστροφή στην «πειθαρχία»..


 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ Τέλος στη χαλαρότητα που επέτρεψε την τελευταία τριετία η προσφυγή στη Ρήτρα Διαφυγής από το 2024 ● Κι αυτό ενώ δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας ● Η Επιτροπή προαναγγέλλει άρση των μέτρων στήριξης, αλλά υπόσχεται ευελιξία στην υποχρέωση των κρατών-μελών για μείωση των χρεών τους.

Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία στο τέλος του 2023 με την άρση της Ρήτρας Διαφυγής ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Και αν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας, η επιστροφή θα γίνει στο γνωστό αυστηρό δημοσιονομικό Σύμφωνο που όλοι πλέον παραδέχονται ότι πρέπει να αλλάξει. Είναι κάτι που θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμα και η Γαλλία. Ωστόσο η Ε.Ε. ετοιμάζεται για ακόμα μία μεγάλη μάχη, αφού οι... Βόρειοι και οι Νότιοι δεν συμφωνούν στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

«Τα τελευταία τρία χρόνια οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. παρείχαν σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν πρώτα από την πανδημία και στη συνέχεια από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ωστόσο η στήριξη αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, περιγράφοντας ότι «καθώς οι τιμές της ενέργειας βαίνουν μειούμενες, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων στήριξης ξεκινώντας από τα λιγότερο στοχευμένα».

Οι νομικά δεσμευτικοί κανόνες του Συμφώνου υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να διατηρούν το δημόσιο έλλειμμά τους κάτω από το 3% και τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 60%, όρια που πολλά από αυτά υπερβαίνουν σήμερα με σημαντική διαφορά. Λόγω της πανδημίας αρχικά και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στη συνέχεια οι κανόνες είχαν ανασταλεί με την ενεργοποίηση της λεγόμενης Ρήτρας Διαφυγής και οι κυβερνήσεις μπόρεσαν να διαθέσουν την απαραίτητη ευελιξία για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και να στηρίξουν την οικονομία των χωρών τους. Ωστόσο αυτό μεγάλωσε το έλλειμμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή της Ε.Ε. θα αφήσει στις χώρες ένα σημαντικό περιθώριο ευελιξίας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν το δημόσιο χρέος τους μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε 4 έως 7 χρόνια. Την άνοιξη η Επιτροπή θα δώσει σε κάθε χώρα έναν στόχο δαπανών για το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις τους. Εάν οι προτεινόμενοι στόχοι των χωρών δεν είναι «επαρκώς φιλόδοξοι», η Επιτροπή θα προτείνει έναν στόχο δαπανών προσαρμοσμένο στο προφίλ χρέους μιας χώρας.

Επιπλέον η Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει φέτος τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες. «Λαμβάνοντας υπόψη την επίμονη υψηλή αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος αυτή την άνοιξη. Αντ’ αυτού η Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 βάσει των στοιχείων για το αποτέλεσμα του 2023» είπε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

«Ωστόσο δεν θα είχε νόημα να επανέλθει απλώς στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη νέα μετα-πανδημική πραγματικότητα και την πραγματικότητα ενός συνεχιζόμενου πολέμου στην Ευρώπη. Και κυρίως πρέπει να να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι μια σημαντική αναθεώρηση αυτών των κανόνων βρίσκεται υπό επεξεργασία» συμπλήρωσε.

Οι συζητήσεις για τη μελλοντική μορφή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. αναμένεται να συζητηθούν στο ECOFIN την επόμενη εβδομάδα, όπου οι υπουργοί αναμένεται συγκλίνουν σε βασικά στοιχεία των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανόνων. Τη σκυτάλη θα λάβουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 23ης-24ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να δοθεί η μεγάλη μάχη. Με βάση τα συμπεράσματα, στη συνέχεια η Κομισιόν θα υποβάλει τις νομικές προτάσεις της.


efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου