Επιστροφή της τρόικας μέσω... ασφαλιστικού

Με μειώσεις επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση να φέρει τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, μία απόφαση που αναμένεται να κλειδώσει στο Euroworking Group της Δευτέρας, τοποθετώντας την άφιξη των τεσσάρων εκπροσώπων των Θεσμών στη μέση ή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι δανειστές πάντως, δεν χάνουν καμία ευκαιρία για να τονίσουν στην ελληνική πλευρά ότι είναι απαραίτητο να κλείσει η ασφαλιστική, αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα Μοσκοβισί στο Οικονομικό Συνέδριο στους Δελφούς, όπου παραδέχθηκε μεν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ήδη σημαντική πρόοδο, απαίτησε όμως να γίνουν περισσότερα. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα ανώτερα εισοδήματα δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, εκτός εάν τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν να ζήσουν πάνω από το όριο της φτώχειας». Για να συμπληρώσει: «Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή». Επιπλέον όλα αυτά ζήτησε να γίνουν μέσα από πολιτική συναινέσει που θα μειώσει την αβεβαιότητα.
Απάντηση προς τους δανειστές, και κυρίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε επίσης από τους Δελφούς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι «όποιος θέλει να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση δεν λέει τί θέλει», ενώ κατέδειξε την απομόνωση στην οποία βρίσκεται το ΔΝΤ, εξηγώντας ότι ενώ στις Βρυξέλλες δεν έχουν διαφορετικές απόψεις, στην Ουάσιγκτον τα στελέχη του Ταμείου έχουν αποφασίσει μετά από 6 χρόνια ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ζητάνε επιπλέον μέτρα 9 δισ.. Εκείνος πάντως, εκφράζοντας την άποψη που προβάλει η Ελλάδα για το δημοσιονομικό κενό το προσδιόρισε στο 1% του ΑΕΠ προσαυξημένο όμως από τα κενά του τέλους 0,05 € ανα στήλη των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ (που εκκρεμεί από την αρχή του έτους) και 600 με 700 εκατ. στην Άμυνα, για τα οποία όμως όπως είπε «έχουμε εφεδρείες».
Επιστροφή μέσω... Ασφαλιστικού
Και μπορεί μεν ο κύριος Δραγασάκης να επιτέθηκε στο ΔΝΤ, στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έχουν πλέον καταλάβει ότι αν δεν μειώσουν τις κύριες συντάξεις δεν θα κλείσει η συμφωνία. Έτσι, η κυβέρνηση έχει ήδη επικοινωνήσει στο κουαρτέτο (και περιμένει τις αντιδράσεις του) για την επιβολή ενός νέου χαμηλότερου πλαφόν που αναμένεται να επηρεάσει 50.000 συνταξιούχους μειώνοντας τις κύριες συντάξεις τους παρά την χιλιοειπομένη σχετική κόκκινη γραμμή. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για πλαφόν 2.000 ευρώ στις μονές συντάξεις από 2.700 που είναι σήμερα και 2.300 ευρώ στις πολλαπλές από 3.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο Εργασίας πάντως διέψευσε πρωτοσέλιδο χθεσινό δημοσίευμα των Νέων που έκανε λόγο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους. Βέβαια το Υπουργείο διέψευσε και τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, σε μία κίνηση όμως όπου ουσιαστικά διέψευδε τον εαυτό του, καθώς η είδηση είχε φτάσει στα αυτιά των δημοσιογράφων από ανώτατα κυβερνητικά χείλη μέσα στο Υπουργείο Εργασίας.

Του Κωνσταντίνου ΔαυλούShare on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου