Εκλογή Προέδρου από τη βάση και απλή αναλογική σκέφτεται ο Τσίπρας

Στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας εισέρχεται πιθανότατα τις επόμενες μέρες η συνταγματική αναθεώρηση με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται τις τελικές της προτάσεις αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της προσχέδιο.
Δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην ανάγκη ανάταξης του πολιτικού κλίματος μετά τα επώδυνα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός εξετάζει "φόρμουλα" για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.
Αλλά και η RealNews στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για "αιφνιδιασμό Τσίπρα με απλά αναλογική" αποκαλύπτοντας το σχέδιο θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νέος νόμος είναι σαφές ότι θα εξυπηρετεί τον νέο διπολισμό που δημιουργείται με κορμό της κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς τη ΝΔ.
Υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες, προσθέτει η εφημερίδα, η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει αρκετά την παραμονή ή σταθεροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Γι' αυτό και η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.
Επισημαίνεται πάντως ότι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παρθούν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος από τη στιγμή που ο νέος νόμος θα διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του κομματικού συστήματος για αρκετά χρόνια.
Ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν μόνο σκέψεις ακόμα που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.
Τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.
Για την απλή αναλογική είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που η Αριστέρα πάντα θεωρούσε ότι δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές ενώ για το μπόνους των εδρών τόνισε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοσό 40%-42%.


http://www.cnn.gr/news/politiki/story/34677/piges-maximoy-o-samaras-ypegrafe-sklira-metra-gia-na-desmeysei-syriza


Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου