Έφτασε η ώρα του ανασχεδιασμού..

Το Brexit, η απόφαση δηλαδή της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού να αποχωρήσει η χώρα από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δεν αποτέλεσε απλώς την ένδειξη ότι απέτυχε η πολιτική της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών που καθορίζουν εν πολλοίς την τύχη της.
Λειτουργεί ως ένα ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία της ενιαίας αγοράς, δημιουργεί την αναγκαιότητα για τον αναστοχασμό αλλά και τον ανασχεδιασμό του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου.
Ας θυμηθούμε τις δύο επιλογές που έχουν μπροστά τους η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη, έτσι όπως τις έχουν περιγράψει κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες. Από τη μια πλευρά στέκεται η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει στη σκλήρυνση των ελέγχων και των δεσμεύσεων των κρατών-μελών στους κανόνες που διαμορφώνονται από τον «πυρήνα» των βόρειων χωρών. Από την άλλη στέκεται η πολιτική ηγεσία της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πιερ Μοσκοβισί να υπερασπίζονται τη χαλάρωση των κανόνων στο οικονομικό πεδίο.
Οι απόψεις αυτές αξίζει να θυμόμαστε ότι επεκτείνονται και στο πεδίο του προσφυγικού, ενώ η χαρακτηριστική «μάχη» που δόθηκε αναφορικά με την κακή απόδοση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γύρω από τους δημοσιονομικούς τους στόχους ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες βρίσκονται σε αναβρασμό. Ανγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι και Ντόναλντ Τουσκ, καθένας και καθεμία εκ των οποίων φροντίζει την πολιτική του επιβίωση ή υστεροφημία, πραγματοποιούν περιοδείες ανά την Ευρώπη προετοιμάζοντας την άτυπη σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Το σε ποια μεριά θα κλίνει η πλάστιγγα απομένει να αποδειχτεί, αν και τα προγνωστικά πάντοτε φέρουν ως επικρατέστερη την πλευρά της γερμανικής ηγεμονίας.
Οι προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη τι θα πράξουν; Θα λάβουν σαφή θέση απέναντι στο Βερολίνο, που ήδη σχεδιάζει το μέλλον βάσει των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιταγών;


Η Σύνοδος των Νότιων Χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Ολάντ, Ρέντσι και Κόστα, πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για τον συντονισμό των ευάλωτων οικονομιών ώστε να διεκδικήσουν την αλλαγή του μείγματος πολιτικής και του προσανατολισμού προς την κοινωνική προστασία και ανάπτυξη.

πηγη : efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου