Ο Ρέντζο Πιάνο κάνει μια μικρή πόλη στη Σαρδηνία να μοιάζει με πολύχρωμο καράβι...

Η Tempio Pausania είναι μια πόλη από αυτές που συναντά κανείς στην Ιταλία και μένει άφωνος μέσα στην ομορφιά τους. Χτισμένη από πέτρα και γρανίτη, βρίσκεται στη Βόρεια Σαρδηνία και το ιστορικό της κέντρο είναι θαυμαστό. Εκκλησίες και παλάτια, κάνουν την πόλη των 14.000 κατοίκων να μοιάζει με παραμύθι βγαλμένο από τον 18ο αιώνα. Σε αυτή την περιοχή, τη Gallura, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ένας από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς τραγουδοποιούς, ο Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ.

 Ο Γενοβέζος Ντε Αντρέ τραγούδησε επί 40 χρόνια τους περιθωριοποιημένους, τους επαναστάτες και τους άτυχους. Τα έργα του θεωρούνται ποιητικά και γι’ αυτό πολλά έχουν συμπεριληφθεί στα σχολικά κείμενα της Ιταλίας. Οι φίλοι του τον ονόμαζαν «Φάμπερ», εξαιτίας της αγάπης που είχε για τα χρώματα Faber-Castell. Στη ζωή συνδέθηκε με μακρά φιλία με έναν άλλο διάσημο Γενοβέζο, τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
Η Tempio Pausania κάλεσε φέτος τον Πιάνο να κάνει μια εγκατάσταση για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του.


Έτσι, μια σύνθεση από 12 ζωηρόχρωμα υφασμάτινα ιστία, τα οποία αναπετούν ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια που την περιβάλλουν και την αψιδωτή είσοδο της αγοράς, σηκώθηκε στον αέρα. Είναι ένας φόρος τιμής όχι μόνο στον Φαμπρίτσιο ντε Αντρέ, αλλά και στην αγάπη που είχε στα χρωματιστά μολύβια Φάμπερ.


Ο Ρέντζο Πιάνο συνεργάστηκε για αυτή την εγκατάσταση με τον Alvisi Kirimoto και έκαναν έναν ιστό αράχνης από ιστία και πανιά που υπογραμμίζει με μια πινελιά χρώματος την κρυμμένη ομορφιά της πόλης, μια πινελιά κόκκινου και κίτρινου και μπλε μέσα στα γκρι γρανιτένια κτίρια. Η πόλη μοιάζει να αρμενίζει κάτω από μια ιπτάμενη τέντα από πολλά κομμάτια που παίζουν σε κάθε φύσημα του ανέμου με το φως και τη σκιά.

Είναι ένα έργο υποδειγματικά διακριτικό, όπως ο πρόωρα χαμένος φίλος του, που υπαινίσσεται, αλλά και υπογραμμίζει την ομορφιά -πολλές φορές αόρατη και κρυμμένη- των μικρών και «άσημων» ιταλικών πόλεων.

Τα χρωματιστά πανιά έχουν δώδεκα χρώματα,  όσα και τα χρώματα ενός κουτιού μολυβιών, από αυτά που αγαπούσε ο ντε Αντρέ. Η πλατεία από την οποία ξεκινούν να «αρμενίζουν»
λέγεται Φάμπερ, προς τιμήν του Ιταλού τραγουδοποιού. Είναι μια γιορτή του φωτός στο τοπίο, με πράσινο, χρυσό, κόκκινο και μπλε ύφασμα που κυματίζει στον αέρα.

Ο Πιάνο ονόμασε τον λαβύρινθο από καλώδια και ύφασμα που δεν ακουμπούν στη γη «12 χρωματιστά μολύβια» θέλοντας να τονίσει τη δυναμική επίδραση της σκιάς και του χρώματος όταν αιωρείται στα στενά ακανόνιστα δρομάκια και τους τοίχους από γρανίτη.


πηγη : elculture.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου