Ντάισελμπλουμ: «Αν χρειαστεί» η ελάφρυνση χρέους..

«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας πως αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου).
Μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015 όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» ενώ έστειλε μήνυμα ότι «θα προχωρήσουμε μαζί». «Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι», είπε.
Μιλώντας ευρύτερα τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να δούμε το χρέος, ναι. Αλλά δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι σε αυτό με τις εκλογές στη Γερμανία. Είναι βαθιά ριζωμένη η άποψη ότι πρέπει η ελάφρυνση να γίνεται με μεταρρυθμίσεις εάν χρειασθεί» τόνισε. Για το πολιτικό σκέλος είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε στη διαδικασία των ερωτήσεων ότι υπάρχουν όντως δύσκολα θέματα στην αξιολόγηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και ότι ο ίδιος νιώθει «σχετικά άνετα» για το θέμα αυτό καθώς πιστεύει ότι αποτελεί κοινό συμφέρον των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης να προχωρήσει όσο γίνεται πιο ήπια η διαδικασία προς την έξοδο από το μνημόνιο.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι ίσως δεν έγιναν σωστά όλα όσα έπρεπε στην κρίση στην Ευρωζώνη. «Τώρα όμως έχουμε θεσμούς που πριν δεν είχαμε. Η άνοδος της ακροδεξιάς -και στη Γερμανία- δείχνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά τα επόμενα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση» προειδοποίησε, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ενοποίηση των τραπεζών, στη συνέχεια η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ. Επιπλέον, τάχθηκε υπερ ενός μόνιμου υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, ίσως με «έμμισθη σχέση και χωρίς να προέρχεται από κάποια κυβέρνηση».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το Brexit ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν εμφανώς ειρωνικός. «Εύχομαι στη Βρετανία καλή τύχη» είπε, κάτι που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα.

Χουλιαράκης: πλεόνασμα 2,2% φέτος
Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιάκης είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018.
Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% ως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) κάτι που σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο (clean exit) από το μνημόνιο.
Αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ, σχολίασε ότι παρά τις εκατοντάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2014 το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1%. «Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και όχι με την ελληνική οικονομία» είπε.
Λιού: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους
Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιού τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.
«Αν δει κανείς πού ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι αξίζει να είναι κανείς αισιόδοξος. Με τόσο πρωτογενές πλεόνασμα και τόσες θυσίες αποδεικνύει ότι εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι βιώσιμο χωρίς πόνο. Όμως λείπει το κομμάτι του παζλ, αυτό της μείωσης του χρέους» είπε χαρακτηριστικά.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου