Στην Καταλονία είναι στραμμένα για ακόμη μία ημέρα τα βλέμματα, καθώς, το βράδυ ο πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή η παρέμβαση του βασιλιά ίσως να φέρει ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 155, με τις συνέπειες από μία τέτοια κίνηση να μην είναι εύκολο να προβλεφθούν.
Μετά τη σαρωτική νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, την άγρια αστυνομική καταστολή και την διαδήλωση χιλιάδων Καταλανών στο πλαίσιο της γενικής απεργίας της Τρίτης, η ένταση στις σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης παραμένει αμείωτη.
Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε θεσμική δήλωση στις 22.00 (ώρα Ελλάδος). Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της περιοχής είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας 48 ώρες μετά από το δημοψήφισμα.
Την ίδια στιγμή, η βραδινή παρέμβαση του βασιλιά, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναλυτών, ενώ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της Καταλονίας.
Ο Φελίπε ΣΤ' βρέθηκε αρκετά μακριά από τις μέχρι τώρα μετρημένες τοποθετήσεις του, δεν έκανε καμία αναφορά στην βίαια επέμβαση των ισπανικών αρχών στην ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ κατηγόρησε ευθέως τον Κάρλες Πουτζντεμόν ότι « καταπάτησε επανειλημμένα (...) και εσκεμμένα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας».
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ισπανικό κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή της Καταλονίας διαμηνύοντας ότι «είναι ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη».
Το πιο ακραίο μέτρο που μπορεί να πάρει ο Μαριάνο Ραχόι είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος (δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ), με το οποίο, ουσιαστικά η Μαδρίτη θα άρει την αυτονομία της Καταλονίας. Μία τέτοια εξέλιξη, όμως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία με τις συνέπειες να μην μπορούν να προβλεφθούν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το διάγγελμα του Φελίπε, το οποίο κινήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στη «γραμμή» του Λαϊκού Κόμματος μπορεί να εκφράζει και μία προσπάθεια «νομιμοποίησης» των κινήσεων του Ραχόι, σε περίπτωση που ο Ισπανός πρωθυπουργός επικαλεστεί το άρθρο 155.
Στο πλαίσιο του άρθρου 155, άλλωστε, δεν αποκλείεται ακόμη και η σύλληψη του πρωθυπουργού της Καταλονίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες κατά της καταλανικής αστυνομίας, των Mossos D' Esquarda.
Οι αντιδράσεις στην ομιλία του βασιλιά ήταν ποικίλες, κυρίως από την καταλανική πλευρά, όμως αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του Podemos. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έγραψε στο Twitter «Ως πρόεδρος μίας κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπεί πέντε εκατομμύρια Ισπανούς, λέω στον μη εκλεγμένο βασιλιά: Όχι στο όνομά μας».
Στον απόηχο του βασιλικού διαγγέλματος η γγ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιντόια Μένδια, αποκάλυψε σήμερα ότι ο πρόεδρος Πέδρο Σάντσεθ είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι αναγκαίο» να εφαρμόσει το άρθρο 155 για να επαναφέρει την «φυσική ροή» των πραγμάτων στην Καταλονία.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος των Ciudadanos Αλμπέρ Ριβέρα κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να διστάζει και να δράσει άμεσα ώστε να αποτρέψει το καταλανικό κοινοβούλιο από το να διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής. Κάλεσε, ακόμη, το Σοσιαλιστικό κόμμα να μην είναι «ανεύθυνο» και να μην επιτίθεται στον πρωθυπουργό της χώρας.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι η έλλειψη κυβερνητικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή. Έπρεπε να βγει χθες ο βασιλιάς, ευτυχώς, για να διαβεβαιώσει τους Ισπανούς, να ηγηθεί μίας απάντηση στα πλαίσια της νομιμότητας και της δημοκρατίας» είπε ο Ριβέρα για να προσθέσει «δεν υπάρχει χρόνος για μελέτες, καθυστερήσεις, δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμό πόσω μάλλον για ανευθυνότητα».
πηγη : efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου