Η Μαδρίτη αναλαμβάνει τη διοίκηση της Καταλονίας..

Από σήμερα ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν είναι πλέον πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος και όλοι οι σύμβουλοι έχουν απολυθεί και όπως αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ο έλεγχος της διοίκησης της επαρχίας έχει περάσει πλέον στη Μαδρίτη.
Επισήμως ο Μαριάνο Ραχόι θα επιβλέπει τις υποθέσεις της Καταλονίας, ενώ την όλη διαχείριση θα συντονίζει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μαζί με τους αντίστοιχους υπουργούς. Η Γερουσία άναψε χθες το «πράσινο φως» στην ισπανική κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή του άρθρο 155 για αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Καλεί σε δημοκρατική αντίσταση

Σε διάγγελμα του ο Πουτζντεμόν απάντησε το μεσημέρι ότι ο καλύτερος τρόπος για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας είναι η δημοκρατική αντίσταση στην εφαρμογή του άρθρου 155, καθώς η απόθεση για ενεργοποίησή του «εναντιώνεται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας, όπως εκφράστηκε στην κάλπη».
Στο πολύ σύντομο, μόλις 3 λεπτών, μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από την πόλη Χερόνα, βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, εμφανίστηκε δίπλα στη σημαία της Καταλονίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
«Χθες ζήσαμε μια ιστορική μέρα. Η Βουλή της Καταλονίας εκπλήρωσε αυτό που αποφάσισαν οι πολίτες στη 27 Σεπτεμβρίου. Η θέληση μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γνωρίζοντας τις δυσκολίες» είπε προτρέποντας τον κόσμο να αμυνθεί ειρηνικά υπέρ της ανεξαρτησίας.
«Δεν θέλουμε το επιχείρημα της δύναμης, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να χτίσουμε μια ελεύθερη χώρα» σημείωσε ο Καταλανός ηγέτης, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στην κήρυξη πρόωρων εκλογών και από την πλευρά της κυβέρνησής τους, όπως έγραφαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με βάσει τις πληροφορίες τους μέχρι σήμερα.
πό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, δήλωσε ότι εάν ο Πουτζντεμόν θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα «κάτι που είναι δικαίωμά του, νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές». Και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη φράση «δημοκρατική αντίσταση» που χρησιμοποίησε ο Πουτζντεμόν: 
Είμαι αρκετά σίγουρος ότι εάν ο Πουτζντεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί να ασκήσει αυτή τη δημοκρατική αντίσταση.

› Αντιποίηση αρχής
Από το πρωί λοιπόν οι Καταλανοί ηγέτες που χθες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους δεν θα μπορούν να μπουν στα γραφεία τους.
Αν το επιχειρήσουν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει κάτι για να τους εμποδίσει αλλά εικάζεται ότι δεν θα το τολμήσουν δεδομένου ότι θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την κατηγορία της αντιποίησης αρχής, που τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση.
› Μισθοί
Οι απολυμένοι, φυσικά, δεν θα αμείβονται πλέον. Για παράδειγμα, ο Πουτζντεμόν δεν θα μπορεί να εισπράττει τους μισθούς του προέδρου, αν και έχει το δικαίωμα να καταθέτει αποδείξεις για δαπάνες -και αυτό ύστερα από αίτημα.
Η Μαδρίτη πιστεύει ότι ο Πουτζνεμόν δεν θα τολμήσει καν να το κάνει.
› Απολύσεις
Με το διάταγμα είναι πολλοί άλλοι που χάνουν τις δουλειές τους, μεταξύ των οποίων ο Καταλανός υπουργός αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις και βεβαίως παύεται και ο γενικός διευθυντής της καταλανικής αστυνομίας με διαταγή του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.
› Χωρίς Αρχή 
Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διορίσει κάποιο Σώμα ή κάποιο άτομο που θα αναλάβει τη διοίκηση της περιφέρειας, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της Γερουσίας.
Δεν αποκλείεται να το κάνει στο μέλλον αλλά δεν θα είναι τόσο αναγκαίο λόγω της προκήρυξης εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου καθότι η προτεραιότητα είναι η συγκρότηση εκλογικής επιτροπής που θα εξασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Έτσι τις τρέχουσες υποθέσεις θα αναλάβουν τα αντίστοιχα υπουργεία στη Μαδρίτη.
› Σοράγια επικεφαλής
Σήμερα γίνεται συνάντηση υπό την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, και παρότι δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα, θα συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας και οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν τα υπουργεία της κεντρικής κυβέρνησης για να να συζητήσουν τα επόμενα βήματα διαχείρισης της επαρχίας.
› Εκλογικό ημερολόγιο
Πέρα από τις απολύσεις και τους διορισμούς, στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η ισπανική κυβέρνηση, στο διάταγμα αναφέρεται βεβαίως και η διάλυση της καταλανικής Βουλής και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, το οποίο θα ξεκινήσει με μια απογραφή.
Θα πρέπει να οριστούν τα χρονικά περιθώρια για να καταθέσουν υποψηφιότητες οι κομματικές συμμαχίες και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι, πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Προς το παρόν Πολίτες, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα και η συμμαχία «» έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, άγνωστη είναι όμως η πρόθεση των κυβερνώντων μέχρι χθες κομμάτων και συμμαχιών που έχουν ταχθεί υπέρ τής ανεξαρτησίας.
› Αντίσταση στην ανεξαρτησία
Η κυβέρνηση Ραχόι είχε αποφασίσει να καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις τής μέχρι σήμερα καταλανικής ηγεσίας και Βουλής, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας. Το αίτημα θα κατατεθεί επισήμως τη Δευτέρα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, «δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο σήμερα που είναι πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, οι τοπικοί θεσμοί εξακολουθούν να υπάρχουν, πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση, πήραμε αυτά τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη διακυβέρνηση της περιφέρειας με εκλογές, όλα τα καταλανικά κόμματα θα μπορούν να καταθέσουν υποψηφιότητα και οι Καταλανοί να αποφασίσουν νόμιμα. Τίποτα δεν αλλάζει στο καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας».

Απολυμένοι αλλά όχι παραιτημένοι

Τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του Ραχόι αλλά ετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους για να υλοποιήσουν τη διακήρυξη για την ίδρυση της Καταλανικής Δημοκρατίας που εγκρίθηκε χθες από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, προγραμματίζουν για σήμερα συνεδρίαση και στην ατζέντα τους έχουν διάφορα ζητήματα, από καθημερινές υποθέσεις (π.χ. διαγωνισμοί για την ανάθεση δημοσίων έργων) μέχρι σοβαρότερα ζητήματα, όπως την πιθανή διενέργεια εκλογών πριν από το τέλος του χρόνου!
Την ίδια ώρα βέβαια στη Μαδρίτη το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ολοκληρώνει τη μηνυτήρια αναφορά κατά της κυβέρνησης Πουτζντεμόν και μελών της Βουλής με την κατηγορία της εξέγερσης.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου