Τον κώδωνα του κινδύνου σε έξι χώρες της ευρωζώνης έκρουσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προειδοποίησε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί τους ενδέχεται να παραβιάσουν τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα το επόμενο έτος και απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις τους να παραμείνουν εντός των ορίων.
Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να έχουν ονομαστικά δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% της οικονομικής παραγωγής και κάτω του 60% του δημοσίου χρέους.
Για το 2018 τα σχέδια Βελγίου, Ιταλίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας και Γαλλίας ενέχουν τον κίνδυνο να μην περιορίσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα των προϋπολογισμών, που σημαίνει ότι οι δαπάνες υπερβαίνουν τους φόρους ακόμα και όταν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και το εισόδημα είναι στο δυνητικό του ύψος.
«Ζητάμε (σ.σ. από αυτές τις χώρες) να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα... για να εξασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα είναι συμβατός», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Από τότε που το Σύμφωνο εισήχθη το 1997, δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος χωρίς τα δημόσια οικονομικά ενός τουλάχιστον κράτους της Ε.Ε. να υπερβούν τον ένα ή τον άλλο στόχο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραπονιούνται ότι οι κανόνες έχουν γίνει πολύ περίπλοκοι και η εφαρμογή τους από την Επιτροπή δεν ήταν συνεπής. Και οι δύο πλευρές διερευνούν τρόπους για να γίνει απλούστερο το πλαίσιο.
«Καμπανάκι» σε Γαλλία και Ιταλία
Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ιταλία δεν μειώνουν το χρέος τους με το ρυθμό που απαιτείται από τους κανόνες της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι το ιταλικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ελλάδα.
Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να εξεταστεί η αναθεώρηση στα σχέδια κουρέματος του ιταλικού χρέους με το ζήτημα να κρίνεται «πολιτικά ευαίσθητο», αφού η χώρα τον Μάιο έχει βουλευτικές εκλογές. Το κίνημα των πέντε Αστέρων προκειμένου να κερδίσει υπόσχεται ελάχιστο εισόδημα για όλους.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή... για το 2018 δεν είναι επαρκής υπό το πρίσμα των προκλήσεων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η Ιταλία», ανέφερε η Επιτροπή, προτρέποντας τις αρχές να μειώσουν το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η διαμάχη με την Επιτροπή θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γαλλία μπορεί να φέρει το έλλειμμα κάτω από 3% φέτος, αλλά προειδοποίεισε ότι ενδέχεται να παραβιάσει τους κανόνες και πάλι το επόμενο έτος, μειώνοντας το διαρθρωτικό της έλλειμμα το 2018.
Η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και άλλες κυρώσεις για μη συμμόρφωση, αν και η Γαλλία δεν τιμωρήθηκε ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε υπερβολικό έλλειμμα για μια δεκαετία.
Οι κανόνες χρησιμοποιούν το διαρθρωτικό έλλειμμα σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή δίνει μια καλύτερη εικόνα για το τι κάνει πραγματικά η κυβέρνηση, χωρίς να καλύπτεται από εποχικές αυξήσεις ή πτώσεις φορολογικών εσόδων.
Όμως, πρόκειται για ένα τεχνητό μέτρο που πρέπει να υπολογιστεί με βάση άλλους δείκτες. Η Επιτροπή ανέλυσε το σχέδιο δημοσιονομικών όλων των κρατών της ευρώ ζώνης εκτός από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.
Η Κομισιόν συνέστησε μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική για τις χώρες της ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στην υποστήριξη των επενδύσεων και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Συστάσεις για αυξήσεις μισθών
Παράλληλα, η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για την απασχόληση κάνοντας συστάσεις με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και την προσέλκυση επενδύσεων.
Στη συγκεκριμένη έκθεση γίνεται λόγος για βελτιώσεις στις αγορές εργασίας, (πχ. η μείωση της ανεργίας στο σε 7,5%, όπως υποστηρίζεται), που όμως δεν αντικατοπτρίζονται σε αύξηση των μισθών.
Άλλωστε, σε ορισμένα κράτη-μέλη τα διαθέσιμα εισοδήματα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα πριν από την κρίση επίπεδα.
«Καλούμε τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να αυξήσουν την παραγωγικότητα και αυτά με μεγάλα πλεονάσματα να προωθήσουν μισθολογικές αυξήσεις και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της εργασίας, κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα και τα δεύτερα εργαζόμενα μέλη της οικογένειας.
Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη παροτρύνονται επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή μέτρων με στόχο την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.
πηγη : efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου