ΕΔΟΕΑΠ: Ποιοι και γιατί μας καλούν να αυτοκτονήσουμε; Η περίεργη σύμπλευση συντεχνιακού και «ταξικού» συνδικαλισμού και το μέλλον του ταμείου μας...

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε στον χώρο του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού μια περίεργη, εκ πρώτης όψεως, σύμπλευση του κλασσικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των προσωπικών παρατάξεων (Τσαλαπάτης, Νταουντάκη, Κυρίτσης) με τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου ταξικού συνδικαλισμού (ΠΑΜΕ)  και των συνεπών «επαναστατών» (Ανατροπή). Η σύμπλευση αυτή των ετερόκλητων, θεωρητικά, δυνάμεων τείνει να μετατραπεί σε ταύτιση στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ. Δυνάμεις που εξέφραζαν παραδοσιακά στον χώρο της ΕΣΗΕΑ τη λογική του αριστοκρατικού συντεχνιασμού συνοδοιπορούν με αυτούς που ορκίζονταν, κάποτε, στο όνομα της συμπόρευσης όλων των εργαζόμενων στον Τύπο και των ίσων δικαιωμάτων τους.
Επιδιδόμενες σε ένα όργιο παραπληροφόρησης, καταστροφολογίας, συκοφαντίας και fake news, που θα ζήλευε ακόμη και ο Αδωνις Γεωργιάδης προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κλάδο, να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και εν τέλει να υπονομεύσουν την προοπτική διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ. Καταγγέλλοντας τη λύση που πρότεινε η ΕΣΗΕΑ για τη σωτηρία του ταμείου μας και καλώντας τον κλάδο να την απορρίψει επιζητούν επί της ουσίας τον αυτοχειριασμό μας με τη διάλυση του ΕΔΟΕΑΠ με ένα και μόνο σκοπό: την συνδικαλιστική τους επιβίωση. Γιατί η σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ μέσα σε δύσκολες συνθήκες θα ακυρώσει εν τη πράξει ολόκληρο το αφήγημά τους στο οποίο στήριξαν την προπαγάνδα τους, τη μεθοδολογία και τη συνδικαλιστική πρακτική τους.
Οι τελευταίες εξελίξεις όμως γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ ακυρώνουν τον ακραίο καταγγελτικό τους λόγο, τον λυσσασμένο αντικυβερνητισμό τους ενώ από την άλλη πλευρά αποκαλύπτουν την απουσία οποιασδήποτε πρότασης για τη σωτηρία του ταμείου.

Είναι χαρακτηριστική η τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ το οποίο σε ένα κείμενο 1263 λέξεων δεν έχει διατυπώσει ούτε μία πρόταση για τον τρόπο σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ! Μάλιστα βλέπει ότι «οι εξελίξεις γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ σηματοδοτούν την εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους με τελικό στόχο φθηνούς εργαζόμενους για πάσα χρήση» κάτι που φαίνεται ότι δεν… κατάλαβαν οι αντιδρώντες στο σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ εκδότες (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Αναστασιάδης, Φιλιππόπουλος). Από την άλλη το ΠΑΜΕ φαίνεται να αγνοεί (;) τις ρυθμίσεις για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ διεκδικώντας «ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσους δεν είναι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ» κάτι βέβαια που προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση… Αλλά αυτό φαίνεται είναι λεπτομέρεια για το ΠΑΜΕ που έβλεπε «σπάσιμο του ΕΔΟΕΑΠ στα «τρία»!
Αντίστοιχης «εγκυρότητας» ήταν και οι τοποθετήσεις της ΚΕΔ (Τσαλαπάτης) η οποία «έβλεπε» ότι με τις νέες ρυθμίσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ οι εργαζόμενοι θα πλήρωναν εισφορές 12% (!) ενώ οι εργοδότες 6% (!).Επίσης ότι «Οι επικουρήσεις δεν μπορούν να είναι μιάμιση φορά πάνω από τις επικουρήσεις του δημοσίου», ότι «Οι εργαζόμενοι, από δω και πέρα, θα πληρώνουν από την τσέπη τους  ένα  4% επί των αποδοχών τους, (δεύτερη μείωση)μήπως και αποκτήσουν μερίδα και δικαίωμα, μετά από χρόνια, για να δικαιούνται εφάπαξ» και άλλα πολλά ανάλογης τρομολαγνικής αξίας.
Στην ίδια ανακοίνωση (30/9/2017) μάλιστα η ΚΕΔ ανησυχεί για τις συναντήσεις της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη διαπιστώνοντας ότι «Είναι ολοφάνερο ότι κάποιοι  πάνε να μπλέξουν τις εξελίξεις στην  κεντροαριστερά με το σκάνδαλο της διαπλοκής για τον ΕΔΟΕΑΠ» και αποδεικνύοντας έτσι ότι το (πράσινο) αίμα νερό δεν γίνεται…

Η Μαχόμενη Δημοσιογραφία (Νταουντάκη) διαπίστωνε ότι η «πρόταση Καπάκου» είναι «Μία πρόταση που ταυτίζεται με τις προτάσεις των εργοδοτών και έχει απορριφθεί από εμάς». Η ανακοίνωση των ακραίων εργοδοτών (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Αναστασιάδης, Φιλιππόπουλος) χάλασε το…παραμύθι της Μ.Δ. που βέβαια όπως και οι υπόλοιποι διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα μετατρέπονταν σε επαγγελματικό ταμείο.
Η απεργία διαρκείας ήταν η μόνιμη επωδός όλων των τοποθετήσεων των σούπερ ντούπερ «επαναστατών» της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή που έβλεπαν τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ στα δεκάδες εκατομμύρια χρεωστούμενα τα οποία όμως, περίεργως, δεν είχαν καταφέρει να εισπράξουν όταν είχαν σημαντικές διοικητικές θέσεις στον οργανισμό. Το περίεργο είναι ότι οι διαπρύσιοι κήρυκες της ταξικής αλληλεγγύης καταγγέλλουν την αλλαγή του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να ενταχθούν στο Ταμείο όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από ανακοίνωσή τους (13/10/2017), «Ηπολιτική-συνδικαλιστική συμμαχία της ΕΣΗΕΑ με αρωγούς την πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ και την ηγεσία της ΕΠΗΕΑ, το μόνο που κατάφερε είναι να προσφέρει πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εκβιάζει τη δική της λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ, την αλλαγή του Καταστατικού του ώστε να προσφερθεί στους εργοδότες!».
Όλοι οι παραπάνω συνεπικουρούμενοι κατά περίπτωση και από την παράταξη Κυρίτση συνέπηξαν ένα μέτωπο πολεμώντας λυσσαλέα τη διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ και τη μετατροπή του σε ασφαλιστική στέγη όλων των εργαζομένων του κλάδου, κάνοντας λόγο ακόμη και για «περίοικους» που θα εξυπηρετούνταν από τα ιατρεία του αν γίνονταν δεκτές οι αλλαγές στο καταστατικό του! Το θέατρο του παραλόγου όμως που έπαιξαν λαμβάνει τέλος. Τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ έχουν πλέον την ευκαιρία να κάνουν το πρώτο βήμα για τη διάσωση του ταμείου υπερψηφίζοντας τις αλλαγές στο καταστατικό και στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην εργοδοσία και σε όσους επιβουλεύονται την ύπαρξή του.
active media / Του Γιάννη Τζούστα
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου