Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μουζάλα στη Μόρια..

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικης θέλοντας να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις συνθήκες που επικρατούν δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που δυσκολεύουν τη διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί.
Ο Γιάννης Μουζάλας έφθασε στη Λέσβο το πρωί, ανήμερα των Χριστουγέννων και παράμεινε έως και αργά το απόγευμα όπου και αναχώρησε για την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή μας, Γιώργου Παγούδη, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Υπηρεσία Ασύλου και σε συνομιλίες που είχε με τους αρμόδιους ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Μουζάλας παρακολούθησε τη μεταφορά ακόμα 177 ατόμων που έφτασαν σήμερα στο νησί και όπως ενημερώθηκε αναβλήθηκε η προγραμματισμένη μεταφορά 200 προσφύγων στην Καβάλα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Υπολογίζεται πως στη Μόρια βρίσκονται περίπου 5500 πρόσφυγες και μετανάστες και η αποσυμφόρηση της δομής κρίνεται επιβεβλημένη.
Ο κ. Μουζάλας διαπίστωσε με ικανοποίηση πως από τις 550 καλοκαιρινές σκηνές που βρίσκονταν στο καμπ έχουν απομείνει περίπου 140 και ζήτησε την επίσπευση των εργασιών για την τοποθέτηση και των νέων κοντέινερ που έφτασαν στο νησί.  
Αργά το απόγευμα μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείου Ειδήσεων σημειώνοντας ότι «στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης. Η σημερινή κατάσταση απέχει βέβαια από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση στη Μόρια θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού και ιδιαίτερα του καταυλισμού στη Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «αυτούς που είναι ευάλωτοι και βάσει της συμφωνίας Ευρώπης - Τουρκίας μπορούν να μεταφερθούν, μεταφέρονται στην Αθήνα, στην ενδοχώρα. Θα συνεχίσουμε έτσι, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσουμε έτσι και ότι θα καταφέρουμε».
Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερος επικριτικός σχετικά με τα όσα γράφονται και λέγονται στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Όπως σημείωσε: «Πρέπει να σταματήσει η Ευρώπη την υποκρισία της. Εγώ θα σας πω για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Το να κάνει κανείς τον εισαγγελέα είναι πάρα πολύ εύκολο. Το να αντιμετωπίζει την κατάσταση σε όφελος των προσφύγων και μεταναστών και όχι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών είναι το δύσκολο. Και αυτό καλούμαστε να κάνουμε εμείς. Δεν έχει νόημα να κουνάει κανείς το δάκτυλο. Αυτό που έχει νόημα είναι να κουνάει κανείς τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για να βελτιώνει καταστάσεις και να λύνει προβλήματα. Η Εισαγγελική άποψη για κάποιους στην Ευρώπη είναι μια εύκολη άποψη. Είναι αυτή όμως δεν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Είναι αυτή που προτιμάει το εύκολο δάκρυ για μια κακή κατάσταση και όχι να δείξει μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών».
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου