Λαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν στις χώρες της ΕΕ να κατασκευάζουν υποδομές για να εισάγουν ακριβότερο υγροποιημένο αέριο, αντί του φθηνότερου φυσικού αερίου από τους γείτονές τους, στο πλαίσιο ενός «βρώμικου» παιχνιδιού ανέντιμου ανταγωνισμού, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαντώντας χθες σε ερώτησή μου για το Mega και σχετικά με την καταταλαίπωρη Αλεξανδρούπολη, όπου εστιάζεται τελευταία το αμερικανικό ενδιαφέρον με την ανάπτυξη βάσης ελικοπτέρων και υποδομών στο λιμάνι, για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου.
Το θλιβερό για την ελευθερία της ενημέρωσης και την πολυφωνία στη χώρα μας είναι ότι η είδηση αυτή με τη βαρυσήμαντη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ στην ευρέως μεταδιδόμενη πρώτη μεγάλη συνέντευξη του έτους ενώπιον όλων των ΜΜΕ του κόσμου, αποκρύπτεται από το «εθνικό» υποτίθεται Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που δημοσιεύει κατά τα κέφια της διεύθυνσής του τις ειδήσεις εθνικής, εντέλει, σημασίας. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της απάντησης του Σ.Λαβρόφ:
«Σχετικά με την υπόθεση του φυσικού αερίου αναφέρθηκα ήδη. Στις ενέργειες των ΗΠΑ διακρίνεται μεταξύ άλλων και φόβος για τον έντιμο συναγωνισμό και εφόσον προς το παρόν δεν μπορούν να αντέξουν τον έντιμο συναγωνισμό, προχωρούν σε ανέντιμο συναγωνισμό, στην πολιτική πίεση, έτσι ώστε να εξαναγκάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να κατασκευάσουν τις αντίστοιχες υποδομές και να παραλαμβάνουν το πιο ακριβό υγροποιημένο αέριο. Αυτό είναι επιλογή των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς έχουμε ως αφετηρία μας το ότι πρέπει μόνες τους να κατανοούν τα εθνικά τους συμφέροντα και εφόσον είναι διατεθειμένες υπό τις δεδομένες συνθήκες να ξοδεύουν περισσότερο, αυτή είναι η απόφασή τους. Τα δικά μας σχέδια σχετικά με τη διαφοροποίηση των διαδρομών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ο αγωγός Nord Stream-2, που ανέφερα και ο Turkish Stream, που μπορεί να επεκταθεί προς την Ευρώπη, προς το παρόν χτίζεται μόνο η πρώτη διακλάδωση άμεσα για τους καταναλωτές στην Τουρκία και η δεύτερη θα χτιστεί μόνο εάν δοθούν ατσάλινες εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα «δώσουν την ίδια παράσταση» όπως έγινε με τον South Stream και με την Βουλγαρία. H  οποία μάλιστα τώρα πάλι είναι έτοιμη να υποδεχθεί η ίδια τη δεύτερη διακλάδωση του Turkish Stream. Θα είμαστε έτοιμοι για κάθε εκδοχή, η οποία όμως θα έχει 100% εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά ως προς το ότι δεν θα ακυρωθεί.
Φυσικά και παρακολουθούμε τις συζητήσεις, που διεξάγονται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσπαθούν ειδικά με πρωθύστερες ημερομηνίες να επινοήσουν κάποιους νέους κανόνες, ώστε να επιχειρήσουν να επιβραδύνουν τον αγωγό Nord Stream. Δεν είναι βέβαια και πολύ «καθαρό» αυτό το παιχνίδι, αλλά ελπίζω παρ’ όλ’ αυτά ότι ο αμιγώς οικονομικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού, η υποστήριξή του ως οικονομικού και εμπορικού σχεδίου από κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες ευρωπαϊκών χωρών, δεν θα επιτρέψουν σε αυτά τα αντιδεοντολογικά παιχνίδια να επικρατήσουν».
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου