Το μέλλον της Ευρώπης προϋποθέτει αλλαγές..

«Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της», επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της 4ης Ευρωμεσογειακής συνόδου, στη Ρώμη. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, με τους τους ηγέτης του «Med 7» να ζητούν περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη και Δημοκρατία.
Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με την κοινή προσέγγιση για την οικονομική και νομισματική Ένωση αλλά και την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως «έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα» εφιστώντας την προσοχή όλων «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».
Εκτίμησε πως «το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για την Ευρώπη» και πως «η οικονομική κρίση δεν θα επαναληφθεί».
Σύνοδος του Νότου EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «η οικονομική κρίση τελειώνει ουσιαστικά στο Νότο, με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής».
Την ίδια ώρα απεύθυνε κάλεσμα για μία Ευρώπη «με κοινή γλώσσα αρχών, αλληλεγγύη, Δημοκρατίας και ενότητα».
«Αν κάτι λείπει από την ΕΕ είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και τη σύγκληση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μετά το τέλος της συνόδου.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην «καρδιά» της προσφυγικής κρίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «οφείλουμε να εργαστούμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την αλληλεγγύη, κυρίως προς τις χώρες που δέχονται τις περισσότερες ροές».
Υπογράμμισε την ανάγκη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας πως «η θάλασσα του Αιγαίου, είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας» και δεν χωρούν απειλές καθώς «το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό».
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε η σύνοδος των εφτά να αποτελέσει ένα βήμα αλληλοκατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου και ανέφερε πως υπήρξε κοινή διαπίστωση πως «απαιτείται αλληλεγγύη στο έπακρον για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο μεταναστευτικό – προσφυγικό».
♦ Ο οικοδεσπότης και πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, στάθηκε στη θετική στιγμή «για περισσότερη σύγκληση στην ΕΕ.» και στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής όπου «οι χώρες μας μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
♦ Στην ατζέντα των συζητήσεων της συνάντησης των εφτά ηγετών, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εστιάζοντας σε τρεις στόχους: Τις μεταναστευτικές ροές, τη νομισματική ένωση και την αναβίωση της Ευρώπης μέσω διαβουλεύσεων με τους πολίτες.

Τετ α τετ με Τζεντιλόνι

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Αλ. Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του. «Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας της Κέρκυρας: κυρίως όσον αφορά στις συνομιλίες για τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών και την ενεργειακή συνεργασία, τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον συντονισμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, σε κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση.  
Τσίπρας-Τζεντιλόνι EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ Andrea Bonetti
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της ευρωζώνης. Επίσης, συζητήθηκε η προώθηση του αγωγού East Med. 
Υπογραμμίστηκαν οι κοινές θέσεις για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής. Τέλος, τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ε.Ε. και τη διαχείριση του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

πηγη : efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου