Νέα «ΑΕΠΙ» με κρατική επιχορήγηση..

Με κρατική επιχορήγηση μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σχεδιάζεται να λειτουργήσει η νέα «ΑΕΠΙ» που θα διαχειρίζεται για δύο χρόνια την είσπραξη και την απόδοση δικαιωμάτων των δημιουργών, σύμφωνα με το σχέδιο της τροπολογίας του ΥΠΠΟ που έχει στη διάθεση της η «Κ» και αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αύριο Πέμπτη 29 Μαρτίου στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία δύναται με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών «να αποφασιστεί έκτακτη επιχορήγηση του ΟΠΙ για τα έκτακτα και προσωρινά καθήκοντα» της νέας υπηρεσίας.
Η «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων», όπως λέγεται, θα είναι ενταγμένη στον ΟΠΙ για χρονικό διάστημα «που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη» με διορισμό «προσωρινού διαχειριστή», ο οποίος μπορεί και να είναι υπάλληλος του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η τροπολογία προβλέπει τη στελέχωση της υπηρεσίας έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΙ, το οποίο αυξάνει τα μέλη του από 5 σε 7, και μετά από εισήγηση του προσωρινού διαχειριστή «κατά παρέκκλιση του κανονισμού προμηθειών του ΟΠΙ».

Οι συμβάσεις των δημιουργών με την ΑΕΠΙ θα λυθούν αυτόματα σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση και οι δημιουργοί μπορούν μέσα σε 60 μέρες να επιλέξουν εάν θέλουν ή όχι να εκπροσωπηθούν από το νέο φορά.
Στη νέα υπηρεσία θα μεταφερθούν επίσης τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους ξεχωριστούς λογαριασμούς της ΑΕΠΙ, όπως και όλοι οι τίτλοι που αφορούν δικαιώματα των δικαιούχων, ενώ ανοίγει η πρόσβαση στα φυσικά και ψηφιακά αρχεία της εταιρείας που αναφέρονται στους δικαιούχους.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ την οποία το νυν ΔΣ του ΟΠΙ, αρμόδιο για την σχετική εισήγηση, είχε καταψηφίσει με πρόσφατη απόφαση του και όπως φαίνεται η αντικατάσταση του είναι πολύ πιθανή.

πηγη : η καθημερινη
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου