Ψηφιακό Ραδιόφωνο: Νέα δεδομένα και προοπτικές

Το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ήταν το βασικό θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τη συμμετοχή του δικτύου WorldDab, του European Broadcasting Union (EBU).
Εκ μερους της Πανελλαδικης Ενωσης Δημοτικων Συχνοτητων,  Παρακολουθήσαν τις εργασιες της Ημεριδας ο Προεδρος της Ενωσης και Αντιπροεδρος του ΔΣ του Αθηνα 984 fm κ. Μιχαλης Κυριακιδης μαζί με τον κ. Στέλιο Μπρατσόλη Μελος του ΔΣ της Ενωσης και Αντιπροεδρος ΔΣ της ΔΗΡΑΠ /Καναλι Ενα .
Παρων επισης και ο μουσικός παραγωγός του Καναλιού Ενα 90,4 fm κ. Νίκος Ξανθάκος .
Στο πλαίσιο της ημερίδας οι συμμετέχοντες μετέφεραν την εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης , όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, τόσο στην ανάπτυξη του ψηφιακού συστήματος, όσο και στα οικονομικά δεδομένα.
Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι:
– Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ακροατών του ψηφιακού Ραδιοφώνου, στις χώρες που λειτουργεί.
-Πέφτουν οι τιμές στα ψηφιακά ραδιόφωνα. Υπάρχουν στη αγορά αποκωδικοποιητές μετατροπής ψηφιακού σε αναλογικό σήμα για τα αναλογικά ραδιόφωνα.
– Σχετικά με το κόστος υποδομής από την πλευρά των ΡΣ, το κόστος ποικίλει ανάλογα με την μορφολογία.
 Όλοι οι συμμετέχοντες στην ημερίδα υποστήριξαν πως η ψηφιακή τεχνολογία είναι πολύ φτηνότερη απ΄ότι η αναλογική και συμπλήρωσαν ότι: «Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την αρχική επένδυση».

Συνάντηση με Λ Κρέτσο
Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε κατά την διάρκεια της ημερίδας ήταν η προτροπή του γγ Λ Κρέτσου να συμμετάσχουν τα ραδιόφωνα στην δημοπρασία που ήδη έχει δημοσιευτεί και λήγει στις 17 Απριλίου για την πλατφόρμα παρόχου (κάτι ανάλογο με την Digea).
Να σημειωθεί ότι τέτοιες πλατφόρμες θα υπάρξουν πολλές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λ Κρέτσος ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή συμμετοχής στον διαγωνισμό, ενώ εάν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση θα την προχωρήσει. Επίσης δεσμεύθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δημοτικών ραδιοφώνων την επόμενη εβδομάδα για εκτενέστερη συζήτηση των θεμάτων που ενδιαφέρουν.
Για τα Δημοτικά ραδιόφωνα
Οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Ραδιοφώνων σημειώνουν ότι θα πρέπει, άμεσα, να ξεκινήσει έρευνα για να διευκρινισθούν τα διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα και θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπισθούν.
Επίσης, εκφράζεται η άποψη ότι θα πρέπει να ζητηθεί – απαιτηθεί  να δοθεί δωρεάν στους δημοτικούς ΡΣ σχετική πλατφόρμα , χωρίς τη συμμετοχή σε δημοπρασία (όπως με την ΕΡΤ). Ακόμη, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινοπραξίας μεταξύ των Δημοτικών Ρ/Σ καθώς και η δυνατότητα κοινοπραξίας με ιδιώτες.

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου