Δίωξη για επτά κακουργήματα στην υπόθεση της ΑΕΠΙ

Υπόλογοι για επτά κακουργήματα είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΠΙ μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους.
Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, από το 2013 έω το 2017, οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν από την Ανώνυμη Εταιρεία που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα μουσικών και στιχουργών στην Ελλάδα περιπου 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του Υπουργείου Πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο. Η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, διενήργησε φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010 – 2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο εισαγγελέας σε έφοδο που έκανε στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκέντρωσε στοιχεία, ενώ είχε προηγηθεί και έλεγχος ορκωτών λογιστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του δ.σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική διωξη για:
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματικής οργάνωση
  • Υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο
  • Απάτης από κοινού και κατ’ επάγγελμα
  • Απιστίας από κοινού
  • Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα
  • Ανακριβούς απόδοσης ΦΠΑ
  • Φοροδιαφυγής δια ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.

naftemporiki.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου