Οι ξένοι αναρωτιούνται εάν η χώρα θα κάνει μια πρόσκαιρη ανοδική κίνηση εξαιτίας της εξόδου από το πρόγραμμα ή μετά από βουλευτικές εκλογές μια νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ικανές να προσφέρουν μόνιμη ανάκαμψ
Στην άνοδο των αποτιμήσεων επιλεγμένων εισηγμένων εταιρειών μέσω πακέτων μετοχών προχωρούν τα ξένα funds, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ικανά ποσοστά ή πακέτα μετοχών τα οποία θα αποφέρουν μεγάλες υπεραξίες σε μεσομακρόθεσμο διάστημα.
Συγκεκριμένα, πέντε παλιοί και νέοι managers προσβλέπουν στην Ελλάδα, καθώς αργά ή γρήγορα ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν είτε από δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είτε από το νέο οικονομικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Η εκτίμηση αμερικανικών funds κυρίως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν εύκολα ή δύσκολα τα stress tests, συνεπώς το ερώτημα που τίθεται για τη συναλλαγή στην Ελλάδα είναι εάν η χώρα θα κάνει μια πρόσκαιρη ανοδική κίνηση εξαιτίας της εξόδου από το πρόγραμμα ή μετά από βουλευτικές εκλογές μια νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει να κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ικανές να προσφέρουν μόνιμη ανάκαμψη.
Εάν αρχίσει να διαφαίνεται μια λύση για το χρέος και η Ελλάδα συμφωνήσει με τους δανειστές για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, τότε το Χ.Α. δύναται να φτάσει έως τις 1.000 μονάδες. Στη δεύτερη περίπτωση, εάν η αντιπολίτευση άρχιζε να δημοσιοποιεί πως λ.χ. θα χρηματοδοτήσει τη μείωση των φόρων, αλλά και άλλα μέτρα προώθησης της οικονομίας, τότε η ελληνική αγορά θα περνούσε σε σοβαρή φάση ανάκαμψης.
To ενδιαφέρον στοιχείο, όπως θα δούμε, των κινήσεων των ξένων funds είναι ότι έχουν αρχίσει να δίνουν μια υπερτίμηση (premium) στα τιμήματα που προσφέρουν, ενώ σε κλάδους όπου η ανάπτυξη θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια (ιδιωτική υγεία) το premium είναι ακόμα μεγαλύτερο, όπως φαίνεται από την περίπτωση του Υγεία, όπου το GVC Capital φέρεται να προσφέρει 10 φορές τα κέρδη EBITDA του 2016 ή 350 εκατ. ευρώ
Το premium που δίνεται δεν προσφέρεται φυσικά για να χάσουν χρήματα, αλλά διότι πιστεύουν βάσιμα ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει σε φάση ομαλοποίησης - αν και οι υψηλοί φόροι και η ισχνή λιανική αγορά υποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί από πλευράς σοβαρών κινήσεων που θα κινητοποιήσουν την οικονομία.
Ποιοι είναι όμως οι fund managers που έχουν λάβει θέσεις ή αρχίζουν να τοποθετούνται στις ελληνικές μετοχές;
1. Joseph Οughurlian: O αρμενικής καταγωγής J. Οughurlian είναι ιδρυτής του Amber Capital, το οποίο διαχειρίζεται 1,7 δισ. δολάρια σε assets. Τo fund ειδικεύεται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και προχωρεί σε θεμελιώδη ανάλυση των εταιρειών όπου τοποθετείται, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακολουθεί ακτιβιστικές ενέργειες ή αναμένει γεγονότα (event-driven).
Οπως δηλώνει ο κ. Οughurlian, «η Eλλάδα είναι η μονή φθηνή αγορά εκεί έξω και μαζί με την Ιταλία θεωρώ ότι δεν επηρεάζονται από τα ρίσκα της παγκόσμιας οικονομίας». Στην Ελλάδα το Αmber Capital ξεκίνησε με ομόλογα, αλλά έχει περάσει και σε μετοχές. Το fund κατέχει το 5,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ (18/9/2017 - 1,3-1,4 ευρώ), ενώ έχει αποκτήσει και μετοχές του ΟΤΕ, καθώς θεωρεί τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών εκτός μόδας.
2. Tρύφωνας Νάτσης: To γνωστό βρετανικό Βrevan Ηoward Greek Opportunities Master Fund του κ. Νάτση ξεκίνησε στην ελληνική αγορά αποκτώντας το 8,16% της εταιρείας Πετρόπουλος στα 5,2 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Brevan Howard έχει αποκτήσει συμμετοχές στην εταιρεία Σαράντης (14 ευρώ), στην Grivalia (8-9 ευρώ), ενώ συζητά και συμμετοχή στην Profile.
3. George Elliott: To fund Orasis του κ. Ελιοτ είναι από τα παλιά στην Ελλάδα (2012) και ήδη καταγράφει σημαντικές υπεραξίες σε εταιρείες υγείας (Υγεία- Ιασώ) και Τροφίμων (Κρι Kρι). Από το 2016 κατέχει το 5% της Ευρωπαϊκής Πίστης μαζί με το αμερικανικό Serengeti, ενώ πρόσφατα απέκτησε ποσοστό στην Aegaen Baltic Βank, όπου σε συνεργασία με το Chenavari θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μεταξύ των τελευταίων συμμετοχών του είναι η απόκτηση ποσοστού κάτω του 5% στην Intralot (1-1,13 ευρώ) μαζί με το αμερικανικό Serengeti.
4. Στο τελευταίο ο Jody LaΝasa και η ομάδα του εξειδικεύονται σε ειδικές καταστάσεις (υποτιμημένων) και distressed εταιρειών.
5. Αχιλλέας Ρισβάς: Παλαιός γνώριμος της ελληνικής αγοράς, ο κ. Ρισβάς μέσω του Greco Fund επένδυσε 26 εκατ. ευρώ σε δύο ακίνητα ιδιοκτησίας Βωβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος θα προχωρήσει και σε μετοχικές επενδύσεις μέσω του Dromeus Fund.
πηγη : newmoney.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου