«Λευκός καπνός» στην Ιταλία ...

Το σίριαλ με τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης επιφύλαξε απρόβλεπτα εμπόδια και εκπλήξεις. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, παρά τις αμφιβολίες που προέκυψαν σχετικά με τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια του προτεινόμενου από τη λαϊκίστικη κυβερνητική συμμαχία της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια, άναψε το «πράσινο φως», δίνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.
Μετά τη συνάντηση με Ματαρέλα, ο Κόντε δήλωσε ότι το πρόγραμμά του θα στηριχθεί στις συμφωνίες των δυνάμεων που τον στηρίζουν, τονίζοντας ότι η δική του θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής:
 Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.
⇒ Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.
⇒ Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.
⇒ Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.

⇒ Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι.
Ο Κόντε αύριο (Πέμπτη) θα συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια θα έχει εκ νέου συνάντηση με πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, προκειμένου να του παρουσιάσει τη λίστα με τους υπουργούς που προτείνει για τη νέα κυβέρνηση. 
Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού 
Ο Κόντε είναι 54 ετών, έγκριτος νομικός και διδάσκει στη Φλωρεντία.
Πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει ως υπουργό δημόσιας διοίκησης για την «ιδανική κυβέρνηση» των Πέντε Αστέρων.
Δεν θεωρείται από τους σκληροπυρηνικούς του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο και στο παρελθόν είχε φιλικές σχέσεις με τη Μαρία Ελενα Μπόσκι, υπουργό και στενότατη συνεργάτιδα του Ματέο Ρέντσι.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου