Υπάρχουν πολλές ιστορίες αθλητών που έχουν αλλάξει υπηκοότητα αναζητώντας ένα καλύτερο αθλητικό μέλλον. Η περίπτωση του Σέιν Πέρκινς είναι ιδιαίτερη αφού ακόμα και με τα χρώματα της Αυστραλίας είχε σπουδαίες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Τι ήταν όμως εκείνο που τον ανάγκασε να αλλάξει υπηκοότητα και πως κατέληξε να αγωνίζεται εδώ και μερικούς μήνες με τη φανέλα της Ρωσίας;
Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της ιστορίας του 31χρονου Αυστραλού από την αρχή. Γεννημένος στη Μελβούρνη ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με την ποδηλασία. Υπαίτιος για αυτό ήταν ο πατέρας του, Ντάριλ Πέρκινς, ο οποίος υπήρξε ένας καλός ποδηλάτης και εκπροσώπησε σε αρκετές διοργανώσεις την Αυστραλία.
Ο Σέιν Πέρκινς ξεκίνησε την αθλητική του καριέρα από το μπάσκετ, όμως γρήγορα αποφάσισε να ασχοληθεί με την ποδηλασία και το αγαπημένο του BMX. Γρήγορα όμως μεταφέρθηκε στην πίστα όπου τα μετάλλια και οι διακρίσεις άρχισαν να έρχονται από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Σε ηλικία 15 ετών κατέκτησε το αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα και έσπασε όλα τα ρεκόρ που υπήρχαν.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
Οι διακρίσεις στην Αυστραλία του δίνουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τη χώρα του και σε διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι, θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 που διεξήχθη στο Λος Άντζελες. Μάλιστα, θα κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τόσο στο σπριντ όσο και στο κεϊρίν. Η χαρά του ωστόσο θα κρατήσει λίγο αφού μία υπόθεση ντόπινγκ θα τον κρατήσει στην επικαιρότητα, αλλά για αρνητικό λόγο.
Αμέσως μετά τον τελικό του κεϊρίν το δείγμα του ήταν θετικό στη χρήση μεταμφεταμίνης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο CAS εκεί όπου έγινε δεκτός ο ισχυρισμός του πως χρησιμοποίησε ένα σκεύασμα της ίδιας εταιρίας με αυτό που είχε δηλώσει και έτσι τιμωρήθηκε με τη μικρότερη δυνατή τιμωρία που ήταν ο αποκλεισμός διάρκειας έξι μηνών. Ο Πέρκινς επέστρεψε στους αγώνες τον Νοέμβριο του 2004, ωστόσο η επιστροφή στην Εθνική ομάδα της Αυστραλίας άργησε κατά δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα η επόμενη διεθνή του συμμετοχή ήταν στους αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2006. Από εκεί και πέρα όμως θα καταφέρει σπουδαία πράγματα με μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα.
ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Η θέση του πια στην Εθνική ομάδα της Αυστραλίας ήταν μόνιμη και όλα πλέον έδειχναν ότι ο Πέρκινς θα καταφέρει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Ποιο ήταν αυτό; Να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κατακτήσει ένα μετάλλιο.
Αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 2012 στο Λονδίνο. Εκεί ο Πέρκινς πήρε μέρος σε τρία αγωνίσματα στο σπριντ, στο ομαδικό σπριντ και στο κεϊρίν. Εκείνο που τελικά θα του έδινε την πολυπόθητη για εκείνον θέση στο βάθρο ήταν το πρώτο. Ο Αυστραλός ποδηλάτης κατέλαβε την τρίτη θέση στο σπριντ, ενώ έφτασε κοντά στο μετάλλιο τόσο στο ομαδικό σπριντ όσο και στο κεϊρίν. Το πρώτο του όνειρο έγινε πραγματικότητα και σε ηλικία 25 ετών όλα έδειχναν ιδανικά για εκείνον.
Η Ομοσπονδία του τον χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα για τους νεαρότερους αθλητές και είχε αναλάβει να προπονεί ένα γκρουπ αθλητών. Ο Πέρκινς έδειχνε να προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά τα πράγματα δεν εκτυλίχθηκαν έτσι όπως υπολόγιζε. Έμεινε εκτός της Ολυμπιακής ομάδας και αυτό του στοίχισε. "Βοηθούσα αρκετούς νέους ποδηλάτες και κάποιοι από αυτούς πήραν τη θέση μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για εμένα και σκεφτόμουν τι λάθος έκανα για να αξίζω τέτοια συμπεριφορά" είπε στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC δύο χρόνια μετά.
Η απογοήτευσή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν τέτοια που σκέφτηκε μέχρι και να σταματήσει τη ποδηλασία, όμως βρέθηκε ένας άνθρωπος για να του αλλάξει άποψη. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ντένις Ντιμιτρίεβ. Ο σπουδαίος Ρώσος ποδηλάτης μίλησε μαζί του και ήταν εκείνος που τον έκανε να σκεφτεί ξανά την απόφασή του.
ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Ντιμιτρίεβ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη συνέχεια της πορείας του. Ο Ρώσος ποδηλάτης ήταν εκείνος που του έριξε την ιδέα για να γίνει Ρώσος και ανέλαβε την διαμεσολάβηση με την ρωσική Ομοσπονδία. "Μου είπε να σταματήσω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να αποσυρθώ. Είχα μέσα μου πολλά να δώσω και με βοήθησε να παλέψω για την πρόκριση στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθαμε σε επαφή με την Ποδηλατική Ομοσπονδία της Ρωσίας και με ρώτησαν τους λόγους για τους οποίους έφτασα σε αυτή την απόφαση. Γνώριζαν καλά ποιος είμαι και τι μπορώ να δώσω, αλλά και τον τρόπο που θα μπορούσα να βοηθήσω τους ποδηλάτες τους" παραδέχτηκε ο Πέρκινς.
Ποια ήταν η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης; Το αίτημα του Αυστραλού αθλητή έφτασε μέχρι τον Βλάντιμιρ Πούτιν και εκείνος ανέλαβε δράση. "Με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν και σύμφωνα με το Άρθρο 89 του Συντάγματος ο Σεν Πέρκινς αποκτά τη ρωσική υπηκοότητα" ανέφερε στις 17 Αυγούστου 2017 η ανακοίνωση του Κρεμλίνου! "Ήμουν τυχερός ότι οι Ρώσοι εκτιμούν τόσο τον αθλητισμό και έχουν ψηλά τους Ολυμπιακούς Αγώνες" είπε για την απόφαση ο Σέιν Πέρκινς ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην απόφαση.
Ξεχωριστό όμως ήταν το ευχαριστώ στον Πούτιν τον οποίο όπως παραδέχτηκε θέλει να τον γνωρίσει από κοντά: "Πάντοτε θα του είμαι ευγνώμον για το γεγονός ότι ήταν τόσο υποστηρικτικός για να έρθω. Θα ήταν ωραίο μία ημέρα να τον γνωρίσω και να τον ευχαριστήσω από κοντά και να του σφίξω το χέρι. Θα ήταν υπέροχο".
H... ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Πέρκινς αποκάλυψε πολλά σχετικά με τις δικές του σκέψεις και όλες το παρασκήνιο της απόφασης του. Το σημαντικότερο όμως απ' όλα είναι το πως αισθάνεται ο ίδιος για αυτή την αλλαγή: "Η καρδιά μου είναι μεγάλη και χωρά δύο χώρες. Πάντοτε, ήμουν περήφανος για το γεγονός ότι κατάγομαι από την Αυστραλία. Τώρα θα είμαι περήφανος που θα εκπροσωπώ τη Ρωσία. Δεν βλέπω τι είναι λάθος σε αυτό".
Κι αν αναρωτιέστε το πως πήραν οι συμπατριώτες του την απόφασή του να αλλάξει εθνικότητα σύμφωνα με τα όσα είπε μάλλον το πήραν καλά: "Η αποδοχή ακόμα και στην Αυστραλία ήταν καλή. Για την ακρίβεια ήταν άκρως θετική. Ο κόσμος στην Αυστραλία ξέρει την ιστορία μου. Δεν ήθελα να σταματήσω και μου δόθηκε μία ευκαιρία να το κάνω. Στο τέλος της ημέρας έχουμε μόνο μία ζωή και δεν μας παρουσιάζονται καθημερινά τέτοιες ευκαιρίες".
Οι Αυστραλοί δεν ήταν οι μόνοι που πήραν καλά αυτή την εξέλιξη αφού και στους Ρώσους άρεσε το γεγονός ότι ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου θέλησε να αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας τους. "Η Ρωσία είναι μία όμορφη χώρα και έχει ακόμα πιο όμορφους ανθρώπους. Όλοι όσοι με αναγνωρίζουν ρωτούν να μάθουν για το πως είμαι, το εάν νιώθω καλά και θέλουν να γνωρίσουν το τι συνέβη και πήρα αυτή την απόφαση" παραδέχτηκε μεταξύ άλλων.
Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΜΠΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΚΙΟ
Πάντως δεν ήταν όλα ρόδινα στην επίλογή του. Εκείνος και η σύζυγός του έπρεπε να αποφασίσουν που θα μείνουν αφού την απόσταση μεταξύ των δυο χωρών δεν τη λες και λίγη. "Συζήτησα με την οικογένεια μου να μετακομίσουμε στη Μόσχα, αλλά αποφασίσαμε ότι θα είναι καλύτερο για εμάς να παραμείνουμε στο Μπρισμπέιν" είπε αρχικά και συνέχισε "Ωστόσο, πηγαίνω στη Ρωσία για τις περιόδους προετοιμασίας. Όποτε προσγειώνομαι στη Μόσχα έχω ένα περίεργο συναίσθημα ότι φτάνω στο δεύτερο σπίτι μου. Έχω αποφασίσει να μάθω τη γλώσσα. Θα ήταν καλό να μπορέσω να δώσω μία συνέντευξη στα ρωσικά μία ημέρα, αλλά η πρόοδος μου είναι αργή".
Φυσικά, η συζήτηση δεν μπορούσε να μην πάει και στο μεγάλο του στόχο που δεν είναι άλλος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. "Σημασία δεν έχει από ποια χώρα κατάγεσαι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τον κόσμο και όσους αγαπούν αυτό που κάνουν. Δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να λάμψουν μπροστά σε όλο τον κόσμο.
Ζω το όνειρο μου και θέλω να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το γεγονός ότι μπορεί να πάω φορώντας τα χρώματα της Ρωσίας είναι κάτι που με κάνει υπερήφανο. Μία χώρα δεν θα μου επέτρεπε να το κάνω και βρήκα έναν άλλο τρόπο να το κάνω. Επειδή φοράς μία στολή με συγκεκριμένα χρώματα δεν αλλάζει το ποιος είναι μέσα από αυτήν. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το εξώφυλλο του βιβλίου και δεν το διαβάζουν".
Κι αν η απορία σας είναι το πως θα πανηγυρίσει εάν κατακτήσει ένα μετάλλιο στο Τόκιο η απάντηση ήταν μάλλον διπλωματική: "Αν πάω στο Τόκιο και κατακτήσω την πρώτη θέση σίγουρα θα είναι κάτι το σημαντικό τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Αυστραλία".
Photo credits: AP Photo/Jon Super/ Sergey Ponomarev
πηγη : sport24.gr
About bratsolis@yahoo.gr
Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου