Μια βόλτα στις Κάνες που δεν έγιναν..

Τον Μάη του ’68 τον γιορτάζουμε δεόντως (και ποικιλοτρόπως) στην Ελλάδα. Ενα αφιέρωμα, όμως, που ξεχωρίζει είναι αυτό που οργανώνει στις 31 Μαΐου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το κινηματογραφικό σάιτ Flix.gr. Είναι πρωτότυπο και με απόλυτη σχέση με όσα κινηματογραφικά και επαναστατικά συνέβαιναν εκείνο τον Μάη στη Γαλλία, όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά νότια, στις Κάνες.
Οι κριτικοί και δημοσιογράφοι του σάιτ διάλεξαν να προβάλουν μέσα σε μία μέρα δύο παλιές, σπάνιες ταινίες, που έχουν άμεση σχέση με το φεστιβάλ που δεν έγινε στις Κάνες εκείνη τη χρονιά και μία ακόμα, σύγχρονη αλλά άπαιχτη στην Ελλάδα, που αναφέρεται στον Μάη και τους κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές του.
● Στις 5 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία του Μίλος Φόρμαν «Φωτιά... Πυροσβέστες», γυρισμένη το 1967 στην Τσεχοσλοβακία, μια κωμωδία με τη διαπεραστική ματιά του σκηνοθέτη πάνω στον κομμουνισμό. Επρόκειτο να παιχτεί στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Κανών, τον Μάιο του 1968, μπήκε στις υποψήφιες για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και ήταν το διαβατήριο του Φόρμαν για το Χόλιγουντ. Θαυμάζοντας ο Μάικλ Ντάγκλας τη δεξιοτεχνία με την οποία ενορχήστρωνε το απόλυτο χάος πείστηκε ότι ήταν ο ιδανικός να αναλάβει τη «Φωλιά του κούκου».
● Ακολουθεί στις 7 μ.μ. μια ακόμα πιο επεισοδιακή ταινία από τις Κάνες του 1968, αφού ο σκηνοθέτης του «Peppermint Frappe» είναι ο Ισπανός Κάρλος Σάουρα, πρωτεργάτης της διακοπής του φεστιβάλ. Μαζί με τους Τριφό και Γκοντάρ, αλλά και την πρωταγωνίστρια της ταινίας, τη σύντροφό του Τζέραλντιν Τσάπλιν, τράβηξαν με τα χέρια τους την αυλαία του Παλέ για να μην ανοίξει και ξεκινήσει η προβολή.

Κι όταν δεν τα κατάφεραν στάθηκαν μπροστά στην οθόνη. Τη λύση έδωσε η είσοδος της αστυνομίας και η οριστική διακοπή του φεστιβάλ. Το «Peppermint Frappe» είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία του Σάουρα, μια σουρεαλιστική ταινία που πολύ αγαπά ο Αλμοδόβαρ.
● Το αφιέρωμα στον Μάη του ‘68 ολοκληρώνεται στις 9 μ.μ. με μια πολυσυζητημένη ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους (του «The Artist»). Τόλμησε στο «Γκοντάρ, Αγάπη μου» (Le Redoutable) να κάνει ένα κινηματογραφικό πορτρέτο της «ιερής αγελάδας» του γαλλικού σινεμά. Επικεντρώθηκε στην περίοδο του 1968, τότε που ο ορκισμένος μαοϊστής Γκοντάρ, τρελά ερωτευμένος με την 20χρονη Αν Βιαζεμσκί, τη δεύτερη σύζυγό του, βγαίνει κι αυτός στους δρόμους. Για να συνειδητοποιήσει ότι η διασημότητά του δεν του επιτρέπει να ζήσει τα γεγονότα όπως θα ήθελε. Τον ερμηνεύει ο Λουί Γκαρέλ. Η ταινία θα βγει το καλοκαίρι.
Ιnfo: Εισιτήριο 5 ευρώ, 10 και για τις τρεις ταινίες. Υπότιτλοι στα αγγλικά και τα ελληνικά.
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου