Βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού ή αρχίζουμε να βλέπουμε φως; Πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης ή έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη; Η ανάπτυξη έρχεται στη χώρα μας ή θα περιμένουμε για καιρό; Να ρισκάρω να επενδύσω στην Ελλάδα ή η μόνη λύση είναι το εξωτερικό; 
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους πάντες καθημερινά στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι απαντήσεις έχουν άμεση σχέση με το μέλλον των επιχειρήσεων, τη στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, την τακτική συντήρησης ή ανάπτυξης. ‘Όλοι θέλουν να γνωρίζουν και να μπορούν να προβλέψουν σωστά, ώστε να κάνουν από εδώ και πέρα τις σωστές κινήσεις για να βγουν από το τούνελ και να τελειώσει επιτέλους αυτή η περίοδος αναμονής.
Όχι όλοι όμως! Υπάρχουν κι οι πιο θαρραλέοι! Αυτοί που είδαν την κρίση σαν μια μεγάλη ευκαιρία, που πήραν το ρίσκο από την πρώτη στιγμή, προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Αρνήθηκαν να παίξουν άμυνα, χάραξαν τη δική τους πορεία και τώρα, βρίσκονται αρκετά μπροστά από τον ανταγωνισμό, με πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον.
Αυτές είναι οι 5 επιχειρήσεις που τα χρόνια που πέρασαν πάτησαν γκάζι και έκαναν άλματα παρά τις αντιξοότητες της εποχής.
www.18-24.gr - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με την έναρξη της κρίσης το 18-24, από ένα συνηθισμένο τουριστικό γραφείο, μετατρέπεται σε μια πρωτοποριακή πλατφόρμα κρατήσεων, κι αρχίζει να τρέχει. Ρίχνει το βάρος στην τεχνολογική ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα διαφορετικό και καινοτόμο σύστημα κρατήσεων που δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να βρει μέσα από ολοκληρωμένα πακέτα μεταφοράς και διαμονής αυτό που ψάχνει, χωρίς να σπαταλά χρόνο στην αναζήτηση ξεχωριστών υπηρεσιών. Εκπαιδεύει το προσωπικό σε διαφορετική βάση, μεγαλώνει, κι εκτός του ότι παράγει τεχνολογία, δημιουργεί νέα τάση στον τρόπο που ο πελάτης κλείνει ένα ταξίδι.
Σήμερα, δίνει τη δυνατότητα επιλογής ολοκληρωμένων πακέτων σε 34 πόλεις του εξωτερικού, σε τρεις ηπείρους, καλύπτει σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου από όλα τα λιμάνια κι αεροδρόμια της χώρας, έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με τους μεγαλύτερους παίκτες της Ελληνικής ακτοπλοΐας και συνεχίζει την επέκτασή του σε αγορές του εξωτερικού.

«Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στην κρίση και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Δύσκολες οι συνθήκες, πολλές οι αλλαγές, αλλά με το να υποχωρείς απο τα σχέδιά σου δεν καταφέρνεις τίποτα. Αντίθετα, η όποια δυσκολία, πρέπει να σε πεισμώνει» δηλώνει ο ιδιόκτητης της επιχείρησης, Γιώργος Καρανάσιος.

«Δημιουργήσαμε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους εργασίας, αναβαθμιστήκαμε σε υποδομές κι αποφασίσαμε να δώσουμε στους συνεργάτες μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αποδώσουν. Να αισθανθούν ασφαλείς και να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλα αυτά που ακούγονταν γύρω. Στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό, να αισθανθούν πως η όλη κατάσταση, δεν αφορούσε αυτούς. Παράλληλα όμως, να πάρουν την ευθύνη της απόδοσης και της εξέλιξης. Θεωρώ πως η προσπάθεια ως τώρα πέτυχε, αλλά και συνεχίζεται... Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, έχουμε το προσωπικό και τις υποδομές, αλλά έχουμε και τις ιδέες. Τις υλοποιούμε και προχωράμε. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας που δεν θα έχει σύνορα. Κάτι εντελώς πρωτοποριακό, που δεν θα περιοριστεί στην ελληνική αγορά. Προσπαθούμε κι ελπίζουμε για το καλύτερο!» δηλώνει ο ιδιόκτητης της επιχείρησης www.18-24.gr, Γιώργος Καρανάσιος.
Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο - ΥΓΕΙΑ

Στα τέλη του 2013, σε μία περίοδο που η χώρα μας άρχισε να χαρακτηρίζεται από οικονομική αστάθεια και ένα περιβάλλον επιχειρηματικής αβεβαιότητας, ξεκινάει η δημιουργία του Αχιλλείου Νεφρολογικού Κέντρου, μια πρότυπη Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
«Το όραμά μας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών ανωτάτου επιπέδου που θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών δεν μπορούσε να περιμένει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, κύριος Αλέξανδρος Τουρκαντώνης.
«Με την πεποίθηση ότι με προγραμματισμό και δουλειά μπορούμε και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στην Ελλάδα της κρίσης, δημιουργήσαμε ένα πρότυπο νεφρολογικό κέντρο με χώρους υψηλής αισθητικής, η αρχιτεκτονική των οποίων παραπέμπει σε φιλικό περιβάλλον πολυτελούς ξενοδοχείου, στοχεύοντας με απόλυτο επαγγελματισμό στην άριστη εξυπηρέτηση των ασθενών μας καθώς και την ευχάριστη διαμονή των συνοδών τους. Μετά το πέρας της πρώτης διετίας αποφασίσαμε να επενδύσουμε εκ νέου, επεκτείνοντας τη δυναμικότητα της Μονάδας μας, η οποία είναι πλέον σε θέση να παρέχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε 90 νεφροπαθείς ημερησίως. Στελεχώσαμε το κέντρο μας με έμπειρο, άρτια επιστημονικά καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε συνδυασμό με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αποτελούν εγγύηση για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων. Η εμπιστοσύνη του κόσμου μας δικαίωσε και μας γεμίζει δύναμη και όρεξη να συνεχίσουμε».
EMPLOY – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποτελώντας, τον πρώτο ιδιωτικό φορέα που συνδύασε τρεις καινοτόμους τομείς (επαγγελματικός προσανατολισμός, συμβουλευτική καριέρας και δια βίου εκπαίδευση) σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα και αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καριέρα ενός νέου ανθρώπου, η Employ εκμεταλλεύτηκε την κρίση ως ευκαιρία για να επεκτείνει τις δράσεις της και να αναδείξει τη σπουδαιότητα τους. Παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες «αγκάλιασε» το ηλικιακό target group 15 έως 35 ετών για να βοηθήσει νέους ανθρώπους να επιλέξουν σωστά σπουδές και επάγγελμα και να «χτίσουν την καριέρα τους. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη μέσα στην κρίση επεκτάθηκε στην Αθήνα και με τις δράσεις της πλέον έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 πόλεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σύντομα και στα Βαλκάνια.
«Με την έναρξη της κρίσης γκρεμίστηκαν σταθερές όπως ο διορισμός στο δημόσιο, η οικογενειακή παράδοση και άλλες «πατροπαράδοτες» διαδρομές που όριζαν τις επιλογές μαθητών και φοιτητών. Επενδύοντας σε καινοτομίες και δεξιότητες όπως χρήση QR Codes για πρώτη φορά σε βιβλία, εξειδικευμένα λογισμικά, presentation skills & gamification, e-learning φέραμε κοντά νέους ανθρώπους με το αντικείμενο μας. Πρακτικά εδραιώσαμε σε πολλούς φορείς την έννοια και την ανάγκη του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού. Για το λόγο αυτό πάνω από 150.000 νέοι άνθρωποι έχουν αξιοποιήσει και γνωρίσει κάποια από τις υπηρεσίες μας. Είμαστε υπερήφανοι καθώς αποτελέσαμε οδηγό για να ακολουθήσουν και άλλοι μετέπειτα φορείς και επαγγελματίες το παράδειγμα μας και την εταιρική μας δομή. Στόχος μας είναι την επόμενη τριετία να προσεγγίσουμε τις βαλκανικές αγορές εδραιώνοντας και εκεί την συμβολή του επαγγελματικού προσανατολισμού και της συμβουλευτικής καριέρας σε κάθε μαθητή και φοιτητή που θα μας γνωρίσει» μας αναφέρει ο Χρήστος Ταουσάνης.
Nexus - Δικηγορική Εταιρία 

Η Δικηγορική Εταιρία Nexus με έδρα τη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 2016 από την συνένωση των ξεχωριστών δικηγορικών γραφείων του Γιώργου Οικονόμου και του Θάνου Χαριστού, οι οποίοι με επιτυχία συνέχισαν την οικογενειακή τους παράδοση της μαχόμενης δικηγορίας που ξεκινά το 1967.
Σε μια εποχή που ο κλάδος του δικηγορικού επαγγέλματος υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης και πολλοί δικηγόροι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, η Δικηγορική Εταιρία Nexus με γνώμονα ότι η ανάγκη για αποτελεσματικές δικηγορικές υπηρεσίες σε περιόδους κρίσης είναι ακόμα μεγαλύτερη, προέβη στην δημιουργία νέων γραφείων και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εντασσόμενη σε ευρωπαϊκό δίκτυο δικηγορικών γραφείων έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες της να μπορούν με λογικό κόστος και με αμεσότητα να εκπροσωπούνται στις υποθέσεις τους στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα προέβη σε συνέργειες εξωστρέφειας, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί εντολείς της από το εξωτερικό, οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

«Οι εντολείς μας διαπιστώνουν ότι προσφέρουμε υπηρεσίες με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα. Η συνέπεια μας σε αυτή την αρχή -παρά την δύσκολη περίοδο της κρίσης- αποτέλεσε τον μοχλό ανάπτυξής μας» ανέφερε ο δικηγόρος Γιώργος Οικονόμου. «Σήμερα είμαστε απολύτως αισιόδοξοι. Η οργάνωσή και οι γνώσεις μας σήμερα δεν θα ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο, αν δεν τολμούσαμε τη δύσκολη εποχή» προσέθεσε ο Θάνος Χαριστός.  
Bee real estate εταιρεία κτηματομεσιτικών γραφείων- REAL ESTATE
Στις ειδικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας με το ξεκίνημα τις οικονομικής κρίσης η Bee real estate κατάλαβε γρήγορα ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που δημιουργούσαν οι παράμετροι αυτής ήταν να εκσυγχρονιστεί.
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα συνεργατικό δίκτυο κτηματομεσιτών που θα τους παρέχει σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, άρτια εκπαίδευση, υποστήριξη, ασφαλές περιβάλλον εποικοδομητικών συνεργασιών, εργαλεία που θα προσέδιδαν απόδοση. Έτσι το 2012 δημιουργήθηκε η Bee real estate που μέσα στις συνθήκες της κρίσης επεκτάθηκε με επιτυχία. Στόχοι μας είναι να καλύψουμε την επικράτεια χωρίς σύνορα», εξηγεί ο Κώστα Τζάρος.

πηγη : reader.gr