«Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας». Με αυτά τα λόγια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Τη φράση αυτή δεν συμμερίζεται η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει παρατυπίες και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος. Μεγάλη νίκη για το υπό διωγμό HDP, το οποίο μπαίνει στη Βουλή.
Μετά από μία εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά ανελεύθερες συνθήκες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, ενώ το κόμμα του χάνει μεν την αυτοδυναμία στη Βουλή, αλλά μπορεί να έχει την πλειοψηφία εφόσον συμμαχήσει με το ακροδεξιό MHP.
AP Photo
Ένας διαφορετικός «σουλτάνος»
Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τα μεγάλα λόγια και τα «σόου» στα οποία μας είχε συνηθίσει εδώ και καιρό, κάτι που καταδεικνύει και το περίεργο κλίμα μέσα στο οποίο κύλισε η σημερινή ημέρα. Έκανε λόγο για «ανεπίσημα στοιχεία» σημειώνοντας ότι «οι πολίτες μάς ανέθεσαν το καθήκον της προεδρίας και την πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που είναι μεγάλη ευθύνη».
Δεν παρέλειψε να απαντήσει στην αντιπολίτευση τονίζοντας «ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει κανένας να αμαυρώσει τις εκλογές για να κρύψει τις αποτυχίες του», ενώ έστειλε και μηνύματα εντός και εκτός της χώρας υπογραμμίζοντας «η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας με τη συμμετοχή στις εκλογές να είναι κοντά στο 90%».
Καταγγέλλουν παρατυπίες και χειραγώγηση του αποτελέσματος
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση, κυρίως ο Μουχαρέμ Ιντζέ, βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, κάνει λόγο για πολλά περιστατικά παρατυπιών σε εκλογικά τμήματα και όχι μόνο, ενώ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση οι αριθμοί που μετέδιδε από νωρίς το πρακτορείο Anadolu δεν ανταποκρίνονταν στον αριθμό των καλπών που είχαν καταμετρηθεί, ενώ σημείωνε ότι τα ποσοστά του Τ. Ερντογάν είναι πολύ χαμηλότερα, κάτι που θα σημαίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος προεδρικών (τουλάχιστον) εκλογών.
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τοποθετηθεί επίσημα αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα.
Τα... νούμερα μέσα στο χάος
Σε μία εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία τη ροή των αποτελεσμάτων μετέδιδε το κρατικό πρακτορείο Anadolu και όχι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να συγκέντρωσε το απαραίτητο ποσοστό για να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του Anadolu, με καταμετρημένο το 98.34% οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:
Κυρνηση με ένα... ισχυρό δεκανίκι
Πιο περίπλοκη είναι κατάσταση εντός Κοινοβουλίου της χώρας, καθώς το AKP του Ταγίπ Ερντογάν υποχώρησε περίπου επτά μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές χάνοντας την αυτοδυναμία και πλέον θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με το MHP του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η συμφωνία των δύο κομμάτων αφορούσε μόνο την προεκλογική συνεργασία, συνεπώς θα ξεκινήσουν νέα παζάρια για τον έλεγχο της πλειοψηφίας στη Βουλή
«Εμείς είμαστε το κλειδί» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Με την καταμέτρηση στο 98,2% τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών κατέγραφαν:βέ
Ένα πολιτικό αστέρι σε άνοδο
Αναμφίβολα ένας από τους νικητές της βραδιάς είναι ο ίδιος ο υποψήφιος της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος πραγματοποίησε μία δυναμική προεκλογική εκστρατεία, παρά τις αντιξοότητες και τα όσα προσκόμματα έβαλε η κυβέρνηση σε όλους τους αντιπάλους του προέδρου, και συγκέντρωσε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.
Σημειώνεται ότι το 30,7% είναι κατά οκτώ μονάδες μεγαλύτερο από το 22,7% που συγκεντρώνει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές. Μία τέτοια εκλογική επίδοση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να του ανοίξει τον δρόμο και να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του CHP από τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Ένα κόμμα υπό διωγμό στη Βουλή
Το κόμμα, όμως, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι το φιλοκουρδικό HDP. Με συνεχείς διώξεις, κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατία, φυλακίσεις δεκάδων και τον ίδιο του τον ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς πίσω από τα κάγκελα, το κόμμα κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει κατά πολύ το απαιτούμενο 10% για την είσοδο στη Βουλή, αλλά στέρησε από το AKP την αυτοδυναμία.
Το νέο πρόσωπο της Τουρκίας
Τα επικυρωμένα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και εφόσον δικαιώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, αυτό θα σημάνει την έναρξη μίας νέας, διαφορετικής εποχής για την Τουρκία. Της εποχής του προέδρου-σουλτάνου.
Με βάση τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, που ψηφίστηκε μόλις πέρυσι, οι εξουσίες του προέδρου είναι σχεδόν απεριόριστες.
Η προεδρία από ένα σχεδόν εθιμοτυπικό ρόλο, συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες και ο πρόεδρος της χώρας είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της κυβέρνησης, επικεφαλής του κράτους και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος.
Η εκτελεστική εξουσία μεταφέρεται στον πρόεδρο με την κατάργηση του πρωθυπουργικού αξιώματος. Ο πρόεδρος στο εξής θα διορίζει υπουργούς, τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δικαστές και αντιπροέδρους.
Η κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία Βουλή θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια -και όχι κάθε τέσσερα, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Ο πρόεδρος θα διορίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η Βουλή θα μπορεί να ζητάει την απομάκρυνση του προέδρου εάν πιστεύεται ότι έχει διαπράξει έγκλημα, ενώ μέχρι στιγμής αυτό γινόταν μόνο σε περίπτωση προδοσίας.
Αλλά στην πρόταση μομφής κατά του προέδρου, προκειμένου να ανοίξει έρευνα εναντίον του, θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα από την πλειοψηφία των βουλευτών (301 σε σύνολο 600) και θα πρέπει τα τρία τέταρτα των βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ της.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το προεδρικό μοντέλο της Τουρκίας δεν διαθέτει τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών, όπως γίνεται για παράδειγμα στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία.
Οι αλλαγές που έγιναν με τη μεταρρύθμιση στην ουσία μετατρέπουν το κοινοβούλιο ως επί το πλείστον σε «συμβουλευτικό» σώμα του προέδρου.
Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Καλλιμάνης / efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου