Τσε Γκεβάρα | Ευτυχισμένος είναι εκείνος που όταν δίνει δε θυμάται και όταν παίρνει δεν ξεχνά...

14 σκέψεις του διαχρονικού συμβόλου της επαναστατικής δράσης που έλεγε ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις. Γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1928.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
“Εάν θέλουμε να εκφράσουμε το πώς θα θέλαμε να είναι οι άνδρες των επόμενων γενεών, πρέπει να πούμε: Ας είναι όπως ο Τσε! Εάν θέλουμε να πούμε πως επιθυμούμε να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας, πρέπει χωρίς αμφιβολία να πούμε: Θέλουμε να εκπαιδευτούν σύμφωνα με το πνεύμα του Τσε!” είπε κάποτε ο Φιντέλ Κάστρο για τον  Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα - γνωστό ως Τσε Γκεβάρα.
Το διαχρονικό σύμβολο της επαναστατικής δράσης. Τον Aργεντίνο γιατρό που υπήρξε ένας από τους ηγέτες της επανάστασης στην Κούβα και αργότερα έγινε υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης του Κάστρο. Κομμουνιστής Μαρξιστής - Λενινιστής,  συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα. Στην αρχή πρόσφερε τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 έφυγε, στοχεύοντας την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία. Τέλος εκεί, τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε από τη CIA.

Η ταφή του  έγινε σε ένα χωράφι, σε μια επιχείρηση των βολιβιανών αρχών που κρατήθηκε όμως υπό πλήρη μυστικότητα. Σύμφωνα με το BBC, όταν ο πράκτορας Φέλιξ Ροδρίγκες ανακοίνωσε στον Τσε Γκεβάρα ότι θα τον σκοτώσουν, εκείνος είχε μια επιθυμία. Αυτή ήταν να μεταφέρουν στη γυναίκα του τα τελευταία του λόγια πριν τη δολοφονία του. “Πείτε της να παντρευτεί ξανά και να ζήσει ευτυχισμένη”.
O επαναστάτης Τσε Γεκαβάρα, εξέφραζε με σθένος και αποφασιστικότητα τις σκέψεις του. Επέλεξα κάποιες από αυτές και σας τις παραθέτω : 
Η επανάσταση δεν είναι ένα φρούτο που θα πέσει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να κουνήσουμε το δέντρο για να το κάνουμε να πέσει.
Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο απ’ την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη.
Δεν είμαι απελευθερωτής. Δεν υπάρχουν τέτοιοι. Οι άνθρωποι μόνοι τους απελευθερώνουν τους εαυτούς τους.
Αξίζει φίλε μου, να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει.
Κινδυνεύοντας να φανώ γελοίος, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αληθινός επαναστάτης οδηγείται από μεγάλο αίσθημα αγάπης. Είναι αδύνατο να σκεφτώ κάποιον πραγματικό επαναστάτη χωρίς αυτό το ιδανικό.

Όταν οι δυνάμεις της καταπίεσης καθιστούν εαυτούς κυρίαρχους σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειρήνη έχει ήδη τερματιστεί.
Η σιωπή είναι (κι αυτή) ένα επιχείρημα που εκφράζεται με άλλον τρόπο.
Δεν είμαι Χριστός, ούτε φιλάνθρωπος. Είμαι το αντίθετο του Χριστού… Μάχομαι για τα πράγματα που πιστεύω με όλα τα όπλα που έχω στη διάθεση μου και προσπαθώ να σκοτώσω τον αντίπαλο ώστε να μη βρεθώ σταυρωμένος σε έναν σταυρό η οπουδήποτε αλλού.
Τα μάτια μας, ελεύθερα σήμερα, μπορούν να δουν αυτό, που χθες η κατάσταση μας των αποικιακών σκλάβων μας εμπόδιζε να παρατηρήσουμε: ότι ο «δυτικός πολιτισμός» κρύβει κάτω από τη φανταχτερή του βιτρίνα μια σκηνή με ύαινες και τσακάλια.
Είναι θλιβερό να μην έχεις φίλους, αλλά είναι ακόμα πιο θλιβερό να μην έχεις εχθρούς.
Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις.
Εάν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφός μου.
Να μετατρέψουμε την καθημερινή ζωή σε μια πυρκαγιά.
Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου.

πηγη :klik.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου