Γιατί παραμένει βασιλιάς το δολάριο..


Σε χαμηλό έτους διολίσθησε η τιμή του χαλκού, καθώς οι νέοι δασμοί Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα κλιμακώνουν τις εμπορικές ανησυχίες, με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται άμεσα.
Ο χαλκός έκλεισε στα 2,744 δολάρια ανά λίβρα με βουτιά 3,4%.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, σημαντική πτώση 0,90% κατέγραψε και ο χρυσός στα 1.244,4 δολάρια ανά ουγκιά, διευρύνοντας τις απώλειες του μήνα.
Οι εμπορικές εντάσεις έστειλαν κύματα ισχυρών κραδασμών στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα σε ασιατικές, αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές μετοχές, με το αρχικά αισιόδοξο risk-on επενδυτικό συναίσθημα να αντιστρέφεται πλήρως και τους αγοραστές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια.
Ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Όμως ο χρυσός, παρά τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο, δε... λέει να ανακάμψει. Θα περίμενε κανείς η αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των εμπορικών ανησυχιών τις τελευταίες εβδομάδες, θα έστελνε τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου, ή τουλάχιστον θα το διατηρούσε κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων από το οποίο και έχει υποχωρήσει από τον Ιούνιο.
Επομένως που πηγαίνει το χρήμα; Η απάντηση είναι σε άλλα ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν, τα αμερικανικά ομόλογα (ειδικότερα το 10ετές) αλλά κυρίως το δολάριο.

Κυριαρχεί το δολάριο
Το δολάριο σήμερα απέδειξε γιατί παραμένει κυρίαρχος, επιβεβαιώνοντας τους bulls του αμερικανικού νομίσματος, που ποντάρουν σε διατήρηση του ανοδικού momentum και τον επόμενο χρόνο, κόντρα στις προβλέψεις αρκετών τραπεζών για εξασθένηση του δολαρίου το 2019.
Εκεί που η «μπάλα καίει» και οι αγορές αντιδρούν πανικόβλητες (στην προκειμένη μιλάμε για το σημερινό sell-off που πυροδότησαν οι αιφνίδιοι δασμοί Τραμπ), εκέι φαίνεται πιο asset προτιμούν οι bulls και πιο θα έχει την καλύτερη πορεία μακροπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι long τοποθετήσεις σήμερα στο δολάριο εκτοξεύτηκαν, με το δέικτη δολαρίου να ενισχύεται πάνω από τις 94,70 μονάδες κατά +0,60%.
Το αμερικανικό νόμισμα κυριάρχησε έναντι όλων σχεδών των ανταγωνιστών του, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου EUR/USD να υποχωρεί στο 1,1678 κατά 0,56% (επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το ισχυρό ταβάνι-αντίσταση του 1,18), ενώ την ίδια ώρα κερδίζει 0,90% έναντι του γιεν με την ισοτιμία στο 112.
Το δολάριο καταγράφει επίσης κέρδη έναντι της στερλίνας αλλά και της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά, μετά τις τελευταίες ενέργειες του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να ελέγξει την Κεντρική Τράπεζα.
dolariosssss.PNG

πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου