..Λιβυη ..: τα βηματα μετα το Βερολινο..

Μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στη Λιβύη συμφωνήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα εγγράφων στις συνομιλίες του Βερολίνου, δήλωσε ο ρώσος υπουργός εξωτερικων  Σεργκέι Λαβρόφ - και εναπόκειται στους ίδιους τους Λιβύους να αναλάβουν τη σκυτάλη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Το έγγραφο που συμφωνήθηκε στο συνέδριο καλύπτει διάφορες πτυχές που χρειάζονται εργασία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, δήλωσε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.
"Περιέχει ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στα θέματα ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση ενός σταθερού καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός", ανέφερε ο υπουργός. Άλλες προτάσεις αναφέρουν ότι όλες οι θρησκευτικές ομάδες της Λιβύης, εθνοτικές και πολιτικές, πρέπει να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους του έθνους.
Ένα ειδικό κεφάλαιο επικεντρώνεται επίσης στα ανθρωπιστικά ζητήματα και στη δυστυχία των πολιτών της Λιβύης. υπάρχει ένα κεφάλαιο που ρυθμίζει τη διεθνή υποστήριξη για τη Λιβύη, η οποία θα πρέπει να δανείζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ένα εμπάργκο όπλων και ένα σχέδιο σχεδίου για την επίτευξη μίας διαρκούς εκεχειρίας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης έχει συμφωνηθεί στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια μιας ημέρας έντονων ειρηνευτικών συνομιλιών, βασιζόμενης στη διαδικασία που ξεκίνησε η Ρωσία και η Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συνομιλιών σε τελική συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Κυριακής.
Ο Γκουτέρς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν σήμερα να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός", ενώ η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης συμφώνησαν ότι απαιτείται εμπάργκο όπλων για την επίτευξη μίας διαρκούς εκεχειρίας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι ο Ιταλός ήταν πρόθυμος να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση του ειρηνευτικού συμφώνου της Λιβύης. Η Ιταλία είναι "απολύτως διαθέσιμη για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή" όταν πρόκειται για την παρακολούθηση της ειρήνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους, αν και αν οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούν ότι αυτό δεν είναι ακόμη σαφές.

Το συνέδριο στο Βερολίνο ήταν επιφορτισμένο με την επίτευξη μίας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πρωθυπουργών του GNA με έδρα το Τεργέλιο, Fayez al-Sarraj, και του Haftar, των οποίων οι δυνάμεις κλείνουν την Τρίπολη τους τελευταίους μήνες. Ούτε η Haftar ούτε η al-Sarraj ήταν παρόντες στην αίθουσα για την τελική συνέντευξη Τύπου και η Μέρκελ δήλωσε ότι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών νωρίτερα είτε με τον καγκελάριο να φιλοξενεί τους αντιπάλους για χωριστές συζητήσεις.
Η Μέρκελ δήλωσε ότι η συζήτηση στο Βερολίνο "δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της Λιβύης" αλλά οι συνομιλίες είχαν ως στόχο να "δώσουν νέα ώθηση" στην ειρηνευτική διαδικασία. Η Λιβύη κατέπεσε σε βία και χάος μετά τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011 για να εξαφανίσει τον μακροπρόθεσμο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
πηγη : rusiatoday
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου