Nέο κόμμα, αντίπαλo του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ιδρύει ο πρώην στενός σύμμαχός του, Αλί Μπαμπατζάν, επιδιώκοντας να κερδίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους αλλά και να ψαλιδίσει τις εκλογικές προοπτικές και του πρώτου στην προεδρία και μετά το 2023. 
Ο Μπαμπατζάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, που ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως παραιτείται από το AKP εξαιτίας «βαθιών διαφορών» σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος, απεύθυνε έκκληση για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.
Ο 52χρονος πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Οικονομίας και υπουργός Εξωτερικών, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  από το 2009 ως το 2015. Οι υποστηρικτές του υπέβαλαν σήμερα επίσημο αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία του νέου κόμματος. 
Advertisement

«Ανάγκη για μια νέα αρχή της Τουρκίας»

«Υπάρχει ανάγκη για μια νέα αρχή στην Τουρκία», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη στο κανάλι Fox TV. «Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια (από την ίδρυση του AKP)... Η Τουρκία έχει αλλάξει και δυστυχώς το πολιτικό κόμμα, του οποίου ήμουν μέλος, άρχισε να κάνει πράγματα πολύ αντίθετα προς τις ιδρυτικές αρχές του».
«Υπάρχει ισχυρή ανάγκη να δημιουργηθεί μια πιο ευημερούσα Τουρκία στην οποία να μπορεί κάποιος να ζήσει και αυτό δεν είναι δυνατό με τη σημερινή πολιτική τάξη», είπε ο Μπαμπατζάν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούν από καιρό τον Ερντογάν και το κόμμα του ότι ποδοπατά θεμελιώδεις ελευθερίες, φυλακίζει επικριτές και υπονομεύει τη δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Τον Δεκέμβριο ένας άλλος πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος για να ανταγωνιστεί το AKP, που φυλλορροεί από μέλη και στελέχη. Η κακή οικονομική επίδοση της Τουρκίας μετά τη συναλλαγματική κρίση του 2018 έχει επίσης μειώσει την υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που δείχνει πως η έγκριση της διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία έχει πέσει στο 41,1%, από 48% που ήταν γύρω στον Οκτώβριο, όταν η έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία έδωσε ώθηση στον πρόεδρο.
Ωστόσο, τα γκάλοπ δείχνουν περιορισμένη υποστήριξη και για τους αναδυόμενους πολιτικούς αντιπάλους του. Δημοσκόπηση της Metropoll τον περασμένο μήνα έδειξε πως η υποστήριξη προς το κόμμα του Νταβούτογλου είναι 1,2% και για το μελλοντικό κόμμα του Μπαμπατζάν 0,8%. Στην ίδια έρευνα η υποστήριξη προς το AKP ήταν 40%, σημειώνοντας πτώση από το 42,6% που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου