Η Ούρσουλα, η γερμανική εταιρεία εμβολίων και ένα «αμαρτωλό» ραντεβού..

Η πρόεδρος της Κομισιόν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας CureVac τον Μάρτιο, χωρίς να ακολουθηθούν οι κανόνες που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συναντήσεις αξιωματούχων με μεγάλες εταιρείες.
Ερωτήματα προκύπτουν από την αποκάλυψη τηλεδιάσκεψης που είχε η πρόεδρος της Κομισιόν με γερμανική εταιρεία παρασκευής εμβολίου, κατά την οποία παραβιάστηκαν οι κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εταιρεία CureVac βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα όταν πρωταγωνίστησε στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ε.Ε. με έπαθλο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να δελεάσει τα στελέχη της εταιρείας και να εξασφαλίσει την έρευνα και τα αποτελέσματά της για λογαριασμό των ΗΠΑ, όμως δεν τα κατάφερε και δέχθηκε σφοδρή κριτική από ευρωπαϊκά χείλη.
Τώρα, όμως, έρχεται στο φως κατά παρέκκλιση συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στελέχη της εταιρείας, η οποία έλαβε, τελικά χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 16 Μαρτίου και πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που είχε γίνει γνωστή η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να «αγοράσει» την έρευνα της γερμανικής εταιρείας για το εμβόλιο κατά του Covid-19 για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Εκείνη την ημέρα, μετά από την τηλεδιάσκεψη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της ΕτΕΠ στην CureVac για να «επιταχύνει την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στο politico, ο οποίος επιβεβαίωσε το ραντεβού, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την προϋπόθεση ότι η CureVac, ως δικαιολογημένη εξαίρεση, θα γραφτεί ακολούθως στο Μητρώο Διαφάνειας, διαδικασία που απαιτεί η Επιτροπή από οργανισμούς προτού συναντηθούν με ανώτερους αξιωματούχους.
Τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση η γερμανική εταιρεία δεν ήταν εγγεγραμμένη στο συγκεκριμένο μητρώο, στο οποίο μπήκε, τελικά, έναν μήνα μετά, στις 17 Απριλίου. 
Η Κομισιόν, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι στις συνομιλίες συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αμπρουάζ Φαγιόλ, αλλά και η επίτροπος Μαρία Γκαμπριέλ, στην ιστοσελίδα της οποίας δεν έχει ακόμη καταγραφεί η συμμετοχή της.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, όμως δεν έχει καταγραφεί επισήμως συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με άλλους εκπροσώπους της βιομηχανίας εμβολίων.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες επίσημες καταγραφές πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι η πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις και με άλλους εκπροσώπους στο πλαίσιο των κινήσεών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι συναντήσεις θα γραφτούν στο Μητρώο Διαφάνειας εν καιρώ.


Η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι η τελευταία φορά που έλαβε χρήματα από την Ε.Ε. η CureVac ήταν το 2014, όταν εισέπραξε 7 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Κομισιόν για έρευνα και καινοτομία.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου