Μήνας της ελπίδας ο Μάιος κατά του Covid-19 για την πληγωμένη Ευρώπη..

Τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στην Ισπανία, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», έως τα «τέλη Ιουνίου», όρισε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων του νέου κορονοϊού υποχώρησε στους 301, λιγότερο από το 1/3 του αρνητικού ρεκόρ των 950 που καταγράφηκε στις αρχές Απριλίου. 
«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ενώ τα εστιατόρια μπορούν να αρχίσουν να ανοίγουν βεράντες σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 30% της χωρητικότητάς τους κατά την πρώτη φάση, η απομακρυσμένη εργασία θα συνιστάται όπου είναι εφικτή, μέχρι να φτάσει στην τελευταία φάση του σχεδίου κάποια στιγμή τον Ιούνιο, όταν οι παραλίες θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών.
AP Photo/Emilio Morenatti
Την Τρίτη, οι θάνατοι συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας έφτασαν τους 23.822, με την ημερήσια αύξηση να μειώνεται από τα 331 της Δευτέρας, δήλωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των διαγνωσμένων περιπτώσεων αυξήθηκε σε 210.773 - το δεύτερο υψηλότερο νούμερο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Χαραμάδα ελπίδας στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό, αυξήθηκε σήμερα κατά 367, φτάνοντας συνολικά τους 23.660, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν τις 130.000, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σήμερα, οι αρχές ανέφεραν 1.520 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον στα 129.859.
Πτωτικά κινείται και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, στους 27.484, από 28.055 την Δευτέρα. Επίσης, εξακολουθεί να μειώνεται, για δεύτερη εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πέφτοντας σήμερα στους 4.387, από 4.608 χθες.
Δε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, εκτός και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειωθεί κάτω των 3.000 σε ημερήσια βάση, ξεκαθάρισε την Τρίτη, ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ
David Niviere, Pool via AP
«Η άρση της καραντίνας την 11η Μαΐου εξαρτάται από τη μείωση των νέων κρουσμάτων κάτω των 3.000 την ημέρα... Εάν τα στοιχεία δεν είναι καλά, η καραντίνα δεν θα αρθεί την 11η Μαΐου», τόνισε ο Φιλίπ, παρουσιάζοντας το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας, που είχαν επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω των 3.000 την 15η Απριλίου. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων την ημέρα ήταν κατά μέσο όρο 2.162.
Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο Γάλλος πρωθυπουργός, θα στείλει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που προβλέπει την παράταση, έως την 23η Ιουλίου, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει, με την έκδοση διατάγματος, την ελευθερία των μετακινήσεων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις συναθροίσεις.

Μάσκες για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα επιστρέψουν στο σχολείο, τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, θα πρέπει να φοράνε μάσκες, είπε σήμερα ο Φιλίπ, κάτι που δε θα απαιτείται από τους μαθητές του δημοτικού.
Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ξανανοίγουν από την 11η Μαΐου, σε εθελοντική βάση. Από τη 18η Μαΐου, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, σε περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο, ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν μονάχα εάν δεν υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές στην τάξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Καταστήματα και ΜΜΜ

Σύμφωνα με τον Φιλίπ, μετά την 11η Μαΐου και την έναρξη της περιόδου σταδιακής άρσης της καραντίνας, οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ανθρώπων, εντός των κτιρίων και έξω, θα συνεχίσουν να απαγορεύονται, ενώ οι παραλίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πολίτες, τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται καμία εκδήλωση με τη συμμετοχή άνω των 5.000 ανθρώπων, πριν από τον Σεπτέμβριο.
Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικού εμπορίου μπορούν να ξανανοίξουν από την 11η Μαΐου, όμως οι καταστηματάρχες θα έχουν το δικαίωμα να επιμείνουν, οι καταναλωτές να φορούν μάσκες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.
Δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, όπως και οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες εκδηλώσεων και τα μεγάλα μουσεία.
Στην ομιλία που εκφώνησε στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, ο Φιλίπ ανέφερε πως, όπου είναι δυνατό, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, πέραν της 11ης Μαΐου.
Επιπλέον, τα δρομολόγια του μετρό του Παρισιού θα αυξηθούν, για να επιτραπεί στους πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μετρό και τα λεωφορεία.
Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία για τη σεζόν 2019-2020 και άλλες επαγγελματικές αθλητικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να ξεκινήσουν εκ νέου πριν από τον Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι η χώρα θα χρειαστεί να δώσει τη μέγιστη προσοχή κατά τη διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.
«Ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος, που θα έπληττε τις ήδη αποδυναμωμένες νοσοκομειακές δομές και θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί «εκ νέου η καραντίνα», κάτι που θα κατέστρεφε τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάναμε αυτές τις οκτώ εβδομάδες, είναι σοβαρός. Είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», σημείωσε ο Φιλίπ.
AP Photo/Michel Spingler
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα εφαρμόσει ένα νέο δόγμα στα τεστ για τον COVID-19 από την 11η Μαΐου, με στόχο να εξεταστούν όλοι όσοι ήλθαν σε επαφή με ασθενείς που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό.
Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο να διεξάγει τουλάχιστον 700.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την 11η Μαΐου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει και η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Μόλις ένας πολίτης διαγνωστεί θετικός, θα ξεκινάμε την ιχνηλάτηση και τη διεξαγωγή εξετάσεων όλων εκείνων, συμπτωματικών ή μη, που ήλθαν σε στενή επαφή με τον συγκεκριμένο πολίτη. Επίσης θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα τους ζητείται να αυτο-απομονωθούν», σημείωσε ο Φιλίπ.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν «επαρκείς ποσότητες μασκών στη χώρα, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες από την 11η Μαΐου».
«Παραλαμβάνουμε σχεδόν 100 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες την εβδομάδα και θα παραλάβουμε σχεδόν 20 εκατομμύρια υφασμάτινες μάσκες από τον Μάιο», επισήμανε ο Εντουάρ Φιλίπ, τονίζοντας ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές θα προμηθευτούν με μάσκες.

Θλιβερές πρωτιές κατακτά η Βρετανία

Η Βρετανία οδεύει να γίνει μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι οι θάνατοι από την πανδημία είχαν ήδη ξεπεράσει από τις 17 Απριλίου, τους 20.000.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν κατά 52% πιο υψηλό σε σχέση με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για την περίοδο ως τις 17 Απριλίου, αφού συμπεριέλαβε στους θανάτους και όσους σημειώθηκαν στην κοινότητα και όχι μόνο στα νοσοκομεία.
Η ONS επεσήμανε ότι συνολικά 21.284 άνθρωποι είχαν πεθάνει ως τις 17 Απριλίου, έχοντας κάποια αναφορά στο πιστοποιητικό θανάτου τους στον Covid-19.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 52% υψηλότερος από τους 13.917 νεκρούς λόγω του κορονοϊού που είχε ανακοινώσει η Βρετανική κυβέρνηση στις 18 Απριλίου και αφορούσε μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία.
AP Photo/Alberto Pezzali
Με τους νέους υπολογισμούς, ο συνολικός αριθμός νεκρών στη Βρετανία, λόγω του Covid-19, ως τις 17 Απριλίου, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί στη Γαλλία και την Ισπανία, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, αλλά χαμηλότερος από της Ιταλίας.
Στα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ONS, περιλαμβάνονται 4.343 άνθρωποι που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας, λόγω του κορονοϊού σε διάστημα 15 ημερών, από τις 10 ως τις 24 Απριλίου. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 1.043 θανάτους που είχαν καταγραφεί σε οίκους ευγηρίας ως τις 10 Απριλίου, επεσήμανε ο Νικ Στράιπ επικεφαλής της ONS.
Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό σε νοσοκομεία της Βρετανίας, το τελευταίο 24ωρο είναι 586, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21.678, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Από αύριο, η κυβέρνηση θα δημοσιεύει καθημερινά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους από τον κορονοϊό, στους οίκους ευγηρίας και στην κοινότητα, μαζί με αυτούς από τα νοσοκομεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, στην ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας.
AP Photo/Alberto Pezzali
Έκανε γνωστό επίσης ότι θα διευρυνθεί η λίστα όσων θα μπορούν να κάνουν το διαγνωστικό τεστ, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους ασυμπτωματικούς, άνω των 65 ετών, όπως επίσης το ασυμπτωματικό προσωπικό του NHS και των οίκων ευγηρίας, μαζί με τους ασθενείς ή τους φιλοξενούμενους στους χώρους αυτούς και όσους θα πρέπει να εργαστούν εκτός σπιτιού μαζί με τις οικογένειές τους.
Η διάθεση του τεστ και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού οφείλεται, όπως είπε, στη δυνατότητα διεξαγωγής περισσότερων εξετάσεων, που τώρα έχει φτάσει τις 73.400 ημερησίως. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα μπορούν να διατίθενται 25.000 οικιακά κιτ για τεστ (από 5.000 σήμερα).
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ
Andrew Parsons/10 Downing Street via AP
Σχολίασε ότι οι θάνατοι από κορονοϊό στους οίκους ευγηρίας αντιστοιχούν στο 1/6 του συνολικού αριθμού σε νοσοκομεία και κοινότητα, ωστόσο αποδέχεται ότι η αναλογία αυτή αλλάζει (με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, το 23% των θανάτων συνέβη σε οίκους ευγηρίας) και ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα στους χώρους αυτούς και επικεντρώθηκε σε αυτά εξαρχής.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην χαλάρωση των μέτρων για κάθε περιοχή, όταν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινή πορεία όλων των περιοχών, καθώς εάν ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού ξεπερνούσε το όριο του 1 σε κάποια περιοχή, τότε θα υπήρχε εξάπλωση, είπε η αναπληρώτρια επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, καθηγήτρια Άντζελα ΜακΛιν.

Τον επόμενο μήνα έτοιμη η εφαρμογή ιχνηλάτισης επαφών

Ο επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής καινοτομίας του υπουργείου Υγείας, Μάθιου Γκουλντ, δήλωσε νωρίτερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής για επιστημονικά θέματα, ότι η εφαρμογή ιχνηλάτισης επαφών, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, τον επόμενο μήνα, περίπου τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Η εφαρμογή θα δίνει πληροφορίες στον χρήστη, εάν ήρθε σε επαφή με άλλους που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, και αρχικά θα δοκιμαστεί σε μία μικρή περιοχή της Βρετανίας, πριν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα.
Στην ίδια ακρόαση, ο καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας Δυναμικής της Παθογένειας στο Ινστιτούτο Δεδομένων του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, Κρίστοφερ Φρέιζερ, υποστήριξε ότι η χρήση της εφαρμογής από το 60% του πληθυσμού θα μπορούσε να κρατήσει τον δείκτη αναπαραγωγής του κορονοϊού κάτω από το όριο του 1, γεγονός που θα σήμαινε τον περιορισμό της πανδημίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η επιτυχία των αριθμών στηρίζεται και στο γεγονός ότι, πέρα από την χρήση της εφαρμογής, θα πρέπει οι χρήστες της να δίνουν προσοχή και στις άλλες προειδοποιήσεις, όπως το να απομονώνονται όταν αναπτύσσουν τα συμπτώματα.

πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου