Τι έκανε τη Μέρκελ να αλλάξει ρότα και να συμφωνήσει με τον Μακρόν στο Ταμείο Ανάκαμψης..

Το Reuters περιγράφει το παρασκήνιο της συμφωνίας των δύο ηγετών και αποκαλύπτει τον λόγο που η καγκελάριος οδηγήθηκε στο να απαρνηθεί την πάγια θέση της Γερμανίας κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην ΕΕ. Υμνοι από το Politico 
Η απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία (εδώ) έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν αυτή που οδήγησε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κάνει μία από τις τολμηρότερες κινήσεις της τα τελευταία 15 χρόνια: να προτείνει μεγάλης κλίμακας χρηματικές επιχορηγήσεις προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές, η Μέρκελ ανησυχούσε ήδη για το μέλλον της ΕΕ μετά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που την έκανε να αποκαλύψει την πρόθεσή της. Η Μέρκελ, ο Μακρόν, τα 500 δισ. και το παρασκήνιο Πατήστε εδώ Η απόφαση-βόμβα του γερμανικού δικαστηρίου στις 5 Μαΐου αμφισβήτησε το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί το αξιόχρεο των ασθενέστερων μελών της καθώς και τη διακυβέρνηση της ΕΕ. Έως τότε, η Μέρκελ ήταν αντίθετη στην πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα δέσμευε, για πρώτη φορά, και τις 27 χώρες – μέλη να εκδώσουν χρέος από κοινού. «Αρχικά είχαν αρκετά διαφορετικές θέσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης, προσθέτοντας: «Εξέτασαν τον κίνδυνο μίας διάσπασης στην ΕΕ. Μετά, όμως, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μέρκελ… είπε: “Εξαρτάται από εμάς, από τις κυβερνήσεις”». Μία σειρά βιντεοδιασκέψεων της Μέρκελ με τον Μακρόν οδήγησαν σε ένα σχέδιο για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ποσού των 500 δισ. ευρώ ως κοινού χρέους και της μεταφοράς του στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο (εδώ). Το ποσό αυτό θα είναι επιπλέον του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος ανέρχεται κοντά στο 1 τρισ. ευρώ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, που είναι σε γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι η Μέρκελ εγκατέλειψε την από μακρού αντίθεση της Γερμανίας στην αμοιβαιοποίηση χρεών για τη χρηματοδότηση άλλων χωρών – μελών όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν η ίδια η ΕΕ που διέτρεχε κίνδυνο. Η απόφαση του δικαστηρίου ουσιαστικά «πετάει το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να χρηματοδοτήσουν την όποια δημοσιονομική αντίδραση. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στις 9 Απριλίου ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, ύψους μισού τρισ. ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Το Βερολίνο επέμενε ότι το όποιο σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αποτελείται από βραχυπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να αποπληρωθούν. Μετά άρχισαν να μιλούν η Μέρκελ και ο Μακρόν. «Η Μέρκελ συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό έκανε την Ευρώπη να δίνει πραγματικά άσχημη εικόνα» είπε αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων που είχαν ο Μακρόν και η Μέρκελ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης στις 27 Μαΐου, καλωσόρισε ένθερμα την πρωτοβουλία Μακρόν – Μέρκελ, αλλά η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Για να περάσει, πρέπει να στηριχτεί και από τις 27 πρωτεύουσες, ενώ ο ηγέτης της Αυστρίας δήλωσε ότι αυτός, μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις. Ορόσημο της καριέρας της Επειτα από τη γαλλογερμανική πρόταση και όπως ήταν αναμενόμενο, οι ύμνοι για τη γερμανίδα καγκελάριο πλημμύρισαν τα διεθνή ενημερωτικά Μέσα. «Στο λυκόφως της καγκελαρίας της, η Ανγκελα Μέρκελ εξασφάλισε τη θέση της στο πάνθεον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» έγραψε το σάιτ Politico, θεωρώντας ότι ο κοινός δανεισμός, όλων των χωρών-μελών αλλά προς όφελος ορισμένων όπως η Ιταλία και η Ισπανία που γονάτισαν από την ίωση, είναι απόδειξη γενναιοφροσύνης.


 «Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Μέρκελ ξεπέρασε τον σφιχτό γερμανικό συντηρητισμό» Οι «ολλανδικές, αυστριακές, σουηδικές και φινλανδικές αντιδράσεις» επί της γαλλογερμανικής πρότασης, οι «προβλέψιμες αντιρρήσεις από την Πολωνία και την Ουγγαρία» και οι ενδογερμανικές τριβές που θα υποδαυλίσουν οι «αγιατολάδες της λιτότητας», όλα αυτά τα ακανθώδη, δεν ξεφεύγουν από την αντίληψη του αρθρογράφου, ωστόσο δεν του μειώνουν τον οίστρο: «Ας απολαύσουμε την ιστορική στιγμή». Η κρίση του κορονοϊού μεταφράζεται από το Politico σαν πολιτική ανακεφαλαιοποίηση του προσωπικού «ταμείου» της Μέρκελ: «Είναι το ορόσημο της καριέρας της». Εξάλλου, γράφει το σάιτ, ο κορονοϊός είναι τελείως διαφορετική πρόκληση από εκείνη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Τώρα δεν πρόκειται για διάσωση της Ελλάδας, «μίας χώρας που είπε ψέματα για τις στατιστικές της το 2009 και εφήρμοζε μη βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική»… Πηγή: Protagon.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου