Κρήτη: Το χωριό που θυμίζει κάτι από… Βενετία..

 


Κρήτη, εκτός από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και τις ονειρικές παραλίες που ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά, κρύβει μικρούς θησαυρούς στην ενδοχώρα της, τους οποίους αξίζει κανείς να ανακαλύψει και να προσθέσει στο σεντούκι των αναμνήσεών του.

Ένα από τα πιο άγνωστα χωριά της Κρήτης, συναντάται στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου.

Ο λόγος για το μικρό και γραφικό Καστέλλι Φουρνής, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1.4000 μ.Χ. περίπου.

Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ενετική λέξη Kastelium, που σημαίνει φρούριο.

Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη του χωριού η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο.

Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς από κοντά η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με τις αξιόλογες τοιχογραφίες, καθώς και το ιστορικό μοναστήρι του Αφέντη Χριστού.


newshub.gr

 

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου