Κινηματογραφική περιπέτεια..

 


Η πληροφορία αυτή δεν είναι άγνωστη, ωστόσο είναι κάπως θαμμένη στο πλούσιο βιογραφικό του συγγραφέα· την επαναφέρει στην επικαιρότητα το βιβλίο «Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος» (Εκδόσεις Gutenberg) του Θανάση Αγάθου, ο οποίος συνεχίζει να μελετά τη σχέση των λογοτεχνών με την έβδομη τέχνη, μετά το «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο» (Εκδόσεις Gutenberg) και παλαιότερα το «Η κινηματογραφική όψη του Γρηγορίου Ξενόπουλου» (Εκδόσεις Γκοβόστη). 

Η «Νυχτερινή περιπέτεια», λοιπόν, έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 1954 σε πέντε αθηναϊκά σινεμά, με τον Τερζάκη να δηλώνει πως «δεν επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα αριστούργημα, γιατί αυτό ξεπερνά ακόμα τις δυνατότητες του τόπου μας. Νομίζω όμως ότι κάναμε μια τίμια δουλειά». Η ταινία έκοψε 33.379 εισιτήρια, ωστόσο η υποδοχή της από τον Τύπο ήταν μάλλον υποτονική. Ο Τερζάκης δεν επέστρεψε ποτέ στη σκηνοθεσία, έγραψε όμως ακόμα κάποια σενάρια, καθώς παράλληλα απομακρυνόταν οριστικά από την πεζογραφία. Το βιβλίο ωστόσο δεν στέκεται στο περιθώριο της «Νυχτερινής περιπέτειας» (αξιοπρόσεκτη η συλλογή υλικού από εφημερίδες της εποχής και το αρχείο του συγγραφέα), αλλά παρουσιάζεται συνολική η σύνδεση του Τερζάκη με τον κινηματογράφο και σκιαγραφείται το προφίλ ενός ανθρώπου σινεφίλ που αρθρογραφούσε σχετικά, που ταξίδεψε στην Ιταλία για να μάθει την τέχνη, που επέτρεψε οι επιρροές της μεγάλης οθόνης να διαμορφώσουν τα μυθιστορήματά του. 

Η ανάγνωση του βιβλίου προσφέρει επίσης μια γνωριμία με το λογοτεχνικό έργο του Τερζάκη, το οποίο ο κ. Αγάθος γνωρίζει άριστα, και όσοι επίσης αγαπούν τον συγκεκριμένο συγγραφέα θα εκτιμήσουν πώς μέσα από τις σελίδες ξεπηδούν κάθε τόσο ο Μιχάλης Παραδείσης από το «Δίχως Θεό», ο Φώτος από τους «Δεσμώτες», ο Μελέτης Μαλβής από τη «Μενεξεδένια πολιτεία». 


kathimerini.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου