Η πανδημία πυροδοτεί παγκόσμιο «τσουνάμι» χρέους..

 


Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το παγκόσμιο χρέος- κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- ως απάντηση στην πανδημία, αναμένεται να εκτιναχθεί και ίσως και να ξεπεράσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το IIF που εκπροσωπεί 400 τράπεζες και οικονομικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει ότι το χρέος παγκοσμίως έχει ήδη αυξηθεί κατά 15 τρισ. δολάρια φέτος μέχρι τον Σεπτέμβριο φθάνοντας τα 272 τρισ. δολάρια και ότι οι κυβερνήσεις- κυρίως από τις ανεπτυγμένες αγορές- αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό αυτής της αύξησης.

Το χρέος των ανεπτυγμένων χωρών έφθασε συνολικά στο 432% του ΑΕΠ το τρίτο τετράμηνο, από ένα ποσοστό περίπου 380% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019.

Για τις αναδυόμενες αγορές, το αντίστοιχο ποσοστό το τρίτο τετράμηνο ήταν 250% (και αναμένεται να φθάσει το 365% στο τέλος τους χρόνου) με την Κίνα να αγγίζει το 335%.

Για τις ΗΠΑ το  IIF προβλέπει ότι θα έχει χρέος 80 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του χρόνου, από 71 τρισ. που ήταν το 2019. Οσο για τις χώρες της ευρωζώνης, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 1,5 τρισ. δολάρια στα 53 τρισ. στα τέλη του Σεπτεμβρίου. 

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις χρέους εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, φαίνεται να καταγράφουν μεταξύ των αναδυόμενων χωρών, ο Λίβανος, η Κίνα, η Μαλαισία και η Τουρκία. Τα μειωμένα έσοδα σε αυτά τα κρατικά ταμεία, κάνουν την αποπληρωμή των χρεών «πολύ περισσότερο επαχθή», ακόμα και αυτή την περίοδο που τα επιτόκια δανεισμού είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σημειώνει η έκθεση του IIF. Και το 2021 λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 7 τρισ. από αυτές τις αγορές, το 15% των οποίων είναι σε δολάρια.efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου