Τσίπρας: Δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών..

 


Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας και ειδικά για το θέμα με το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, την ελλιπή ενημέρωση, αλλά και την ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα από το βήμα της Βουλής.

Κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίσης δύο τροπολογίες και έφερε ξανά στη Βουλή άλλες δύο.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ιδαίτερα αιχμηρός για το ζήτημα του διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων και των αλλεπάλληλων διαψεύσεων από την Κυριακή μέχρι τη σημερινή παραδοχή από τον Στ. Πέτσα. 

«Θα είχαμε ή όχι παραιτήσεις αρμόδιων υπουργών και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η ευθύνη αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Παράλληλο το σύστημα καταγραφής, παράλληλο και το σύμπαν το οποίο δίνετε πολλές φορές την εντύπωση ότι βρίσκεστε» είπε και συνέχισε: «βγάζετε μια εικόνα υποκριτική και εξοργιστική».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα», εκφράζοντας την εκτίμηση πως η υγειονομική κρίση «εξελίσσεται σε εφιάλτη». «Ο κ. Μητσοτάκης βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ψέματα να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιωλόγων» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

«Ο ίδιος εμφανίζεται να σπάει την καραντίνα και χωρίς μέτρα να κάνει χαβαλέ, πολλά χιλιόμετρα από την κατοικία του. Αυτή είναι η εικόνα που βγάζει στους πολίτες, είτε την παρουσιάζουν τα δελτία των 9 είτε όχι» είπε ακολούθως για τη βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και με αφορμή τον τρόπο που το χειρίστηκε η κυβέρνηση.

«Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι έσπασε την καραντίνα, το χειρότερο όλων είναι ότι απαντήσατε σε αυτό το ατόπημα. Αντί για συγγνώμη, βγήκατε και από πάνω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Με αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας είστε μια κυβέρνηση γεμάτη Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες. Δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί που σας καταδικάζουν δεν είναι Συριζαίοι, είναι πολίτες που σας πίστεψαν» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ενώ παρέθεσε σειρά προστίμων σε πολίτες σε δυσμενή θέση την ώρα που ο πρωθυπουργός φωτογραφίζεται χωρίς μάσκα.

Τέσσερις τροπολογίες

Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε τροπολογία με αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. «Επιχειρηματολογήστε γιατί δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα» είπε.
Επίσης, κατέθεσε τροπολογία να πληρωθούν άμεσα οι εφημερίες που έχουν γίνει από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, για «να σταματήσει αυτό το αίσχος με τις απλήρωτες εφημερίες στο ΕΣΥ».

Ακόμα, εππανακατέθεσε την τροπολογία για την επανασύνδεση ρεύματος και την απαγόρευση διακοπών ρεύματος, ύδατος, τηλεφωνίας σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.

Τέλος, κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία για τα μέτρα ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία, που μεταξύ άλλων προβλέπει χορήγηση διπλού επιδόματος αναπηρίας τον Δεκέμβριο. «Σας καλούμε να απαντήσετε γιατί τις καταψηφίζετε», τόνισε.

Εκβιάζετε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία

Σκληρή κριτική επιφύλαξε και στον Κωστή Χατζηδάκη, για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. «Πάλι νομοθετείτε για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί βάζετε ξανά στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, τη μικρή ιδιοκτησία, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ιδιαιτέρως για τις αυξήσεις στο ρεύμα.

«Αυξήσατε το κόστος ηλεκτρισμού για τους πελάτες της ΔΕΗ κατά 20%, περίπου, και επιβαρύνατε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, με περίπου πεντακόσια εκατ. ευρώ ανά έτος. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώθησε τους συνεπείς της πελάτες σε "φυγή" προς τους ανταγωνιστές της και διατήρησε υψηλά τα κέρδη των ανταγωνιστών, αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά», είπε μεταξύ άλλων. 

«Τελικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ακριβότερο ρεύμα κατά 8,38% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, περνώντας αρκετές χώρες στην σχετική κατάσταση», παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρθηκε και στις χωροταξικές διατάξεις, λέγοντας πως επιχειρείται «μια βίαιη αναδιανομή γης εις βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών και προς όφελος κάποιων ολίγων του real estate και του κατασκευαστικού τομέα, που θα ωφεληθούν». 

Ακολούθως απέρριψε ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση: «Ψέμα. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Γιατί μέσα από το νομοσχέδιο επιτρέπεται η δόμηση στα μεγάλα τεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων και μάλιστα αυξάνει και τους συντελεστές δόμησης σε κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Δίνετε μάλιστα περίοδο χάριτος, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες στις περιοχές εκτός σχεδίου, να χτίσουν με έκδοση άδειας σε 2 χρόνια και δόμηση στα επόμενα 4 χρόνια, με απειλή απαγόρευσης δόμησης μετά. Μέσα στη κρίση την οικονομική να βγάλουν άδειες και να χτίσουν; Σκοπός σας είναι να εξωθήσετε τους ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

«Και κλείνετε το μάτι σε 5-10 μεγάλους ομίλους για να κάνουν δουλειές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λέτε, βάλε τα χρήματα για την επένδυση, χτίσε ξενοδοχεία 15.000 και πλέον τετραγωνικών και πουλώντας τα σπίτια που θα αποτελούν το 40% της έκτασης, θα βγαίνει το κόστος της επένδυσης».

«Καμία κυβέρνηση δεν τα διανοήθηκε να τα κάνει. Εκβιάζετε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Με στόχο την αναδιανομή γης σε ισχυρούς. Και ξηλώνετε όλο το υπόβαθρο του κράτους δικαίου. Και φυσικά όλες τις θετικές τομές που είχαμε εμείς δρομολογήσει».


efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου