Γιατί το χταπόδι έριξε μπουνιά στο ψάρι στην Ερυθρά Θάλασσα..

 


Δεν έχουν μόνο οκτώ πλοκάμια, έχουν και νεύρα. Επιστήμονες απαθανάτισαν τη στιγμή που χταπόδια σε συνεργασία με τα ψάρια έχουν βγει μαζί για κυνήγι, αλλά τα χταπόδια ξαφνικά “γρονθοκοπούν” τα ψάρια. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν τον ψυχισμό των χταποδιών και την αυτήν την έκρηξη της ξαφνικής βίας προς τα φαινομενικά άκακα και με μικρή μνήμη ψάρια.

Ο θαλάσσιος βιολόγος Εντουάρντο Σαμπάιο από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία μοιράστηκε ένα εκπληκτικό βίντεο, στο οποίο ισχυρίζεται πως παρουσιάζει χταπόδι να “γρονθοκοπεί” ψάρι με το οποίο συμμαχεί προκειμένου να βρουν τροφή, χωρίς να φαίνεται πως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Ο Σαμπάιο και οι συνεργάτες του, σε πρόσφατα δημοσιευμένα άρθρα τους, αποκαλούν αυτή τη συμπεριφορά ως “ενεργό εκτοπισμό” των ψαριών.

Το χταπόδι Octopus cyanea συνεργάζεται με μια ποικιλία από είδη ψαριών στην Ερυθρά Θάλασσα, για να κυνηγήσει και να παγιδεύσει τα θηράματά του. Τα ψάρια συχνά προσελκύουν άλλα ψάρια και σε αυτό το σημείο το χταπόδι θα δώσει μια γροθιά βγάζοντας νοκ άουτ το θήραμα ώστε μετά να ξεκινήσει το φαί.

​“Το χταπόδι εκτελεί μια γρήγορη, εκρηκτική κίνηση με το ένα χέρι στραμμένο σε έναν συγκεκριμένο σύντροφο ψαριού, το οποίο αναφερόμαστε ως διάτρηση”, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, τα χταπόδια παρατηρήθηκαν περιστασιακά να ασκούν βίαια χτυπήματα και στους αλιευτικούς τους συνεταίρους στα μέσα του κυνηγιού, χτυπώντας τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα μάλλον σκληρό μέσο αποθάρρυνσης ή παρακίνησης των κυνηγετικών συντρόφων τους, είτε αποτρέποντάς τους από το θήραμα είτε μάλλον για να αλλάξουν δυναμικά το σχηματισμό και να βελτιώσουν την ποσότητα τροφής που θα λάβουν στο τέλος του κυνηγιού. Επιπλέον, είδαν αρκετά ψάρια-συνέταιρους να απολαμβάνουν ανταμοιβές από το κυνήγι χωρίς να έχουν βοηθήσει και παρά την άγρια ​​σωματική τιμωρία που υπέστησαν. Σε άλλες περιπτώσεις απλά φάνηκε ότι το χταπόδι ήταν θυμωμένο με τον συνεργάτη του και του έδωσε “μία” για να συνέλθει και να επανέλθει στο κυνήγι.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δυνατά δύο διαφορετικά θεωρητικά σενάρια. Στην πρώτη, τα οφέλη αγνοούνται εξ ολοκλήρου από το χταπόδι και η διάτρηση είναι μια ανόητη συμπεριφορά, που χρησιμοποιείται για την επιβολή κυριαρχίας προς τα ψάρια», γράφουν οι ερευνητές.

kosmodromio.gr

Πηγή: BBC, RT News

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου