H λίστα των κορυφαίων προορισμών αειφορίας για το 2021 περιλαμβάνει και την Αλόννησο..

 


Προορισμοί που στοχεύουν σε μια τουριστική ανάπτυξη χωρίς αποτύπωμα, που σέβεται και προστατεύει τα θαύματα της φύσης, φιγουράρουν στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς αειφορίας του βρετανικού National Geographic Traveller για το 2021 και εξής. Κι αυτό γιατί ακριβώς εκεί στοχεύει η αειφορία: Στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που διαφυλάσσει τον πλούτο του τόπου, ώστε να μπορούμε να τον απολαμβάνουμε ες αεί.

Η λίστα περιλαμβάνει οκτώ συνολικά eco-friendly προορισμούς, τέσσερις εκ των οποίων στην Ευρώπη, ανάμεσα τους και η Αλόννησος, η μοναδική διακριθείσα από την Ελλάδα. Η κατάταξη, μετά από συνεκτίμηση πλήθους παραγόντων και με τα πλέον αυστηρά κριτήρια, του γαλαζοπράσινου παραμυθένιου προορισμού των Σποράδων στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στρέφει θετικά το βλέμμα όχι μόνο στην Αλόννησο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Σε σειρά κατάταξης περιλαμβάνονται η Κοπεγχάγη, η Κόστα Ρίκα, το Ελσίνκι, το Ντένβερ, η Νέα Καληδονία, η Αλόννησος, το Γκαμπόν και το Φράιμπουργκ.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του μικρού νησιού που το έκαναν να ξεχωρίσει; Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων, που λειτουργεί στο νησί από το 1992 αποτελεί σημείο τομής για την αειφορία του προορισμού, που μάλιστα περιλαμβάνει μοναδικά ιστορικά ευρήματα, όπως το ναυάγιο της Περιστέρας. Tο άνοιγμα του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας στο ναυάγιο, εγκαινιάστηκε μόλις τον Αύγουστο του 2020 και αποκαλείται ήδη μεταξύ των ειδημόνων του είδους «Παρθενώνας των Ναυαγίων», ενώ αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όλους τους αυτοδύτες, καθώς τοποθετείται υποθαλάσσια του εντυπωσιακού φυσικού πάρκου. Το πάρκο διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, σε ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί και τη μεσογειακή φώκια Μονάχους – Μονάχους! Η λειτουργία του Πάρκου συνέβαλε καθοριστικά στην ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης και στη διαφύλαξη υποβρύχιων μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων όπως το ναυάγιο. Η κατάδυση γίνεται συνοδεία επαγγελματία σε βάθος ως και τα 250 μέτρα, αλλά η πρόσβαση στον κόσμο του βυθού δεν αφορά μόνο τους δοκιμασμένους δύτες. Κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις ομορφιές και τα μυστήρια του ναυαγίου, με μια επίσκεψη εικονικής πραγματικότητας από το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στην Αλόννησο, χωρίς να βραχεί. Τόσο το ίδιο το υποβρύχιο πάρκο όσο και η διάκριση αναμένεται να ανεβάσουν τις μετοχές της Αλοννήσου και ως τοπ προορισμού για τον ταχέως αναπτυσσόμενο καταδυτικό τουρισμό

Σε ότι αφορά του υπόλοιπους προορισμούς της λίστα και την πρωτοπόρο πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, με ποδηλατόδρομους να καθιστούν προσβάσιμη κάθε σπιθαμή της και πενταπλάσια ποδήλατα στους δρόμους της σε σχέση με τα αυτοκίνητα, καθαρή ενέργεια και θέρμανση για 60.000 οικογένειες και 120.000 σπίτια αντίστοιχα, αλλά και ένα βιώσιμο και ευρύ δίκτυο μαζικής μεταφοράς, θα γίνει η πρώτη πρωτεύουσα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2025.

To γειτονικό Ελσίνκι, θα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους ως το 2035, ενώ αναπτύσσεται ως eco-friendly τουριστικός προορισμός παρέχοντας κάθε πληροφορία και χαρτογραφώντας ένα εξ ολοκλήρου αειφόρο και απολαυστικό ταξίδι, από την μετακίνηση και το sightseeing (μουσεία που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες μόνο από ανανεώσιμες πηγές), ως το φαγητό, το ποτό, το shopping και την μόδα με βιοδιασπώμενα μαχαιροπήρουνα και συσκευασίας ή 100% ανακυκλωμένα υφάσματα.

Οι κάτοικοι της ζωηρής γερμανικής πανεπιστημιούπολης Φράιμπουργκ και της ευρύτερης περιοχής στη νοτιοδυτική Γερμανία, είναι γνωστοί για τον «πράσινο» τρόπο ζωής τους. Το 40% του Φράιμπουργκ καλύπτεται από δασοτόπι, με την ηλιακή, την υδροηλεκτρική ενέργεια και τη βιομάζα (στην οποία μετατρέπονται τα απορρίμματα των κατοίκων) να τροφοδοτούν την πόλη, τα αυτοκίνητα να αποτελούν σχεδόν άγνωστη λέξη και την πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της να είναι και η πιο «πράσινη», αποδεικνύοντας πως η αειφορία είναι απόλυτα συνυφασμένη με το ευ ζην.

Εκτός Ευρώπης, η Κόστα Ρίκα με το ένα τέταρτο της χώρας να αποτελεί εθνικό φυσικό πάρκο κατέχει δικαιωματικά τη θέση της, αφού η αειφορία ήταν στόχος της πριν την ίδια τη λίστα. Η Κόστα Ρίκα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια ανεξαρτησία της το 2021 μηδενίζοντας στο εξής τις εκπομπές ρύπων, ενώ αναπτύσσεται τουριστικά ως ένας μοναδικός φυσιολατρικός προορισμός που συγκεντρώνει το εκπληκτικό 2,5% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, αλλά και τα βλέμματα όλων μετά την πανδημία.

To Ντένβερ των ΗΠΑ στοχεύει στον συνδυασμό αειφορίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Στηρίζει με eco-friendly πλάνα επιχειρήσεις που αναπτύσσονται «πράσινα» δημιουργώντας ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, «φυτεύει» ηλιακά πάρκα σε πάρκινγκ και άδειους χώρους το 2021, ενώ στοχεύει σε 100% ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί 125 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου ως το 2023.

Στη Νέα Καληδονία, απομακρυσμένη γαλλική κτήση και σύμπλεγμα νησιών 900 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, ένα από τα πιο ευρεία υφαλικά συστήματα του πλανήτη, προωθείται αποκλειστικά ο οικοτουρισμός, ενώ το πλαστικό θα απαγορευτεί εντελώς το 2022. Το 2014 δημιουργήθηκε το Κοραλλιογενές Φυσικό Πάρκο 500.000 τετραγωνικών μέτρων και σε μεγάλα δείγματα του ωκεανού απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πέραν της επιστημονικής έρευνας, για να προστατευτούν τα περισσότερα από 9.000 θαλάσσια είδη κοραλλιογενών υφάλων και των θαλασσών της.

Στο αφρικανικό Γκαμπόν των 13 φυσικών πάρκων που καταλαμβάνουν το 11% της έκτασης του, η πρόσβαση των επισκεπτών είναι περιορισμένη λόγω οδικού δικτύου, αλλά κυρίως για να προστατευτούν οι μόνιμοι κάτοικοι- σπάνια είδη και είδη υπό εξαφάνιση , ανάμεσά τους γορίλες, χελώνες, δελφίνια και φάλαινες. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον αειφόρο τουρισμό θα καταστήσουν τον ανεκτίμητο πλούτο του Γκαμπόν πιο εύκολα προσβάσιμο, όμως με δίκτυο μεταφορών τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται πως θα η περιοχή θα παραμείνει «άγρια».

Από την πλευρά μας αναμένουμε και ελπίζουμε η λίστα των αειφόρων προορισμών να είναι κάθε χρόνο και πιο μεγάλη και γιατί όχι, με δύο και τρεις ελληνικούς προορισμούς εντός της. Θα ανακαλύπτουμε μέρη που μας εκπλήσσουν με τη γνησιότητα και τη ομορφιά τους, θα τα επισκεπτόμαστε για πολλά χρόνια ακόμη χωρίς να τα βλέπουμε ή να φοβόμαστε για την αλλοίωση τους. Ίσως ακόμη μετατρέψουμε τις πόλεις που ζούμε σε τέτοια μέρη, έχοντας «πρασινίσει» από την καλώς εννοούμενη ζήλια μας για την επιτυχία της Αλοννήσου.




Από την Ελευθερία Τριανταφύλλου /athinorama.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου