“Πράσινο φως”για ολοκλήρωση του αγωγού Nord-Stream 2..Ξανάρχισε σήμερα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord-Stream-2 της εταιρίας Gazprom που εκτείνεται σε μήκος 1.200 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, και σχεδιάστηκε για τη μεταφορά του καυσίμου από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία.

Ο αγωγός αυτός έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ καθώς θίγει ανταγωνιστικά συμφέροντα αμερικανικών εταιριών Ενέργειας ενώ προκαλεί αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ για παρόμοιους λόγους.

Τις εργασίες τοποθέτησης του αγωγού στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Γερμανίας πραγματοποιεί το εξειδικευμένο πλοίο (σε τοποθετήσεις υποθαλάσσιων αγωγών) «Fortuna».

Η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG ανακοίνωσε ότι το πλοίο Fortuna θα πρέπει να τοποθετήσει τμήμα του αγωγού μήκους 2,6 χιλιομέτρων σε βάθος 30 μέτρων ως την 31η Δεκεμβρίου.Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φθάνουν ως σήμερα στο 93% παρά το γεγονός πως είχαν διακοπεί πέρσι το Δεκέμβριο όταν η ελβετική εταιρεία Allseas φοβούμενη την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ αποσύρθηκε.Έκτοτε, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανέλαβετη συνέχιση κατασκευής του αγωγού με τις δικές της δυνάμεις, με τη συμμετοχή των πλοίοων Fortuna και Academic Cherski.

Οι ΗΠΑ αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού με το επιχείρημα πως θα ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από την Μόσχα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν φθάσει στα πρόθυρα ενός νέου «ψυχρού πολέμου».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 “αποκλειστικά οικονομικό έργο” και απορρίπτει τις κατηγορίες περί διεύρυνσης της γεωπολιτικής επιρροής της σε χώρες της ΕΕ μέσω του αγωγού Nord-Stream 2.kosmodromio.gr


Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου