Η «καρδιά» του χρήματος δεν χτυπά πια στο Λονδίνο..

 


«Έφυγαν» συναλλαγές αξίας 6,5 δισ. ευρώ από το Λονδίνο για το Άμστερνταμ με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου 2020

Tο Λονδίνο δεν είναι πλέον το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρώπης καθώς το Άμστερνταμ το εκθρόνισε και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τον Ιανουάριο η μέση ημερήσια αξία των μετοχών που άλλαξαν χέρια μέσω Άμστερνταμ διαμορφώθηκε στα 9,2 δισ. ευρώ, έναντι 8,6 δισ. για το City.

Σημειώνεται ότι τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο, η αντίστοιχη αξία ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ για την πρωτεύουσα της Ολλανδίας και των 14,5 δισ. για το Λονδίνο.

Συνολικά για το 2020, η αξία των συναλλαγών στο Λονδίνο ανήλθε στα 17,5 δισ. ευρώ την ημέρα, ενώ στο Άμστερνταμ ήταν μόλις 2,6 δισ. ευρώ και στη Φρανκφούρτη 5,9 δισ.

H Βρετανία έχασε το δικαίωμα πρόσβασης στην ενιαία αγορά στις 31 Δεκεμβρίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέτρεψε στους επενδυτές εντός του μπλοκ να συναλλάζουν μετοχές εταιρειών όπως η Airbus και η BNP Paribas από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το αποτέλεσμα ήταν να φύγουν συναλλαγές αξίας 6,5 δισ. ευρώ από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, με το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, έχει χαρακτηρίσει «λανθασμένη» την απόφαση της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η προσπάθεια να αποκλειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τον συγκεκριμένο κλάδο πρακτικά «οδηγεί στον κατακερματισμό των αγορών».


new money.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου