Ανάγκη κουρέματος του ιδιωτικού χρέους..

 

Την ανάγκη «να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των χρεών, με «κούρεμα» οφειλής, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Το θέμα των χρεών απασχόλησε την ελληνική κοινωνία από την αρχή της χρεοκοπίας της χώρας και την απασχολεί δέκα χρόνια τώρα. Οι όποιες προτάσεις για μερικό έστω κούρεμα, αντιμετωπίστηκαν ειρωνικά η εχθρικά, χαρακτηρίσθηκαν λαϊκισμός ή ουτοπία. Ακόμα και τώρα ο Κ. Μητσοτάκης εξηγεί (!) και στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».Μόνο που τώρα η πανδημία έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα αυτό. Είναι δε, ζήτημα που αρχίζει να συζητιέται και στην Ευρώπη. Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 65% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Η κυβέρνηση δηλώνει ανεύθυνη και οι τράπεζες απαντούν ότι έτσι είναι οι κανόνες. Θα οδηγήσουν λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αφανισμό;

Θα αναλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ρόλο;». Σημείωσε, τέλος, ότι «το ελληνικό δημόσιο, όταν δίνει εγγυήσεις για τραπεζικό δανεισμό, έχει νομικά τη δυνατότητα να παρέμβει στην κατεύθυνση της δανειοδότησης. Η κυβέρνηση άσκησε τέτοια παρέμβαση στα τραπεζικά δάνεια που δίνονται στης πανδημία; Στο να κατευθυνθούν, δηλαδή, αυτά τα δάνεια σε συγκεκριμένους κλάδους και αν όχι γιατί δεν την άσκησε;».


kontranews

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου