ΠΙΤΣΟΣ : Σενάρια διάσωσης στο παρά 5΄..


 

«ΠΙΤΣΟΣ» Πρόταση ενοικίασης του ιστορικού εργοστασίου από την Pyramis του Ν. Μπακατσέλου ● Οι ελπίδες των εργαζομένων και το προφίλ του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία με την εξαγωγική δραστηριότητα, αλλά και μια ηχηρή χρεοκοπία στο ενεργητικό του.

Χαραμάδα ελπίδας για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της πρώην «Πίτσος» στου Ρέντη ανοίγει με την πρόταση που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Nίκος Μπακατσέλος του ομίλου Pyramis στον γερμανικό όμιλο ΒSH-Βοsch, στον οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου η ιστορική ελληνική επιχείρηση. Οπως έχει ανακοινωθεί, η πρόταση του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία (και διορισμένου προέδρου του ΔΕΔΔΗΕ), περιλαμβάνει την ενοικίαση σε πρώτη φάση του εργοστασίου με προοπτική εξαγοράς και την επανεκκίνηση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, εκτελώντας παραγγελίες και για την BSH.

Προς το παρόν το εργοστάσιο ετοιμάζεται να κατεβάσει οριστικά τα ρολά στο τέλος Μαρτίου, όταν εκπνεύσει επισήμως η προθεσμία που έχει ορίσει η γερμανική πολυεθνική για αποχώρησή της από την Ελλάδα και μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία. Τα 168 άτομα προσωπικό αναμένεται να αποχωρήσουν με εθελουσία (χωρίς ωστόσο να έχουν άλλη επιλογή), λαμβάνοντας πέραν της νόμιμης αποζημίωσης 4.000 ευρώ επιπλέον για κάθε έτος απασχόλησης, ενώ συνολικά το πακέτο αποζημιώσεων έχει προϋπολογισμό 24,4 εκατ. ευρώ.

Συμβόλαια-φασόν

Αν ευοδωθεί η πρόταση Μπακατσέλου, την οποία η BSH εξετάζει, ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι θα επαναπροσλάβει σε πρώτο χρόνο 100 άτομα από τους πρώην εργαζομένους, με στόχο να παράγει κάθε χρόνο 120.000 τεμάχια ηλεκτρικών κουζινών και εστιών. O ίδιος πάντα δηλώνει ότι εκτός από τα συμβόλαια-φασόν που θα επιδιώξει να κλείσει με τον γερμανικό όμιλο, σκοπεύει να παράγει και ηλεκτρικές συσκευές με την επωνυμία της Pyramis, οι οποίες προς το παρόν εισάγονται από μονάδες του εξωτερικού.

Ο N. Mπακατσέλος, γιος του αποβιώσαντος επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, είναι διευθύνων σύμβουλος της «Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.» και της θυγατρικής της «Pyramis Deutschland GmbH». Πρόκειται για έναν κατά βάση εξαγωγικό όμιλο, που παράγει, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του, «ολοκληρωμένες λύσεις κουζίνας και μπάνιου» (κυρίως νεροχύτες) με εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, παραρτήματα στην Ευρώπη, ανεξάρτητη εταιρεία στα Αραβικά Εμιράτα και εξαγωγές σε 68 χώρες. Ο Ν. Μπακατσέλος είναι επίσης πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.» - την εταιρεία που εξέδιδε και χρεοκόπησε την ιστορική εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης».

Οπως είναι γνωστό, ο «Αγγελιοφόρος» έκλεισε το 2015, αφήνοντας «φέσι» 27 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και απλήρωτους πάνω από 100 εργαζομένους, που δεν έχουν εισπράξει ούτε σεντ από τα 3,4 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται. «Ο Ν. Μπακατσέλος είχε αναλάβει να στρώσει το έδαφος για το «κανόνι» της εταιρείας, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα της οικογένειας, που άφησε στον δρόμο 108 οικογένειες», δήλωναν χαρακτηριστικά πρώην εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (21/10/2019, «Τον δικαιώνει για το κανόνι» - Απ. Λυκεσάς).

Οι εργαζόμενοι της πρώην «Πίτσος», στο παρά πέντε της εθελουσίας, παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας κατ’ αρχήν θετική την πρόταση Μπακατσέλου, ευελπιστώντας να βρεθεί λύση, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να συνεχιστεί η παραγωγή της ιστορικής επιχείρησης. «Το εργοστάσιο στου Ρέντη λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1958, ενώ η επωνυμία «Πίτσος» έχει ιστορία 155 ετών και τα προϊόντα μας παραμένουν leader στην αγορά ώς σήμερα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρ. Κούμπουλας, γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου της ΒSH-Eλλάς πρώην «Πίτσος», επιμένοντας ότι ένα λουκέτο, εκτός από το πλήγμα στην ελληνική παραγωγική βιομηχανία, μπορεί να επιφέρει φαινόμενο ντόμινο σε ένα ευρύτερο πλέγμα δραστηριοτήτων (προμηθευτές, πωλητές, συνεργάτες, αποθήκες-logistics κ.λπ.).


efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου