Διχασμένη η Ε.Ε. για την απελευθέρωση των πατεντών..

 


Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο, βρέθηκε η πρόταση Μπάιντεν για άρση των περιορισμών στις πατέντες, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση στα προγράμματα εμβολιασμού παγκοσμίως.

Οι ηγέτες των 27 εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας κίνησης, ενώ, μετά το χθεσινό «nein» από τη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος προέβη σε μια επιδέξια μεν, σημαντική δε κυβίστηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε την θετική του γνώμη για την άρση των πατεντών, όμως υποστήριξε ότι το τρέχον ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι η πνευματική ιδιοκτησία, αλλά η διαδικασία παραγωγής. 

«Ποιο είναι το τρέχον ζήτημα; Δεν αφορά στην πραγματικότητα την πνευματική ιδιοκτησία. Είναι δυνατόν να δώσουμε πνευματική ιδιοκτησία σε εργαστήρια που δεν γνωρίζουν πώς να παρασκευάσουν (τα εμβόλια) και δεν θα τα παρασκευάσουν αύριο;» διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Το βασικό ζήτημα, για την αλληλεγγύη, είναι η διανομή των δόσεων», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τη Γερμανία στο θέμα αυτό.

Οι ειδικοί, πάντως, λένε ότι ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του θέματος και να μην αντιμετωπιστεί έτσι η άμεση ανάγκη παρασκευής περισσότερων δόσεων με πιο γοργούς ρυθμούς.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αναμένεται να επαναλάβει την θετική της άποψη για την άρση της πατέντας, αλλά επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν έχουν τις προηγμένες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις που απαιτούνται. .

Η αμερικανική εταιρεία Moderna παραιτήθηκε των πνευματικών δικαιωμάτων της για το εμβόλιό της τον περασμένο Οκτώβριο (χρησιμοποιεί την τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA») αλλά καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσπαθήσει να «αντιγράψει» το σκεύασμά της.

Η Γερμανία, η έδρα της BioNTech, της εταιρείας που έχει την πατέντα για το δεύτερο εμβόλιο του «αγγελιαφόρου RNA» (αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer) αντιτίθεται στην άρση της πατέντας, ενώ αντιθέτως η Ιταλία συμφωνεί με την πρόταση του Μπάιντεν.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για το ζήτημα και ποια είναι αυτή, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην ΕΡΤ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο δείπνο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα στηρίζει την απελευθέρωση των πατεντών.Η επιστολή των «πέντε» στις Βρυξέλλες

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Δανίας εκφράζουν εν μέρει τη διαφοροποίησή του μέσω επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμανουέλ Μκρόν, Αλεξάντερ ντε Κρόο, Στέφαν Λόβφεν, Πέδρο Σάντσεθ και Μέτε Φρέντερικσεν επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες μέσω ενίσχυσης της παραγωγής και της διανομής των εμβολίων. 

Στην επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζουν ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.

«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά»  αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.

Η επιστολή ζητεί επίσης «την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών».

Τέλος, επισημαίνεται ότι «εκτός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης. Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής».efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου