Το «Σχέδιο Ελλάδα +», την δική του εναλλακτική πρόταση στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράφει πέντε άξονες, όπως η Πράσινη Μετάβαση, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα και η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου, που με τη σειρά τους θα εδράζονται σε πέντε κομβικά κριτήρια για την επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι το δικό μας σχέδιο για τη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Την Ελλάδα της νέας εποχής. Που πρέπει να χτιστεί στις στέρεες βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης για όλους με στόχο να χτίσουμε μια ισχυρή οικονομία σε μια δίκαιη κοινωνία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση της τεκμηριωμένης εναλλακτικής πρότασης του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με τίτλο – απάντηση στο «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε το «Σχέδιο Ελλάδα +», περιγράφοντας πέντε κριτήρια για την επιλογή των έργων και των μεταρρυθμίσεων του προγράμματός του, επάνω στα οποία εδράζονται με τη σειρά τους πέντε άξονες, τους οποίους και περιέγραψε.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα πέντε κριτήρια, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία, με στόχο, όπως ανέφερε, την «αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και την ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία». Δεύτερο κριτήριο έθεσε την «αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού», υποστηρίζοντας πως «η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Ως τρίτο κριτήριο περιέγραψε την «αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας», σημειώνοντας πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να κατευθυνθούν εξίσου στην εγχώρια παραγωγή, και όχι μόνο στις εισαγωγές, με αναφορές και στην σύνδεση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Τέταρτο κριτήριο έθεσε ο Α. Τσίπρας την «ισόρροπη ανάπτυξη» μεταξύ των περιφερειών της χώρας, ενώ ως πέμπτη ανέφερε την «δυναμική μετασχηματισμού», με αναφορές σε «παγιωμένους αναχρονισμούς», όπως στα πεδία της χωροταξίας, του περιβάλλοντος, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων.

Παρακολουθήστε την παρουσίαση:

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παρουσίαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε το κυβερνητικό σχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως βασίζεται σε τέσσερις θεμεειακές αξίες που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια τα προηγούμενα χρόνια, όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών, η συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, και η μείωση της φορολογάις σε υψηλά εισοδήματα, παράλληλα με την μεταγορά των βαρών στα χαμηλότερα στρώματα.

Στον αντίποδα, υποστήριξε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και αύξηση των μισθών, στην διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα μεγάλων δομών, καθώς και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την δικαιότερη φορολογία.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:

Αναλυτικά, αναφερόμενος στους πέντε άξονες του σχεδίου «Ελλάδα +», ο Α. Τσίπρας περιέγραψε:

«1ος άξονας, η Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση.

Η Ελλάδα έχει προσυπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, και φυσικά έχει προσυπογράψει τους δεσμευτικούς στόχους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι στόχοι λοιπόν υπάρχουν, αλλά μένει το πως θα φτάσουμε σε αυτούς.

Για αυτό απαιτείται η ριζική αναθεώρηση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, με την κοινωνία συμμέτοχη και ωφελούμενη αυτής της διαδικασίας μετάβασης.

Ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης.

Την παραγωγή και κατανάλωση, δηλαδή, ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι διεθνώς καλές πρακτικές καθιστούν απόλυτα εφαρμόσιμο αυτό το μοντέλο.

Ένα μοντέλο που στηρίζει επενδύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως για αυτούς που έχουν δυσκολία να ανταπεξέλθουν στο αντίστοιχο κόστος επένδυσης.

Δηλαδή για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ένα μοντέλο ενεργειακής δημοκρατίας

Με το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Σε αντίθεση με το κυβερνητικό σχέδιο που τις κατανέμει σχεδόν εξολοκλήρου στις μεγάλες επιχειρήσεις.

2ος άξονας είναι ο Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων.

Κεντρικός μας στόχος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, η σύνδεση δηλαδή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Η στρατηγική μας έχει στον πυρήνα της την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη.

Η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό είναι θεμελιώδης η λειτουργία της αγοράς εργασίας με κανόνες και αυστηρό έλεγχο τήρησης τους.

Σχέδιό μας η αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας για την δημιουργία καινοτομίας.

Είναι επίσης κομβικός, στο σχέδιό μας, ο ρόλος στην παραγωγική διαδικασία των ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων.

Ενισχύουμε, λοιπόν, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τον αναπροσανατολισμό της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Και προκρίνουμε μέτρα που ενθαρρύνουν τις συνέργειες και την ενδυνάμωση ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.

3ος άξονας είναι Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Η τεχνολογία και η διάδοση της χρήσης του διαδικτύου επηρεάζουν και μεταβάλλουν δομικά με αυξανόμενους ρυθμούς όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κλίμακα και η ταχύτητα των αλλαγών, από τη μια δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη, αλλά από την άλλη προκαλούν και ενδεχόμενους κινδύνους, όπως ο “ψηφιακός” αποκλεισμός στρωμάτων του πληθυσμού και η μείωση των θέσεων εργασίας.

Επομένως η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονα να έχει στόχο την προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής.

Για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και τη πλήρη γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και ενέργεια.

4ος άξονας, η Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα

Η πανδημία απέδειξε τη μεγάλη ανάγκη ενός ισχυρού καθολικού δημόσιου κοινωνικού κράτους που είχε αποδυναμωθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συμμετέχει σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι πεταμένα λεφτά, όπως μας λέγανε μέχρι σήμερα.

Αλλά έχουν έντονα αναπτυξιακά οφέλη, με εξαιρετικά σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις.

Μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, παρέχοντας ασφάλεια στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες.

Δημιουργούν το έδαφος για προσωπική και οικογενειακή εξέλιξη σε μια συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Το σχέδιό μας για το νέο ΕΣΥ, που παρουσιάσαμε πρόσφατα, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιό μας για την αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα στη στέγη.

Η εμβληματική μας μεταρρύθμιση για τη θέσπιση κοινωνικού μισθού.

Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις μας για την άμβλυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής όλων των βαθμίδων της.

Η εκπόνηση εθνικής πολιτιστικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού και την αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας.

Όλα αποτελούν σημαντικά κεφάλαια του Σχεδίου μας.

5ος άξονας είναι η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου

Το Σχέδιό μας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για το σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εγγύτητας και της άμεσης επαφής με τον πολίτη, της γνώσης των ελλείψεων αλλά και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων κάθε περιοχής.

Για αυτό και τον στηρίζουμε τεχνικά και διοικητικά, ώστε να απορροφήσει τους πόρους έγκαιρα και στοχευμένα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στην ίδια κατεύθυνση ορίζουμε και μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της υπαίθρου.

Με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του Αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως η νησιωτικότητα ή η ορεινώτητα περιοχών της πατρίδας μας».

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετέχουν ακόμα οι Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Αρναουτάκης Σταύρος (Περιφερειάρχης Κρήτης), Καλτσάς Γιάννης (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Νάντσου Θεοδότα (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς), Ρωμανού Νατάσα (Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia), Σταθάκης Γιώργος (πρώην Υπουργός, υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ), Στεφανόπουλος Γιώργος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας), και Τσακαλώτος Ευκλείδης (πρώην Υπουργός, βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών & Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).


pressproject.gr