Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων..

 


Πουλάει τρέλα η κυβέρνηση και στο θέμα των μικρομεσαίων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει ότι οι διατάξεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι για το… καλό τους.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA αποδείχθηκε διαφωτιστική για τις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Τα λόγια του υπουργού Ανάπτυξης έδειξαν πως η στρατηγική του Μαξίμου, όπως είχε παρουσιαστεί και μέσω των εξαγγελιών της ΔΕΘ, προβλέπει συγχωνεύσεις ή εξαγορές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλιώς αποκλεισμό από το δανεισμό που θα οδηγήσει σε λουκέτο.

Ερωτηθείς σχετικά στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Γεωργιάδη και πούλησε τρέλα αναφέροντας ότι για την κυβέρνηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και το βασικό κομμάτι του επιχειρείν σε κωμοπόλεις και επαρχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο προαναγγελθείς αποκλεισμός των μικρομεσαίων που δεν θα συγχωνευθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι μια κίνηση που θα… δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση σε καλύτερα εργαλεία.

«Δίνει κίνητρα έτσι ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να μπορέσουν να διευρύνουν την εμβέλειά τους, να διευρύνουν την πελατεία τους, την αγοραστική τους στόχευση, να μπορούν να έχουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι «Επειδή δεν θέλουμε λουκέτα, δίνουμε κίνητρα ώστε να βρουν μοντέλο και πλατφόρμα συνεργασίας για να δυναμώσουν και προς όφελος δικό τους και των τοπικών κοινωνιών. Με τα κίνητρα σ' αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε να αποκτήσουν ικανό και κρίσιμο μέγεθος».

Ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές δεν θα διαλύσουν τις τοπικές οικονομίες, αλλά θα προσφέρουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας. 

Το θέμα σχολίασαν σε υψηλούς τόνους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και κατηγορώντας την πως κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Σήμερα, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος(ΚΕΕΕ), κατά την οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε δήλωσή του, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βάζει απροκάλυπτα στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και προειδοποίησε για λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας.

Αναλυτικά

Ανεπιθύμητοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για τη ΝΔ

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, βρίσκονται πλέον και απροκάλυπτα στο στόχαστρο της ΝΔ. Κυνικά και χωρίς ίχνος συναίσθησης του ρόλου που αυτές οι επιχειρήσεις κατέχουν στην ελληνική οικονομία.

Προειδοποιούσαμε ότι με τις ιδεοληπτικές εμμονές της ΝΔ, οι πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο. Μας επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Kontra channel, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσής τους, η μόνη περίπτωση για να μην αποκλειστούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η συγχώνευση. Αν δεν το πράξουν, θα οδηγηθούν σε λουκέτο! Αδιαφορώντας για την αντίδραση ακόμα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκαίρως είχε ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιο τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, απαξιώνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης και διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού, η ΝΔ συνεχίζει να ναρκοθετεί το τοπίο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αυτός ο αποκλεισμός, πέραν του ότι αποτελεί μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, οδηγεί σε λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων, αλλά και γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, αποτελούν το 95% του ελληνικού επιχειρείν. Ας το καταλάβουν αυτό στην Κυβέρνηση και ας πάψουν να μεροληπτούν υπέρ των λίγων και ισχυρών.

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημερινή αντίδραση ήρθε από τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος κάνει λόγο για εκβιαστικά διλήμματα από την κυβέρνηση προς τους επιχειρηματίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Αναλυτικά

Για τη δήλωση Γεωργιάδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Εμείς το συγκεκριμένο ζήτημα το θέσαμε και μετά την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τότε, η τοποθέτηση του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν αποκλειστικά προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και όχι προς την απαιτούμενη δικτύωση ή τις συνέργειες των μικρών και μεσαίων, στηρίζοντας ουσιαστικά το μοντέλο ανάπτυξης τους μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν λοιπόν, εδώ, δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το ένα είναι το ουσιαστικό, καθώς πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω καθυστερήσεων των αρμόδιων αρχών, αυτή τη στιγμή αποκλείονται από την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με κίνδυνο απένταξης των σχεδίων τους. Προφανώς πολύ κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη βιωσιμότητα και την επιβίωσή τους και για το οποίο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για να διασωθούν και να στηριχθούν.

Το δεύτερο πολύ κρίσιμο ζήτημα, είναι το πολιτικό, που αφορά το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα. Δηλαδή μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θέτει το εκβιαστικό δίλημμα «ή συγχωνεύεστε ή παύετε να υφίσταστε», αναφερόμενη στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας,  και ειδικά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας να είναι εμφανείς.efsyn.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου